Uwierz tu mechanikowi

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Uwierz tu mechanikowi

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2022, 18:27

emsc pisze:Bezmarkowy dobrze wykonany to może być co najwyżej gwóźdź albo inny produkt rzemieślniczy o niskiej technologii.

Uwielbiam te "złote" wywody. :) Tyle tylko ze tzw. marka to bardzo często tylko nazwa bez żadnego zaplecza a nadana przez dystrybutora pomimo ze różne jego produkty pochodzą z różnych miejsc.
emsc pisze:bo np głupie matalowe przęsło ogrodzeniowe, żeby było trwałe, musi zostać wytrawione i pokryte kilkoma specjalistycznymi warstwam, dopiero wtedy nie zardzewieje po kilku latach na spawach.

Prościej to oddać do ocynkowania. :)
emsc pisze:Typowy polski fachowiec-rzemiocha jest po zawodówce lub technikum i ma wiedzę głównie w oparciu o doświadczenie a procedury to już w ogóle coś czego sensu istnienia nie rozumie, a już na pewno nie docenia.

Nie wiem czy typowy ale jeśli ktoś jest tzw. rzemieślnikiem to z całą pewnością musi mieć doświadczenie aby nim być. Podstawy naukowe też są ważne ale czy szewc musi znać sklad chemiczny kleju? Nie wystarczy z doświadczenia wiedzieć co czym ma kleić?

Tak sobie przeglądam ten temat i aż dziwne ze ten kraj ma domy ktore stoją dziesiatki lat, bloki mieszkalne czy hale fabryczne. Trochę to przypomina idiotyzmy ktore gadają ludzie jak to w komunie każdy leżał i tylko brał wypłatę. Na szczeście mam jakies tam produkty z poprzedniej epoki i nadal działają za to coraz mniej mam produktów z tej epoki z napisem made in Poland.... Ciekawe. :)
Co do warsztatów to nie mam takich dziwnych doświadczeń jakie tu czytam. Może za wyjątkiem tubosprężarki którą miałem zregenerowaną z plikiem wielu kartek papieru z parametrami wyważania i innymi danymi a która to wytrzymała moze z 10.000km. i urwala sie w niej ośka. :P

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: jasiu... » 06 cze 2022, 19:59

emsc pisze:
06 cze 2022, 16:28
Bezmarkowy dobrze wykonany to może być co najwyżej gwóźdź albo inny produkt rzemieślniczy o niskiej technologii.
Bo w skomplikowanych produktach występują inne np. podzespoły elektroniczne, niż w bezmarkowych? Np. komputer składany samodzielnie będzie gorszy od tego, na którym pisze nazwa firmy?
tristar0 pisze:
06 cze 2022, 17:52
Egzamin wygląda tak typ 1 jakim typem gaśnic gasimy pożar pod napięciem , pyt 2 ile jest przewodów i w jakim kolorze w sieci 230v
Dziwne, bo jeszcze pracując w Polsce miałem uprawnienia do 30 kV i to D (dozorowe) SEP i egzamin wyglądał zupełnie inaczej. Zmieniło się?
IMPULS3 pisze:
06 cze 2022, 18:27
Tyle tylko ze tzw. marka to bardzo często tylko nazwa bez żadnego zaplecza a nadana przez dystrybutora pomimo ze różne jego produkty pochodzą z różnych miejsc.
Dobre porównanie. Na tym forum często pisano o tanich tokarkach, czy narzędziach pomiarowych. A wszystkie tymi samymi małymi rączkami złożone, skośnymi oczkami sprawdzone i wysłane z różnymi nalepkami, czasem w tym samym kontenerze.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: strikexp » 06 cze 2022, 20:26

Do 30kV to nie te do 1kV. To są różne egzaminy i dla tych największych ciamajd kładących tylko kable 1kV to egzaminy bywają faktycznie błache. Aczkolwiek nie jest to reguła.

Natomiast sam fakt egzaminowania delikwenta co 5 lat. Sprawia że byle menel nie może nazywać się elektrykiem.
Ale bądźmy też szczerzy, jakby ludzie wymagali rachunku za budowlankę i mechanika to też wiele patologi by się skończyło. Tylko wtedy trzeba płacić więcej.

