Nie wiem co to jest smieciuch, ale pewnie tak nazywasz zwykły kocioł zasypowy.
Ja wróciłem wczoraj z pracy, zjadłem obiad i poszedłem zapalić w piecu. Załadowałem piec od góry, zapaliłem na górze ognisko, zamknąłem i poszedłem. Wszystko zajęło mi 10 minut nie spiesząc się. To mój pierwszy i jedyny w ciągu takiego dnia kontakt z piecem. Potem do wieczora mogę leżeć do góry brzuchem lub iść coś zrobić, jak kto woli. Rano taką samą operację wykonuje ojciec, bo ma czas i siedzi w domu. Gdyby go nie było, podniósłbym tyłek z łóżka 10 minut wcześniej i zapalił w ten sam sposób rano.
Od września kaloryfery i podłoga cały czas grzeje, jak nie z bufora to z pieca więc komfort cieplny zachowany.
Nie uważam, żebym się jakoś przemęczył i na pewno nie jest to bieganie do pieca co godzinę o którym mówisz.
Pewnie, że więcej roboty niż z automatem, ale nie ma co z tego robić jakiegoś problemu nie do wykonania.
koszt ogrzania mojego domu (w sezonie simowym) samym węglem to aktualnie około 8k. Groszkiem zapewne nieco drożej.
Realny koszt przy aktualnych cenach to 4-5k, resztę dokładam drzewem.
Ale, gdy przyjdzie sytuacja kryzysowa mogę ogrzać dom samym drzewem które mam za darmo, Jedyny koszt to odrobinę paliwa i prądu do piły i kilka dni pracy. W ten sposób czuję, że mam jakąś kontrolę nad zabezpieczeniem swojej rodziny w ciepło. Kupując piec na groszek czy gaz takiego spokoju nie ma.
Jedyne co rozważam z automatów, to pellet. Bo w sytuacji kryzysowej pellet mogę produkować sam.
Ile masz tych metrów do ogrzania? Grzejesz tylko kaloryferami czy masz podłogówkę?
Ja mam kaloryfery i podłogówkę więc już 2 pompy konieczne.
Trzecia pompa do grzania CWU, czwarta do grzania bufora a piąta do grzania z bufora.
Po co tak? Bo tak sobie wymarzyłem, żeby dokładnie sterować co i kiedy ma być grzane, a jak mi się odwidzi grzać to przy innej temperaturze to sobie to tylko wyklikam na sterowniku. Ale po co tyle pomp? Bo porządna pompa kosztuje mniej niż kiepski elektrozawór. A te pompy nigdy nie pracują wszystkie jednocześnie, sterownik uruchamia te pompy w obiegu który aktualnie ma pracować. Równie dobrze mogłaby pracować pompka i sterownik przełącza elektrozawory.
Normalnie przez większość doby pracują 2 pompki (od kaloryferów i od podłogi) i mniej się nie da.