Zbiornik buforowy do pieca CO

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Re: Zbiornik buforowy do pieca CO

Post napisał: drzasiek90 » 12 sie 2022, 09:00

Adi123 pisze:
11 sie 2022, 23:08
Nie znam się, to się... Zapytam :-)
Można taki bufor dogrzewać w dzień solarami? Czy to bez sensu?
Nie każdy. Mój to po prostu baniok, bez żadnej wężownicy. Żeby dogrzewać z solarów, trzeba bufor z wężownicą lub zewnętrzny wymiennik ciepła, bo to inny czynnik. Ale zmartwię cię, dogrzanie takiego bufora słońcem zimą w Polsce jest prawie niemożliwe. Mam zbiornik 500L zasilany z solarów. Latem robi 80 stopni na zbiorniku bez problemu w kilka godzin, zimą jak słońce na cały dzień wyjdzie (co zimą jest rzadkie) ledwo 50 stopni zrobi, więc nie ma tu żadnego nadmiaru, żeby jeszcze CO grzać. A jak zagrzeje wodę użytkową to już dobrze. Chyba, że masz lepiej zamontowane solary niż ja (najlepiej z układem nadążnym za słońcem).
Na zimę, gdy słońce jest nisko przydałby się montaż solarów niemalże pionowy, wtedy sprawność będzie większa.
zlp pisze:
11 sie 2022, 22:46
Chyba nie rozumiesz działania tego układu.
Tak, przyznaję się, jak zobaczyłem jak schemat wygląda odpuściłem próbę zrozumienia go bo już widzę, że go nie zastosuję.
Może i działa dobrze, ale jest za bardzo skomplikowany jak na taką prostą funkcje i nie daje mi tego co dla mnie niezbędne - możliwość zmiany algorytmu działania bez jakiejkolwiek przebudowy.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: ARGUS » 12 sie 2022, 09:35

drzasiek90 pisze:Może i działa dobrze, ale jest za bardzo skomplikowany jak na taką prostą funkcje

Dokładnie tak
Wystarczy zawór trójdrogowy Afriso ATV i temat ogarnięty bez nie potrzebnego dławienia przepływów

zlp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: zlp » 12 sie 2022, 10:34

ARGUS pisze:Wystarczy zawór trójdrogowy Afriso ATV i temat ogarnięty bez nie potrzebnego dławienia przepływów
Przecież na podmieszaniu zasilania pieca zastosowany jest podobny zawór, tyle że z kapilarą. Gdybyś zrozumiał działanie tego układu, to zauważyłbyś, że dławienie przepływów zaworami klapowymi jest tutaj potrzebne, aby nie ładować bufora dopóki piec nie osiągnie temperatury roboczej. Spełniają swoje zadanie bez żadnego sterowania i zasilania.

Podałem proste, tanie, dobrze działające i sprawdzone rozwiązanie.
Chyba nie mam już nic do dodania w tym temacie, dopóki dyskutuję z osobami, które nie rozumieją działania tego układu i z tego powodu go negują.
Oczywiście można to "uprościć" i zrobić po swojemu, z zaawansowanym sterowaniem algorytmami, każdy ma swoje wizje i preferencje, niech tak pozostanie.
Powodzenia w budowie życzę!
Sobie też, bo buduję 2 takie sztuki.
zlp.com.pl

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 12 sie 2022, 17:56

zlp pisze:Gdybyś zrozumiał działanie tego układu, to zauważyłbyś, że dławienie przepływów zaworami klapowymi jest tutaj potrzebne,

Jeszcze raz Ci napiszę
Zawory klapowe nic nie dławią - zapobiegają cofaniu się czynnika w rurę.
Od dławienia przepływów są zawory regulacyjne różnych typów.
Widzisz :-) od 30 lat zajmuję się hydrauliką (Systemy C.O o gaz) i bez "zrozumienia układów" robię to dobrze.
Takie internetowe mądrości już nie raz przerabiałem po kimś -"po swojemu" bo jakoś działać nie chciały tak jak powinny.
Powodzenia w budowie życzę :-)

Dodane 2 minuty 3 sekundy:
zlp pisze:Przecież na podmieszaniu zasilania pieca zastosowany jest podobny zawór,

podobny w działaniu .... porównaj przepływy

zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 12 sie 2022, 20:51

Jeśli naprawdę masz wiedzę w tym temacie, to wytłumacz mi dlaczego Twój zawór jest lepszy, jakie przepływy w tym układzie są potrzebne i dlaczego ten układ jest taki zły.
30 lat doświadczenia to nie w kij dmuchał i chętnie się przekonam, dlaczego ja i kilkaset innych użytkowników buforów się mylimy.
Jeśli nie potrafisz tego wytłumaczyć, uznam, że zamiast rozsądnie podjąć się tematu i pomóc koledze, czepiasz się byle się czepić, bo coś Ci się nie spodobało, czy też po prostu lubisz bić pianę.
Dziękuję za życzenia powodzenia w budowie, przyda się.
Zdradzę Ci, że jestem inwestorem, który z sukcesem zrealizował wiele nietypowych projektów i jak ognia unikam fachowców którzy mnie nie słuchają, bo "wiedzą lepiej".
zlp.com.pl

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 13 sie 2022, 10:05

zlp pisze:dlaczego Twój zawór jest lepszy, jakie przepływy w tym układzie są potrzebne i dlaczego ten układ jest taki zły.

