Zakłucenia i ich eliminacja w przecinarkach plazmowych
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Na stole plazmy montujemy zbiorczą płytę,
do niej podłączamy wszystkie elementy nieruchome plotera
jak ruszt, konstrukcja i ruchome oraz ew. obudowę źródła.
Zbiorczą płytę łączymy z palem uziemniającym
przewodem min. 6mm2 a jeszcze lepiej 10mm2.
Wszystkie przewody od sterowań (krańcówki itd.)
w ekranie podłączonym tylko do obudowy szafy ster.
do niej podłączamy wszystkie elementy nieruchome plotera
jak ruszt, konstrukcja i ruchome oraz ew. obudowę źródła.
Zbiorczą płytę łączymy z palem uziemniającym
przewodem min. 6mm2 a jeszcze lepiej 10mm2.
Wszystkie przewody od sterowań (krańcówki itd.)
w ekranie podłączonym tylko do obudowy szafy ster.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
No właśnie tak samo myślałem zrobić jedną centralną blachę i od niej odprowadzenia. 
Zastanawia mnie jeszcze czy ekran przewodu LPT nie będzie siał takich syfów na złącze kompa że programik się gubi - dlatego może by odpiął ekran od strony szafy w tym kablu?
Aha i czy ekrany z przewodów od wszystkich sterowań silników i czujników mają być połączone z PE sieci? Bo to bardzo blisko z połączeniem PE komputera i monitora (to samo złącze prądowe - listwa na ścianie a zero w nim jest zmostkowane z bolcem).....

Zastanawia mnie jeszcze czy ekran przewodu LPT nie będzie siał takich syfów na złącze kompa że programik się gubi - dlatego może by odpiął ekran od strony szafy w tym kablu?
Aha i czy ekrany z przewodów od wszystkich sterowań silników i czujników mają być połączone z PE sieci? Bo to bardzo blisko z połączeniem PE komputera i monitora (to samo złącze prądowe - listwa na ścianie a zero w nim jest zmostkowane z bolcem).....
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
No tak ale nie mam możliwości "Doprowadzić koniecznie osobny przewód PE do gniazda zasilającego." gdyż jak pisałem mamy starą instalację z przed 30lat i mamy 2 żyły 230V i 4 żyły 380V. Zrobiliśmy tak po uprzedniej konsultacji z Elektrykiem (dopuszcza się takie rzeczy w starym budownictwie).
[ Dodano: 2015-07-03, 10:15 ]
Witam ponownie po małych przeróbkach....
A więc tak podsumujemy wszystko bo zazwyczaj nikt nie pisze co w końcu pomogło:
Zrobiony uziom - trzy szpile co 1.5m długości 2m połączone bednarką wkopaną na ok 40cm to podłączone do konstrukcji metalowej hali śrubą M10 a od tego przewodem 25mm2 do ramy maszyny. Z tego miejsca do obudowy przecinarki plazmowej tym samym przewodem oraz od ramy przewód do stołu (stół mam wysuwany więc eliminuje to przewodzenie po łożyskach).
Komputer z monitorem podpięty do gniazda z zerem na bolcu oraz wszystkie ekrany podpiete w szafie do PE sieci.
W najbliższym czasie będę przedłużał przewód plazmy z 6m tak na ok 12m więc przy okazji go wyekranuje tak żeby mógł iść w prowadzeniu łańcuchowym obok innych przewodów sterujących.
Jak narazie jest dobrze - nie wybija ESTOPU itd, jedynie lekko monitor szarpie przy odpalaniu blisko kompa ale myśle że to jeszcze wina podłączenia kompa bez listwy zasilającej z filtrem napięciowym.
Dziękuję wszystkim którym się "chciało" pomóc

[ Dodano: 2015-07-03, 10:15 ]
Witam ponownie po małych przeróbkach....
A więc tak podsumujemy wszystko bo zazwyczaj nikt nie pisze co w końcu pomogło:
Zrobiony uziom - trzy szpile co 1.5m długości 2m połączone bednarką wkopaną na ok 40cm to podłączone do konstrukcji metalowej hali śrubą M10 a od tego przewodem 25mm2 do ramy maszyny. Z tego miejsca do obudowy przecinarki plazmowej tym samym przewodem oraz od ramy przewód do stołu (stół mam wysuwany więc eliminuje to przewodzenie po łożyskach).