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 26

Post napisał: emsc » 06 cze 2022, 20:43

IMPULS3 pisze:
06 cze 2022, 18:27
Tyle tylko ze tzw. marka to bardzo często tylko nazwa bez żadnego zaplecza a nadana przez dystrybutora pomimo ze różne jego produkty pochodzą z różnych miejsc.
I dla tego też nie mówię o firmie typu Manta, Ferguson, Medion czy Kruger&Matz.
Prościej to oddać do ocynkowania. :)
Ocynkowac tez trzeba umieć. I jak sie przyjrzeć efektom, to prawie nikt nie umie NAWET TEGO.
Tak sobie przeglądam ten temat i aż dziwne ze ten kraj ma domy ktore stoją dziesiatki lat, bloki mieszkalne czy hale fabryczne. Trochę to przypomina idiotyzmy ktore gadają ludzie jak to w komunie każdy leżał i tylko brał wypłatę. Na szczeście mam jakies tam produkty z poprzedniej epoki i nadal działają za to coraz mniej mam produktów z tej epoki z napisem made in Poland.... Ciekawe. :)
Właśnie sam potwierdziłeś tezę. Bloki z wielkiej płyty albo murowane w latach 60-tych, sa w lepszym stanie technicznym niż to badziewie budowane przez pseudowyedukowane i zdemoralizowane dzieci socjalizmu w latach 80, 90 czy nawet po 2000 roku. Wystarczy pójść praktycznie na dowolne osiedle które ma 20 lat i przyjrzeć się szczegółom.
jasiu... pisze:
06 cze 2022, 19:59
Bo w skomplikowanych produktach występują inne np. podzespoły elektroniczne, niż w bezmarkowych?
Podzespoły w popularnym sprzęcie to są te same, które można nabyć. Ale też trzeba umieć ich użyć a to jest bardziej złożone niż się komukolwiek niewykształconemu w tym kierunku wydaje. Szczególnie jeśli mówimy o tworzeniu urządzeń z podzespołów bazowych a nie składaniu systemów z gotowych modułów.
Sprzęt wysokiej jakości często zawiera podzespoły, których nabyć na rynku nie można, choćby dlatyego, że z różnych powodów nie nadaja się do dystrybucji.
Np. komputer składany samodzielnie będzie gorszy od tego, na którym pisze nazwa firmy?
Składanie komputerów akurat, poziomem trudności przypomina mniej więcej wymianę koła w samochodzie. Czyli każdy głupi złoży. Bo podzespoły w większości są standaryzowane. Ale tak - zasadniczo składak ma dużą szansę nie działać tak dobrze jak mógłby, z uwagi na zależności o których przeciętny a nawet wprawiony składacz nie wie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2022, 20:51

jasiu... pisze:Na tym forum często pisano o tanich tokarkach, czy narzędziach pomiarowych.

Nawet pomijając tokarki to po kilku spalonych falownikach obecnie używam czysto chińskiego który działa wiele lat i póki co nic zlego się z nimi nie dzieje w przeciwieństwie do tych niby markowych a przy okazji dużo droższych. Wiec wszystko zależy od tego kto jak produkuje a nie od pozycji na rynku budowanej przez wiele dziesiatek lat i milionach wpompowanych w piękne reklamy. :P

Dodane 7 minuty 1 sekunda:
emsc pisze:Ocynkowac tez trzeba umieć. I jak sie przyjrzeć efektom, to prawie nikt nie umie NAWET TEGO.

Umie umie, tylko wszystko jest kwestią ceny.
emsc pisze:Właśnie sam potwierdziłeś tezę. Bloki z wielkiej płyty albo murowane w latach 60-tych, sa w lepszym stanie technicznym niż to badziewie budowane przez pseudowyedukowane i zdemoralizowane dzieci socjalizmu w latach 80, 90 czy nawet po 2000 roku. Wystarczy pójść praktycznie na dowolne osiedle które ma 20 lat i przyjrzeć się szczegółom.

