Avalyah pisze:Widzę stoi tylko na wibroizolatorach - to wystarczy?
Podobno środek ciężkości jest dość wysoko.
To prawda, jest wysoko bo masa spora. Też miałem obawy czytając relacje innych kolegów którzy je mają, że na wibroizolatorach może się bujać, ale postanowiłem spróbować mając zamiar w razie problemu je usunąć.
I jestem jak na razie mile zaskoczony stabilnością takiego układu, bo w próbach statycznych (bez obracania dużej niecentrycznej masy wrzecionem) okazało się to na tyle sztywne, że nawet próba silnego bujania na boki daje prawie niezauważalny efekt. Cztery wibroizolatory ⌀100/M16 (
https://alle gro.pl/oferta/wibroizolator-poziomujacy-fi-100-mm-cnc-profi-12162044394?reco_id=21536082-d4ee-11ec-80ac-1eb254768c3f&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&, ale można dać też większe - jeszcze bardziej stabilne) pod wrzeciennikiem(pod nogą są dwa) zapewniają podstawie dostateczną stabilność.
Jak zachowa się niecentryczna masa na obrotach, to dopiero przede mną, ale biorąc pod uwagę obecną spoczynkową stabilność sądzę, że nie będzie źle. A wibroizolatory pozwoliły wypoziomować ją bezproblemowo z dokładnością do 0,02mm/1m(poziomica maszynowa).
W fabrycznej podstawie są bardzo duże otwory dla śrub kotwiących (lub wibroizolatorów), moje wibroizolatory mają śruby M16, więc by regulacja była bezproblemowa do podstaw w miejscu otworów punktowo by nie jeździły przy drganiach przyspawałem od spodu grube na ≠6mm talerzyki (handlowe podkładki) z dospawanymi nakrętkami M16.
Oryginalna śruba regulacyjna jest za długa do wysokości gniazd w podstawie, trzeba ją skrócić o tyle by po wkręceniu w gniazdo podstawy było jeszcze 2-3cm regulacji, chodzi przecież o to by wystawały z podstawy jak najkrócej bądąc przez to sztywniejszymi.
Oryginalna śruba wkręcana w wibroizolator opiera się swoim zaokrąglonym czołem o obniżone dno wibroizolatora (jak na rys.)
więc aby obracając ją w czasie poziomowania nie wykręcała się ona jednocześnie z wibroizolatora (albo obracała cały wibroizolator w czasie wkręcania w podstawę przy podnoszeniu) trzeba usunąć częściowo gwint (tak około 1 cm od czoła, na długości
a ≈15mm, jak to zaznaczono na żółto), wtedy obrót śruby w nakrętce dospawanej do podstawy nie będzie zmieniał jej położenia w samym wibroizolatorze.
O wynikach testów tokarki będę informował..