Komputer z monitorem podpięty do gniazda z zerem na bolcu oraz wszystkie ekrany podpiete w szafie do PE sieci.
W najbliższym czasie będę przedłużał przewód plazmy z 6m tak na ok 12m więc przy okazji go wyekranuje tak żeby mógł iść w prowadzeniu łańcuchowym obok innych przewodów sterujących.
Jak narazie jest dobrze - nie wybija ESTOPU itd, jedynie lekko monitor szarpie przy odpalaniu blisko kompa ale myśle że to jeszcze wina podłączenia kompa bez listwy zasilającej z filtrem napięciowym.
Dziękuję wszystkim którym się "chciało" pomóc

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witajcie! Przepraszam, że wtrącam się do tematu, ale wydaje mi się że jest spokrewniony z moim pytaniem. Czy powinienem wszystkie uziemienia sprowadzać do jednego punktu? Obecnie konstrukcja plotera jest odseparowana od skrzynki sterowniczej (która jest z tworzywa), komputer jest również odseparowany od konstrukcji, mimo to wszystko jest w jednej całości
Wanna z rusztem będzie odseparowana grubą płytą (coś jak MDF tylko dodatkowo jest powlekana). Przewód plazmowy będzie wisiał nad ploterem. Wiem że na pewno muszę wykonać konkretny uziom dla przecinarki Magnum (75HF). I teraz zastanawiam się, czy do tego samego uziomu podciągnąć ruszt i konstrukcję?

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Zakłucenia i ich eliminacja w przecinarkach plazmowych
Może coś rozjaśni problem http://fizyka.umk.pl/~korcala/Ekranowanie.pdf
Też jestem na etapie budowy plotera do plazmy ale małego 75 cm x110cm
Dodane 49 minuty 17 sekundy:
I jeszcze tu jest coś o zakłóceniach od łuku plazmy https://maintech.pl/2018/05/16/ochrona- ... etycznymi/
Dodane 12 minuty 53 sekundy:
http://poradnikekranowania.pl/pe/katalog-LAPP-WAGO.pdf
Też jestem na etapie budowy plotera do plazmy ale małego 75 cm x110cm
Dodane 49 minuty 17 sekundy:
I jeszcze tu jest coś o zakłóceniach od łuku plazmy https://maintech.pl/2018/05/16/ochrona- ... etycznymi/
Dodane 12 minuty 53 sekundy:
http://poradnikekranowania.pl/pe/katalog-LAPP-WAGO.pdf
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Uruchomiłem ploterek i działa nie uziemiałem dodatkowo i tnie .
Wszystkie przewody od sterowników to skrętki coś w rodzaju sieci CAN w pojazdach , ruchome części brama i zetka
połączone osobnymi grubymi (około 4mm2 )przewodami do ramy plotera w jednym punkcie przewody silników ekranowane połączone ekranem jeną stroną do ramy drugi koniec ekranu od strony silników jest wolny (niepodłączony).
Sterowniki silników przykręcone do ramy (rama i belka aluminiowa ) zasilacz impulsowy .
Do sterownika CNC dorobiłem ekran z aluminiowego profila (rura prostokątna i wycięte otwory na złącza i gniazda ) też przymocowałem do ramy .
Na zasilaniu plotera z sieci filtr przeciwzakłóceniowy (kondensatory i dławik) wyjęty z jakiegoś dużego zasilacza .
Komputer to terminal z wgranym WIN XP embedded i Mach 3 .
Udało się wyciąć komplet blach gr 6mm do mini koparki i nic nie spaprać ale jak się nie podłączy kabla masy przecinarki do rusztu to cuda się dzieją (udało się zapomnieć to i była możliwość się przekonać co się stanie padł jeden scalaczek ale wykorzystałem inne niewykorzystane wejście i dale działa) .
Przewód od palnika nieekranowany położony razem z innymi w prowadniku .
Zobaczymy jak będzie dalej .
Wszystkie przewody od sterowników to skrętki coś w rodzaju sieci CAN w pojazdach , ruchome części brama i zetka
połączone osobnymi grubymi (około 4mm2 )przewodami do ramy plotera w jednym punkcie przewody silników ekranowane połączone ekranem jeną stroną do ramy drugi koniec ekranu od strony silników jest wolny (niepodłączony).
