WZÓR pisze:,,W ostatnich kilkunastu miesiącach pompy ciepła biły rekordy sprzedaży. W tym roku ich łączna sprzedaż może sięgnąć 180 tys. sztuk, a do końca pierwszego półrocza w Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków zarejestrowało je przeszło 200 tys. gospodarstw.
to ja dołożę do tego jeszcze opinię zasłyszaną od znajomego elektryka;
"przeciętna trafostacja ma 160 kW mocy, jeśli w terenie który obsługuje zostanie zainstalowanych kilkanaście pomp ciepła i zimą zaczną pracować z pełną mocą a niekiedy posiłkując się jeszcze dodatkowo grzałkami, to zgadnij co się będzie działo.
w takim miejscu częstym gościem będzie pogotowie energetyczne wymieniające co jakiś czas zabezpieczenie przeciążeniowe owej trafostacji.
tak wiem, czarnowidztwo. jednak niestety nie można tego wykluczyć.
a na domiar złego nie tylko posiadacze pomp ciepła nie będą mieli w tym czasie prądu ale wszyscy podpięci pod przeciążone trafo.
w mojej okolicy też przybywa owych 'ekologicznych' systemów ogrzewania, zobaczymy zimą jak to z tym będzie w praktyce.
WZÓR pisze:Wiadomo jednak, że szef resortu aktywów państwowych i jeden z głównych kadrowych PiS nie jest entuzjastą ogołocenia spółek skarbu państwa z zysków na rzecz podzielenia się ze społeczeństwem owocami nadspodziewanej rentowności. "
pewnie w myśl zasady że długi się nacjonalizuje a zyski prywatyzuje.
a zasad łamać się przecież nie powinno

Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.