Tokarka MTP 360x1000 CZ1440G/1 Testy pomiary informacje
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 19
Re: Tokarka MTP 360x1000 CZ1440G/1 Testy pomiary informacje
Cześć wszystkim. Kupiłem tokarkę z Cormaka CQ6236. Mialbym pare pytań odnośnie ustawienia maszyny.
1. Mostek pod wrzecionem nie zgrywa sie reszta łoża, efekt taki że na toczonym elemencie widać moment w którym suport wjeżdża na tą dostawke.
2. Przy toczeniu (podparte kłem, toczone blisko wrzeciona) pręta stalowego fi 10 na odcinku 4cm jest róznica w średnicy że aż na oko widać.
Odnośnie tej dostawki, czy to skrobać czy podkładac coś lepiej pod nią?
Co do toczenia to moze wrzeciennik nie stoi w linii do łoża, ale te trzpienie pomiarowe są kosmicznie drogie, może macie jakiś sprawdziny sposób czym to sprawdzić no i jakieś przybliżone wartości pomiarowe dla tej maszyny.
Pozdrawiam
1. Mostek pod wrzecionem nie zgrywa sie reszta łoża, efekt taki że na toczonym elemencie widać moment w którym suport wjeżdża na tą dostawke.
2. Przy toczeniu (podparte kłem, toczone blisko wrzeciona) pręta stalowego fi 10 na odcinku 4cm jest róznica w średnicy że aż na oko widać.
Odnośnie tej dostawki, czy to skrobać czy podkładac coś lepiej pod nią?
Co do toczenia to moze wrzeciennik nie stoi w linii do łoża, ale te trzpienie pomiarowe są kosmicznie drogie, może macie jakiś sprawdziny sposób czym to sprawdzić no i jakieś przybliżone wartości pomiarowe dla tej maszyny.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
1- wyjmij mostek wyskrob farbę i szpachle usuń wgniotki - zazwyczaj działa jeśli nie to raczej reklamacja
2- jak podpierasz kłem to może masz źle koń ustawiony https://youtu.be/Ac4NM6h1feQ jeden ze sposobów
2- jak podpierasz kłem to może masz źle koń ustawiony https://youtu.be/Ac4NM6h1feQ jeden ze sposobów
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
fulltone88 pisze:Kupiłem tokarkę z Cormaka CQ6236
nową czy z drugiej ręki?
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Z drugiej ręki. 2 letnia bez przebiegu. Mostek wyjąłem zrobiłem prowizoryczna odbitkę i opiera się w dwóch punktach a nie przykręcony się buja 
Dodane 9 minuty 6 sekundy:
Dodam jeszcze że ustawiłem ją na poziomice traserska żeby wykluczyć to że stoi skręcona. Ogólnie z kłem czy bez podobnie wychodzi. Adam wszystkie Twoje filmy z tokarka oglądane 2 razy.

Dodane 9 minuty 6 sekundy:
Dodam jeszcze że ustawiłem ją na poziomice traserska żeby wykluczyć to że stoi skręcona. Ogólnie z kłem czy bez podobnie wychodzi. Adam wszystkie Twoje filmy z tokarka oglądane 2 razy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 88
fulltone88 pisze:Co do toczenia to może wrzeciennik nie stoi w linii do łoża, ale te trzpienie pomiarowe są kosmicznie drogie, może macie jakiś sprawdzony sposób czym to sprawdzić no i jakieś przybliżone wartości pomiarowe dla tej maszyny.
można zastosować wiele tańszy trzpień testowy z mniejszym stożkiem + tulejki redukcyjne(najlepiej krótkie)
https://www.chronos.ltd.uk/product/4-mt-test-bar/
(https://www.chronos.ltd.uk/product-cate ... r-tooling/)
https://www.amazon.pl/Precyzyjny-test-w ... R55VY?th=1
a ja do pomiarów statycznych i dynamicznych wykorzystałem do tego całoszlifowane wytaczadło
tokarka-zenith-czy-metal-technics-t93929-10.html

podobne Mk3
https://alle gro.pl/oferta/wytaczadlo-na-stozek-morse-a-3-do-stalek-fv-10758787165
Tylko zanim zaczniesz pomiary trzpieniem zmierz bicie gniazda we wrzecienniku
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Własnie oglądalem Twoje posty na ten temat. Wydaje mi sie jednak że w pierwszej kolejności powinienem rozwiązać temat tej dostawki żeby zgrywala się z łożem. Na czujniku mostek podbija okolo 5 setek do góry. Ogólnie od spodu zadnej obróbki normalnej tam nie ma, na łożu jak i na samym mostku jakieś szlifowania, jakies skrobania nie wiadomo po co. Zamiast splanowac jedną i drugą powierzchnie a potem szlifowac łoze to zrobili takie coś.
-
fulltone88 pisze:Wydaje mi sie jednak że w pierwszej kolejności powinienem rozwiązać temat tej dostawki żeby zgrywala się z łożem. Na czujniku mostek podbija okolo 5 setek do góry
oczywiście masz słuszność.
obrazek który się nie wyświetlił
https://www.flickr.com/photos/davidpbest/33396708484
A konik w osi można ustawić jak pokazuje kolega, albo jeszcze prościej mocując statyw czujnika bezpośrednio na uchwycie tokarskim bez jego demontowania.
https://pfmrc.eu/topic/91413-konik-toka ... e-typ-350/