Nie wiem, nie mam porównania, ale też trudno to porównywać skoro to dwie różne technologie.
Mam natomiast porównanie suporku dawnego do suporku z okolic lat 2004, bo te dawne leża i nic im nie jest po dziesiecioleciach a ten obecny się zlasował i popekal na kawałki. Wiem że cos tam niby szkodliwego usunieto ale tak to wygląda obecnie. Podobnie jest z farbami tymi dawnymi a obecnymi. I nie jest to wina polityki firm tylko "mądrości" urzędnikow naszych lub UE. Z resztą to to akurat temat rzeka wiec...

emsc

Post napisał: emsc » 06 cze 2022, 20:52

Możesz sobie wmawiać.
Chińska elektronik jest generalnie niedodziałana. Trudno znaleźć produkt, który nie sprawia takich czy innych problemów w pewnych sytuacjach. Dlatego, że Chińczyk nie przewidział, nie przetestował albo nie umiał. I nie chodzi o jakośc podzespołów, która jest generalnie niższa albo dużo niższa i to przynajmniej od razu wiadomo, tylko o samą jakość projektu oraz oprogramowania.
Zaznaczam, że nie poruszam temetu telefonów komórkowych, tylko elektroniki ogólnie. I nie tylko elektroniki.
IMPULS3 pisze:
06 cze 2022, 20:51
Umie umie, tylko wszystko jest kwestią ceny.
Kiedy szukałem, nie znalazłem, i cena nie grała roli. Np jeśli oglądam towar na WYSTAWIE, towar który ma mnie przekonać, i widzę rudy zaciek z jednego ze spawów, to chyba mam prawo przypuszczać, że lepiej już nie byli w stanie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2022, 21:08

emsc pisze: Np jeśli oglądam towar na WYSTAWIE, towar który ma mnie przekonać, i widzę rudy zaciek z jednego ze spawów, to chyba mam prawo przypuszczać, że lepiej już nie byli w stanie.

Często to nie wina cynkowania tylko słabego przygotowania do ocynku. Wystarczy ze została po spawania taka szklana otulina i własnie taki efekt będzie wystepował.
Ale żeby nie było tak gorzko to wiesz ile takich wad występuje u czołowych producentów różnych rzeczy? :P

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 06 cze 2022, 21:16

szopenn pisze:
06 cze 2022, 12:23
pewnie że nie, jest w tym pewnie jakieś trzecie 'dno'.. heheh, ale ty masz problemy ze wszystkim.
...
no czasami to jest tak, że i do lekarza trzeba dopłacić żeby mieć porządnie,
Bierz przez pół.
Albo dopłać i udaj się do lekarza po nowe tabletki bo te ci nie pomagają.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: szopenn » 06 cze 2022, 23:06

drzasiek90 pisze:Bierz przez pół.

gada ktoś z tobą w ogóle? pilnuj tej od powołania lepiej żeby za dużo nie brała.

emsc

Post napisał: emsc » 06 cze 2022, 23:23

IMPULS3 pisze:
06 cze 2022, 21:08
Często to nie wina cynkowania tylko słabego przygotowania do ocynku. Wystarczy ze została po spawania taka szklana otulina i własnie taki efekt będzie wystepował.
Ale rozumiesz, że usługa "cynkowanie" ma w sobie także proces przygotowania? Poza tym, co mnie obchodzi kto zawinił? Brama rdzewieje? No to nie kupię, koniec tematu. Bo ma nie rdzewieć. Powłoka cynkowa na stali ma to do siebie, że dobrze wykonana jest niemalże nizniszczalna w normalnych warunkach użytkowania. W szczególności nie ma prawa rdzewieć na deszczu.
Mam elementy dachowe Lindaba ocynkowane, jakies uchwyty, śruby podkładki, dobrze ponad 20 lat na deszczu i w słońcu i wyglądają idealnie. Kupujesz produkt chiński skręcany ocynkowanymi śrubami, i niektóre zardzewiałe już w opakowaniu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”