Sterowniki silników przykręcone do ramy (rama i belka aluminiowa ) zasilacz impulsowy .
Do sterownika CNC dorobiłem ekran z aluminiowego profila (rura prostokątna i wycięte otwory na złącza i gniazda ) też przymocowałem do ramy .
Na zasilaniu plotera z sieci filtr przeciwzakłóceniowy (kondensatory i dławik) wyjęty z jakiegoś dużego zasilacza .
Komputer to terminal z wgranym WIN XP embedded i Mach 3 .
Udało się wyciąć komplet blach gr 6mm do mini koparki i nic nie spaprać ale jak się nie podłączy kabla masy przecinarki do rusztu to cuda się dzieją (udało się zapomnieć to i była możliwość się przekonać co się stanie padł jeden scalaczek ale wykorzystałem inne niewykorzystane wejście i dale działa) .
Przewód od palnika nieekranowany położony razem z innymi w prowadniku .
Zobaczymy jak będzie dalej .
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Dorzucę swoje doświadczenia.
Mamy ploter samoróbkę (kiedyś kupiony działający i właśnie zakończyliśmy kolejne przeróbki).
Sterowanie to standardowy zestaw bazujący na SSK-MB2 (komplet kupiony w EBMIA) oraz źródło Magnum 100 A.
Miałem problemy z zakłóceniami, tj. podczas zajarzania łuku zacinały się klawiatura i myszka, ale program szedł.
Maszyna stoi w "blaszaku" wykonanym z konstrukcji stalowej (słupy HEB120 itp. - dość masywna; do samego blaszaka nie ma jeszcze podłączonego prądu, bo nie jest dokończony; maszynę zasilamy z głównego warsztatu przedłużaczem 1F i 3F).
Przeczytałem ten i inne tematy i zrobiliśmy następujące modyfikacje:
1. Wkopaliśmy bednarkę pręt fi20 6m po wiecznie zacienionej stronie i połączyliśmy to płaskownikiem bednarkowym z konstrukcją.
2. Rama, wanna, brama osi Y oraz szafa PC i skrzynki sterowniczej są podłączone ze sobą przewodem miedzianym 25mm2 oraz jednym do konstrukcji wiaty.
3. Źródło Magnum postawiliśmy najdalej od szafy (po przekątnej ile starczył kabel), który jest podwieszony ponad stołem i też obudowa jest zapięta takim samym kablem 25mm2 do konstrukcji wiaty.
W skrócie szału nie ma. W momencie zajarzenia łuku myszka i klawiatura (obie na USB) przestają reagować, po tym już to się poprawia.
Mamy ploter samoróbkę (kiedyś kupiony działający i właśnie zakończyliśmy kolejne przeróbki).
Sterowanie to standardowy zestaw bazujący na SSK-MB2 (komplet kupiony w EBMIA) oraz źródło Magnum 100 A.
Miałem problemy z zakłóceniami, tj. podczas zajarzania łuku zacinały się klawiatura i myszka, ale program szedł.
Maszyna stoi w "blaszaku" wykonanym z konstrukcji stalowej (słupy HEB120 itp. - dość masywna; do samego blaszaka nie ma jeszcze podłączonego prądu, bo nie jest dokończony; maszynę zasilamy z głównego warsztatu przedłużaczem 1F i 3F).
Przeczytałem ten i inne tematy i zrobiliśmy następujące modyfikacje:
1. Wkopaliśmy bednarkę pręt fi20 6m po wiecznie zacienionej stronie i połączyliśmy to płaskownikiem bednarkowym z konstrukcją.
2. Rama, wanna, brama osi Y oraz szafa PC i skrzynki sterowniczej są podłączone ze sobą przewodem miedzianym 25mm2 oraz jednym do konstrukcji wiaty.
3. Źródło Magnum postawiliśmy najdalej od szafy (po przekątnej ile starczył kabel), który jest podwieszony ponad stołem i też obudowa jest zapięta takim samym kablem 25mm2 do konstrukcji wiaty.
W skrócie szału nie ma. W momencie zajarzenia łuku myszka i klawiatura (obie na USB) przestają reagować, po tym już to się poprawia.