Ewentualne bicie korpusu uchwytu nie ma tu praktycznie wpływu, a na pewno dużo mniejsze niż długa rurka mocowana w szczękach której końcówka z czujnikiem potencjalnie może "zataczać" dużo bardziej niż mocowanie czujnika na korpusie.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Czy to ta z olx z Bolesławca?
Przeglądam oferty codziennie, jakieś chore czasy nastały że nie idzie kupić chińskiej tokarki...
-
P.S. właśnie zainstalowałem swoją CQ6236Kx1000, jest jeszcze przed testami,

ale u mnie problem z mostkiem nie występuje.
Jak Twoja jest bez przebiegu, to polecam zlać oleje z wrzeciennika, skrzynki posuwów, i skrzynki suportu, porządnie przepłukać np naftą, i zalać nowym olejem.
Z mojej wypłukało się sporo poprodukcyjnych opiłków... Po zdjęciu dekla z wrzeciennika w rowku olejowym pod pokrywą z którego olej kanalikami smaruje łożyska wrzeciona czysto nie było

a po zlaniu oleju znalazłem na dnie to:

drobne opiłki ale bez piachu odlewniczego jak u niektórych kolegów.
Podobnie w suporcie po wykręceniu 2 centrujących stożkowych kołków, i odkręceniu śrub łączących, "rozjechałem" raz w jedną stronę, raz w drugą, płytę suportową ze skrzynią na ile pozwoliło kółko zębate mechanicznego napędu śruby sań poprzecznych, uzyskując dostęp do środka,

przy okazji nasmarowałem ślizgi półnakrętek zamka śruby pociągowej, bo były prawie suche.
W odsysaniu syfu pomagała mi 12V pompka do oleju z Lidla na której wężyk ssawny założyłem długą cienką rurkę

Natomiast dostanie się do skrzynki posuwów wymagałoby już większego demontażu, więc po zlaniu oleju poprzez otwór wlewowy pompowałem wunietym głęboko wężykiem naftę pod ciśnieniem, wylatywała z "urobkiem" dolnym zlewowym, ponadto po zgrubnym płukaniu przedmuchałem wnętrze sprężonym powietrzem operując pistoletem z długą cienką dyszą/rurką by ruszyć zastałe osady, i ponownie przepłukałem naftą.
Nazbierało się tyle

Pistolet z powietrzem zresztą przydał się i w poprzednich czyszczeniach, zdmuchiwał opiłki w jeden kąt skąd łatwiej je było wybrać magnesikiem na gęsiej szyi. Po dmuchaniu koniecznie jeszcze jedno płukanie by zmyć opiłki które przylepiły się gdzie nie trzeba.
Skrzynie przekladniowe zalałem olejem,

a gitarę nasmarowałem bardzo lepkim, trzymającym się kół smarem SHELL GADUS S2 V220 2

ale u mnie problem z mostkiem nie występuje.
Jak Twoja jest bez przebiegu, to polecam zlać oleje z wrzeciennika, skrzynki posuwów, i skrzynki suportu, porządnie przepłukać np naftą, i zalać nowym olejem.
Z mojej wypłukało się sporo poprodukcyjnych opiłków... Po zdjęciu dekla z wrzeciennika w rowku olejowym pod pokrywą z którego olej kanalikami smaruje łożyska wrzeciona czysto nie było

a po zlaniu oleju znalazłem na dnie to:

drobne opiłki ale bez piachu odlewniczego jak u niektórych kolegów.
Podobnie w suporcie po wykręceniu 2 centrujących stożkowych kołków, i odkręceniu śrub łączących, "rozjechałem" raz w jedną stronę, raz w drugą, płytę suportową ze skrzynią na ile pozwoliło kółko zębate mechanicznego napędu śruby sań poprzecznych, uzyskując dostęp do środka,

przy okazji nasmarowałem ślizgi półnakrętek zamka śruby pociągowej, bo były prawie suche.
W odsysaniu syfu pomagała mi 12V pompka do oleju z Lidla na której wężyk ssawny założyłem długą cienką rurkę

Natomiast dostanie się do skrzynki posuwów wymagałoby już większego demontażu, więc po zlaniu oleju poprzez otwór wlewowy pompowałem wunietym głęboko wężykiem naftę pod ciśnieniem, wylatywała z "urobkiem" dolnym zlewowym, ponadto po zgrubnym płukaniu przedmuchałem wnętrze sprężonym powietrzem operując pistoletem z długą cienką dyszą/rurką by ruszyć zastałe osady, i ponownie przepłukałem naftą.
Nazbierało się tyle

Pistolet z powietrzem zresztą przydał się i w poprzednich czyszczeniach, zdmuchiwał opiłki w jeden kąt skąd łatwiej je było wybrać magnesikiem na gęsiej szyi. Po dmuchaniu koniecznie jeszcze jedno płukanie by zmyć opiłki które przylepiły się gdzie nie trzeba.
Skrzynie przekladniowe zalałem olejem,
a gitarę nasmarowałem bardzo lepkim, trzymającym się kół smarem SHELL GADUS S2 V220 2
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Płaszczyzna od camlocka do której przylega uchwyt ma 0,02 bicia, stożek na którym opiera sie uchwyt ma 0,03 bicia. Redukcja ze stożkiem zalożona we wrzeciono na kle bije 0,03. Nie wiem czy to dużo bo żadnej dokumentacji z tolerancjami nie moge znaleźć choć wiem że najlepiej jak najmniej.
Ogolnie konik zostawilbym na pózniej bo jak uchwyt z supportem i łozem się bedzie zgrywal to konik to raczej formalnosć,(tak mi sie wydaje). Bardziej szukałbym pomyslu jak sie zając tym mostkiem nieszczesnym. Jedna płaszczyzna względem drugiej nie mają ze sobą nic wspólnego. Jutro porobię trochę zdjęć.
Dodane 16 minuty 1 sekunda:
Tak. W sumie przypadkiem kupiłem.