Się zobaczy
Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 337
- Kontakt:
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
senio
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 301
Ja na to inaczej nieco patrzę. 30 zeta mp. trociny. Na tonę pelletu potrzeba 6mp ~ 200 zeta. Reszta ceny to sprasowanie i zapakowanie czy to worki czy BB. Patrząc na to co się wyrabia czyli już ponad 2200 niektórzy wołają na OLX to manufaktura wystarczy i nie potrzeba milionów inwestować żeby dobrze i spokojnie żyć
. Ładowacz jakiś tam bartus zrobił, jakiś młynek wydajny pewnie zrobi + taśmociąg i manufaktura poleci. Uśredni cenę miedzy najdroższym a najtańszymi śmieciami i ile zrobi to zrobi. Jeśli śmieci nie sprasuje tylko czyste trociny to o klienta martwić się nie musi. Kamar policz nawet tylko tonę dziennie takiej manufaktury x 25 dni
. Syf jest owszem, ale przebitka tego syfu jest warta skoro robią i ciągle mało.
Tylko że to może nie wytrzymać ciśnienia i będzie jak z olejem opałowym. Już widzę wiele używanych kotłów pelletowych na OLX pozamienianych dopiero co na PC albo jeszcze pracujących z dopiskiem zmieniam na PC. Gdzieś jest czerwona linia i jej nie należy przekraczać. Ci od węgla ceny windują sztucznie, to ci od pelletu nie chcą być frajerami i i grają na tą sama nutę. Będzie po sezonie nowy merolek czy nie - takie dyskusje słyszałem
Zaraz będzie na składach jak na giełdzie w Poznaniu. Który ma grubszy łańcuch ze złota ten ma większego ptaszka
.
Tylko że to może nie wytrzymać ciśnienia i będzie jak z olejem opałowym. Już widzę wiele używanych kotłów pelletowych na OLX pozamienianych dopiero co na PC albo jeszcze pracujących z dopiskiem zmieniam na PC. Gdzieś jest czerwona linia i jej nie należy przekraczać. Ci od węgla ceny windują sztucznie, to ci od pelletu nie chcą być frajerami i i grają na tą sama nutę. Będzie po sezonie nowy merolek czy nie - takie dyskusje słyszałem
-
kamar

- Kontakt:
I tu się grubo mylisz. Dużo to jest handlujących, robiących to na lekarstwo
Jak masz luźną stodołę to zamawiasz TIR-a i już jesteś poważnym dostawcą detalicznym.
Manfaktura z toną na dobę to na skórkę chleba nie zarobi.
-
senio

Nie potrzeba stodoły. Taka manufakturka na 200 kg /h to na tej hali co pobudował luz relax. Ale nie ma co wychodzić przed szereg. Jak zamówisz u bartusia to się pochwal
-
kamar

- Kontakt:
Ależ ja Mu życzę jak jak lepiej
Piszesz, że dobry pellet zawsze sprzeda ale żeby zrobić dobry to trzeba czegoś więcej
niż kawałek młynka z filmu. Informowano mnie na tej budowie co trzeba i jak trzeba przygotować trocinę
od korowania zaczynając.
Dodane 3 minuty 22 sekundy:
Ta, postawi obok 5-cio osiówki
-
senio

Pellet to nie jest jakaś kosmiczna technologia. Nie wyjdzie raz, piąty, dziesiąty to wyjdzie dwudziesty jak dopracuje, i będzie poprawnie prasować. Nie widzę w przeciwieństwie do Ciebie tego w czarnych kolorach
Może nie będzie wcale ustawiał
-
kamar

- Kontakt:
No i chyba będę musiał przejść na ekogroszek 
Wczoraj zaczęli kopać koło mnie na przyłącze https://energia.rp.pl/energetyka-zawodo ... zie-na-gaz
Jak tacy odbiorcy odpadną to groszek będzie za grosze
Wczoraj zaczęli kopać koło mnie na przyłącze https://energia.rp.pl/energetyka-zawodo ... zie-na-gaz
Jak tacy odbiorcy odpadną to groszek będzie za grosze
-
Zienek

- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Zapłacą Ci, żebyś im podwórko z tego czarnego gó...na wysprzątał. 16 lat palenia! 
-
tristar0

- Posty w temacie: 73
Tylko zanim dostanie to mu woda w kaloryferach parę razy zamarznie.No chyba że ma glikol 
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
A zanim będzie za grosze to będzie 3 tyś kosztował prawie jak nawozy ( tak przynajmniej słyszałem że po 6 tyś za tonę ).kamar pisze:Jak tacy odbiorcy odpadną to groszek będzie za grosze
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
grzes_rupinski1
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 12
W Ostrołęce też ma być gazowa tylko skąd gaz wezmą ?kamar pisze: ↑09 kwie 2022, 15:47https://energia.rp.pl/energetyka-zawodo ... zie-na-gaz
Jak tacy odbiorcy odpadną to groszek będzie za grosze![]()
No nic najpierw zrobią później pomyślą
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway