Zbiornik buforowy do pieca CO

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Re: Zbiornik buforowy do pieca CO

Post napisał: drzasiek90 » 11 sie 2022, 21:39

U mnie w CO jest mix, rury stalowe, miedziane i pex :) A wszystko wynika z tego, że dom jest remontowany etapami i co chwilę coś nowego dokładam.
Ale wszystkie główne odcinki CO robię na miedzi i podłączenie bufora również planuję na miedzi.
Generalnie pomysł z podłączeniem bufora w szereg miedzy piecem a domem i korzystanie z jednej pompy nie bardzo mi się podoba, bo po wygaśnięciu pieca niepotrzebnie woda z bufora ciągle pompowana jest przez piec i się przez piec wychładza do komina. Ja chciałbym podłączyć bufor jako osobna odnoga systemu, grzana świadomie w tym momencie gdy sterownik (czyli ja pisząc algorytm) o tym zadecyduje i zmieniająca swoja funkcję na oddawanie ciepła również w konkretnym momencie i w dość nietypowy sposób. Już sobie rozrysowałem schemat z pompami i zaworami zwrotnymi tak, aby przepływ wody był dokładnie taki jak ja chcę a nie zależał od warunków w instalacji (bo tak jak mówiłem, instalacja to duży mix i czasami ciężko przewidzieć, która odnoga będzie zamknięta przez termostat a która otwarta :)

zlp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: zlp » 11 sie 2022, 21:53

Jeśli piszesz o schemacie, to jest tylko ładowanie bufora i podtrzymanie temperatury na powrocie kotła. Domowa automatyka to osobny temat.
Gdybyś połączył piec z buforem rurami o odpowiednich średnicach układ zadziałałby grawitacyjnie, zawory klapowe nie pozwalają rozładować bufora. Można pchać się w zaawansowane sterowania, ale jeśli nie ma potrzeby, to po co? Bez prądu nie zadziałają.

Podsyłam opis, bo się nie zapoznałeś:
Podczas rozruchu kotła przy zimnym buforze rozpoczyna się proces jego ładowania na drodze grawitacyjnej poprzez zawór zwrotny klapowy ZZK. Po osiągnięciu temperatury zadanej np. 60*C na czujniku CTW, uruchamiana jest pompa obiegu kotłowego. Różnica ciśnień na zaworze ZZK wywołana pracą pompy, powoduje jego zamknięcie i rozpoczyna się proces wymuszonego ładowania bufora pompą kotłową.
Ponieważ temperatura mierzona na powrocie do kotła za pomocą sondy głowicy termostatycznej z kapilarą zaworu ZT jest w tej sytuacji niższa od temperatury zadanej 40*C, to zawór ZT jest w pełni otwarty. Część gorącej wody z przewodu zasilania jest zawracana poprzez zawór ZT w kierunku do przewodu powrotnego w obiegu z pompą, w której następuje jej zmieszanie z chłodną wodą powracającą z bufora.
W miarę zbliżania się temperatury na powrocie do kotła do temperatury zadanej na głowicy termostatycznej zaworu ZT, zawór zacznie się przymykać, a po jej przekroczeniu nastąpi jego całkowite zamknięcie. W ten sposób jest realizowana funkcja ochrony powrotu kotła.
Za pomocą zaworu regulacyjnego ZR regulujemy punkt pracy pompy kotłowej ze stałą charakterystyką, dostosowując za jego pomocą wielkość przepływu wody przez kocioł do jego mocy.
Pompa jest zamontowana w układzie zasyfonowania, który zapobiega rozładowywaniu się bufora poprzez kocioł, pomimo braku za nią zaworu zwrotnego. Podobną funkcję pełni zawór ZZK.
zlp.com.pl

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 11 sie 2022, 22:15

U mnie bez prądu i tak nie zadziała, bo część jest na podłogówce, część jest na kaloryferach ale na tym samym poziomie co piec, tylko 1/3 domu zadziała grawitacyjnie. Mam podtrzymanie zasilania do pomp, w razie dłuższego zaniku prądu agregat.

Nie chcę grzać bufora (ani nawet jego niedużej części) dopóki nie zagrzeję wody w obiegu do temperatury roboczej. Nie chcę też machać zaworami, jak będę chciał zagrzać tylko wodę użytkową w lecie bo mi akurat słońce jej nie nagrzało.
Czas rozruchu mojego kotła (do osiągnięcia temperatury roboczej) jest różny, jak zapalę od dołu to 15 min, jak zapalę od góry to około godzinę. Nie chcę wydłużać tego czasu, dlatego grzanie bufora chcę uruchamiać świadomie dopiero po osiągnięciu temperatury roboczej, która również będzie zmienna w zależności od temperatury na polu.
Przeczytałem opis i schemat który podrzuciłeś. Moim zdaniem, sprawa została skomplikowana jeszcze bardziej niż ja to sobie wymyśliłem a nie bardzo jest później możliwość jej zmiany.
W mojej koncepcji sprawę załatwiają pompy i zawory zwrotne, a jak sobie wymyślę inny algorytm to sobie go po prostu napiszę i wgram, bez potrzeby przerabiania instalacji.

zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 11 sie 2022, 22:46

Chyba nie rozumiesz działania tego układu.
A działa jak powinien, w sposób, jaki planujesz. Najpierw nagrzewa piec do temperatury roboczej, czyli kieruje ciepłą wodę na powrót pieca. Dba o to pompa i zawory klapowy który podczas działania pompy ciśnieniowo przymyka odbiór z bufora. Po nagrzaniu pieca mechaniczny termostat z kapilarą przymyka zawór krótkiego obiegu, powoli otwiera się zawór klapowy i ładowanie bufora.
Siedziało nad tym wielu maniaków buforów i uważam, że schemat warty jest zrozumienia, jeśli chcesz zrobić to dobrze. Jeśli nie ma prądu to pompa nie przymyka zaworu klapowego, nie ma kontroli temperatury kotła, ale co bardzo ważne bufor ładuje się grawitacyjnie odbierając moc z pieca. To proste i bezpieczne rozwiązanie.

Podłogówka i ogrzewanie są to układy niezależne od tego układu ładowania bufora i tam masz pełne pole do popisu z automatyką.
zlp.com.pl

Adi123
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adi123 » 11 sie 2022, 23:08

Nie znam się, to się... Zapytam :-)
Można taki bufor dogrzewać w dzień solarami? Czy to bez sensu? Oczywiście z jakimiś zaworami pomiędzy, żeby w zimową noc nie ogrzewać solarem atmosfery :-)

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: ARGUS » 11 sie 2022, 23:17

zlp pisze: powoli otwiera się zawór klapowy

Zawór klapowy, to typ zaworu zwrotnego
Nie otwiera się "powoli" otwiera się wtedy gdy na wlocie do zaworu pojawi się ciśnienie- pracująca pompa.
drzasiek90 dobrze kombinujesz :-) Rozgrzewasz dom a nadmiar pakujesz w bufor.
Tylko do swojego algorytmu dołóż temp. minimalną kotła C.O.np 45st C
Wygodniejsze i mniej problemowe jest
Kocioł grzeje bufor na maksa a całe ogrzewanie domu zasilane jest z bufora poprzez zawór mieszający trójdrogowy.
Pozwala to na zasilanie C.O. temperaturą np. 30st C bez przekraczania punktu rosy w kotle C.O.
Oczywiście grzejniki inna temp . Podłogowe inna.

Dodane 1 minuta 43 sekundy:
Adi123 pisze:Można taki bufor dogrzewać w dzień solarami?

Można tylko trzeba rozdzielić obiegi , solar pracuje na glikolu a C.O. na wodzie.
Albo bufor z wężownicą (trzeba dobrać odpowiednią moc wężownicy) albo wymiennik ciepła

zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 11 sie 2022, 23:18

Bufor możesz dogrzewać czym chcesz: Solarami, grzałkami, pompą ciepła, drugim piecem.
Ważne, aby sensownie to połączyć, zwłaszcza źródła niskotemperaturowe, jak pompa ciepła.
zlp.com.pl

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 11 sie 2022, 23:18

Adi123 pisze:Oczywiście z jakimiś zaworami pomiędzy, żeby w zimową noc nie ogrzewać solarem atmosfery :-)

To załatwia sterownik i praca pompy

zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 11 sie 2022, 23:25

ARGUS pisze:Zawór klapowy, to typ zaworu zwrotnego
Nie otwiera się "powoli" otwiera się wtedy gdy na wlocie do zaworu pojawi się ciśnienie- pracująca pompa.
Otwiera się w zależności od przepływu. Na małym przepływie uchyli się, na dużym otworzy całkowicie.
ARGUS pisze:drzasiek90 dobrze kombinujesz :-) Rozgrzewasz dom a nadmiar pakujesz w bufor.
Najpierw rozgrzewa się piec, jak planuje drzastek90, później dom, a nadmiar w bufor.

Aby łatwiej zrozumieć jak działa instalacja z tego schematu trzeba przyjrzeć się jak wpływa praca pompy na zawór klapowy, oraz gdzie jest umieszczona sonda kapilarna zaworu i jak działa podmieszanie temperatury do zasilania pieca. Zaznaczam, że to tylko układ ładowania bufora z kontrolą temperatury na powrocie do pieca. Tańszy i lepszy od Laddomatu.
Układ ogrzewania mieszkania nie jest na schemacie uwzględniony.
zlp.com.pl

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 12 sie 2022, 00:16

zlp pisze:Otwiera się w zależności od przepływu. Na małym przepływie uchyli się, na dużym otworzy całkowicie.

Jasne Ty wiesz lepiej " Mały przepływ" na pompie i POWOLI się otworzy
Zawór zwrotny i zawór klapowy TO TO SAMO
Nie otwierają się powoli i nic nie regulują .
Zapobiegają cofaniu się czynnika ,- wody w rurę i to wszystko. cała reszta Prawie dobrze :-)
zlp pisze: Jeśli nie ma prądu to pompa nie przymyka zaworu klapowego, nie ma kontroli temperatury kotła, ale co bardzo ważne bufor ładuje się grawitacyjnie odbierając moc z pieca.
Bufor stojący na tym samym poziomie co kocioł C.O. podłączony rurami 1" z zamontowaną pompą
Nie będzie pracował grawitacyjnie i nie odbierze "mocy" z kotła

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”