Nie zawór tylko układ temp minimalnej kotła stałopalnego.
Przedstawiony przez Ciebie układ jest dobry(?) tylko nie potrzebnie skomplikowany.
Sam zawór jest lepszy bo ma ponad połowę większy przepływ od tej samej średnicy zaworów z głowicą i kapilarą.
(Dokładne dane sprawdź sobie w kartach produktu.)
zawór jest fabrycznie ustawiony na konkretna temperaturę- mieszki są wymienne. można kupić na określoną temperaturę.
zlp pisze: dlaczego ja i kilkaset innych użytkowników buforów się mylimy.
Ja nigdzie tak nie napisałem
A Wy się nie mylicie wy wybieracie TAŃSZE PRZY ZAKUPIE rozwiązanie .
zlp pisze:Jeśli nie potrafisz tego wytłumaczyć, uznam, że zamiast rozsądnie podjąć się tematu i pomóc koledze, czepiasz się byle się czepić, bo coś Ci się nie spodobało, czy też po prostu lubisz bić pianę.

I co mam się rozpłakać bo tata uzna że nie potrafię.
Odpisałem bo grzeczność wymaga. Chcesz żeby temat instalacji z buforem ogarnąć w paru postach? żarty.
Mam "gdzieś" co uznasz Piszę tylko któryś raz z kolei
JEŚLI NIE MACIE KONKRETNEJ WIEDZY --NIE PISZCIE KRETYŃSKICH PORAD NA FORUM.
zlp pisze: jak ognia unikam fachowców którzy mnie nie słuchają, bo "wiedzą lepiej".
a Ty założyłeś skromnie że TY WIESZ LEPIEJ.
I tego się trzymaj.

zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 13 sie 2022, 13:23

Fajnie, że się nie wkurzyłeś.
Ten układ jest skomplikowany?
Odrzuć zawory odcinające na wejściach i wyjściach z pieca i bufora oraz filtr siatkowy przed pompą, które do działania tego układu są zbędne.
Pozostaną:
1. CTW Termostat na wyjściu pieca uruchamiający i wyłączający pompę.
2. ZT Zawór trójdrogowy z termostatem mieszający gorącą wodę z powrotem, aby zapewnić odpowiednią temperaturę powrotu wody na piec.
3. Pompa - bez niej żaden układ tego typu nie zadziała, obieg wody musi być wymuszony.
4. ZR Zawór regulacyjny ograniczający wielkość powrotu - jego działanie opiszę poniżej.
5. ZZK Zawór zwrotny klapowy który kieruje podgrzaną wodę na zimny powrót pieca - to też opiszę.

- zawór ograniczający wielkość powrotu ma za zadanie wysterować powstały bypass, aby ilość powracającej wody była optymalna do podtrzymania optymalnej temperatury powrotu (zbyt mały przepływ to słaby odbiór ciepła z kotła i niepotrzebnie wydłużone ładowanie bufora, zaś przepływ zbyt duży - smolenie kotła).
Owszem ten zawór nie jest konieczny, jeśli pompa z zaworem trójdrogowym będą same odpowiednio ograniczać przepływ, na pewno można to obliczyć i dobrać stosując odpowiednie pompy i zawory dostosowane do mocy pieca, ale po co, skoro możemy to załatwić tanim zaworem, który ma dodatkowo możliwość manualnej regulacji.
Upierasz się przy zaworze o dużym przepływie, a tymczasem tutaj przepływ trzeba ograniczać.

- zawór klapowy.
W momencie wyczucia temperatury na wyjściu pieca termostat uruchamia pompę, która podnosząc ciśnienie w bypasie domyka ten zawór kierując całą ciepłą wodę do pieca.
W momencie kiedy piec osiągnie temperaturę i zaczyna pracować obieg ładowania bufora strumień wody kierującej się do powrotu pieca uchyla klapę.
Kiedy w piecu przygasa, obieg bufora zanika, klapa przymyka się pozwalając na ponowne dogrzewanie powrotu pieca. Ten układ z zaworem klapowym jest genialny w swojej prostocie, działa prawidłowo bez prądu i sterowania i to na tyle lekko, że wystarcza grawitacyjny ruch wody.

Co ważne, nic nie blokuje ładowania bufora w przypadku zaniku prądu.

Masz rozwiązanie na mniej skomplikowany układ?
Może stosując tylko 1 element: Laddomat, który jest ze 2-3 razy droższy i do działania potrzebuje tych samych komponentów i ma więcej ograniczeń?

Dla przypomnienia umieszczam ten schemat ponownie, zaznaczając tym razem elementy istotne dla jego działania:
Obrazek
zlp.com.pl

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: tuxcnc » 14 sie 2022, 07:27

drzasiek90 pisze:
10 sie 2022, 15:26
ceny z kosmosu, 500L to około 3-4 tysiące, jeszcze niedawno zbiornik 1000L kosztował 2-3 tys :)
drzasiek90 pisze:
11 sie 2022, 21:02
Mam piec na paliwo stałe ale mogę nim palić zgodnie z prawem do stycznia 2024. Jeśli ekoświry nic nie popuszczą, to od stycznia 2024 nadal mogę palić piecem na paliwo stałe, ale żeby piec miał klasę 5 musi posiadać bufor
Zastanawiające jest, dlaczego ekohisteria jest nierozerwalnie związana z dojeniem jeleni...
Nie lubię teorii spiskowych, ale bynajmniej nie dlatego żeby spiski się nie zdarzały, bo się zdarzają i to często, tylko dlatego, że tak da się wytłumaczyć dowolnie wszystko, więc spisek jest z zasady argumentem bezwartościowym.
Ale tutaj naprawdę trudno wytłumaczyć to inaczej, niż cichym sponsorowaniem ekodebili przez producentów rzeczy drogich i niepotrzebnych...

Natomiast co do meritum, to zbiornik wyrównawczy jest bojlerem i działa jak bojler.
W każdym bojlerze ciepła woda gromadzi się na górze, a zimna na dole.
W każdym bojlerze najpierw ciepło trzeba doprowadzić, aby je później móc odebrać, bo tak mówi prawo zachowania energii.
W każdym bojlerze działa ten sam wzór uzależniający ilość zgromadzonej energii od pojemności cieplnej, masy i różnicy temperatur.
I na koniec, ale chyba najważniejsze - nie ma przepływu energii cieplnej bez różnicy temperatur, czyli nie da się wodą chłodniejszą grzać cieplejszej.
Podsumowując, taki zbiornik nie ma żadnego sensu, chyba że ktoś lubi palić w piecu tylko w dni nieparzyste...

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 14 sie 2022, 09:08

tuxcnc pisze:
14 sie 2022, 07:27
Podsumowując, taki zbiornik nie ma żadnego sensu, chyba że ktoś lubi palić w piecu tylko w dni nieparzyste...
Zaczynasz myśleć rozsądnie. Gdybyś jeszcze poczytał o zbiornikach buforowych wiedziałbyś więcej.

Określone typy pieców są najbardziej ekonomiczne, jeśli rozpalisz je w pełni. Tylko że jeśli na zewnątrz jest 10 stopni, to kaloryfery nagrzane do 90 stopni nie są potrzebne. Dlatego nadmiar ciepła daje się do zbiornika buforowego.

A nie można tak przytkać piec jakimś szybrem, ograniczyć poprzez stłumienie dostępu powietrza jego spalania?

Ano można, tylko że wówczas masz niższą temperaturę spalania, nie wszystko się w piecu spala, smoła idzie w komin i oblepia go. Sprawność pieca jest mniejsza i dużo na tym tracisz. Poza tym niepełne spalanie, bo brakuje (przytkałeś szybrem) powietrza, skutkuje tym, że kopcisz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: tuxcnc » 14 sie 2022, 09:34

jasiu... pisze:
14 sie 2022, 09:08
Określone typy pieców są najbardziej ekonomiczne, jeśli rozpalisz je w pełni. Tylko że jeśli na zewnątrz jest 10 stopni, to kaloryfery nagrzane do 90 stopni nie są potrzebne. Dlatego nadmiar ciepła daje się do zbiornika buforowego.
No i tu się właśnie mylisz.
Zbiornik buforowy ma sens przy nagłych zmianach zapotrzebowania.
Nie ważne czy to bojler czy butla przy kompresorze.
Akurat kompresor jest tutaj idealnym przykładem, bo sobie łatwo wyobrazić co będzie gdy nie odbierasz powietrza tylko go pompujesz do butli - musisz w końcu przestać albo wylecisz w powietrze...
Tak samo z piecem - nagrzejesz zbiornik wyrównawczy i co dalej?
Gasisz piec?
Potem go znowu rozpalasz?
No jak masz gaz czy olej, no to cacy, ale co kiedy palisz trocinami?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”