Sedno sprawy i myślę że szkoda więcej strzępić mordę bo ojca oszukasz, matkę oszukasz, ale termodynamiki nie oszukaszsenio pisze: ↑19 mar 2022, 19:48(...) Choć jak dla mnie to ten kocioł jest dużo za mały o czym od początku gadałem, ale nie wnikam i to takie pudrowanie trupa trochę. Nie da się sprawnie jeździć samochodem 1.5 tonowym z silnikiem 20 koni. Tu jest to samo. Tam powinien być kocioł z 30KW i redukcja wody na ile się da i tyle.
Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
walcu23
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 50
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Nagrzewnica służyła do pełna regulacji odbioru ciepła w celach badawczych kotłów (CO, NOx, SO2 ... parametry pracy itp..) z różnymi paliwami i dodatkami do paliw (współspalanie różnych odpadów). Świetna sprawa gdy można dokładnie regulować ilość oddawanego ciepła. Fakt, trzeba znać nie tylko podstawy termodynamiki.senio pisze:Jeśli tego nigdy nie robiłeś
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 337
- Kontakt:
Już dajcie spokój, jestem naprawdę zadowolony z ogrzewania tymi marnymi trocinami i pewnie kolejne lata będzie tak grzane. Moje dywagacje dotyczyły raczej możliwości automatycznego ograniczenia grzania, przy wyższych temperaturach na zewnątrz, bez latania do piwnicy. Wyłączanie i włączenie pieca przez czujnik temperatury na hali jest mało skuteczne. Zmniejszanie mocy przy dochodzeniu do ustawionej temperatury też. I tylko o to mi biega.
-
senio
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 301
Kamar nie wiem co tam za antyk masz. Ja steruję bezprzewodowym Salus RT510RF. Popatrz w instrukcję. Masz x programów, ustawienia na każdy dzień tygodnia godzinowe, nocne, dzienne jak chcesz i co chcesz. Żadnych kabli działa po wifi. Sterowanie pompą. Nie działa pompa, kocioł jedynie grzeje podtrzymanie - sam siebie i kilka razy na godzinę załącza pompę na minutę. Tylko, że u Ciebie musi to bujnąć później jak temperatura wody spadnie, a nie ma czym za bardzo szybko tego zrobić. Więc wycinaj co się da, a później jakiś sensowny sterownik.
-
kamar

- Kontakt:
I tu mnie tknąłeś
Wróć, nie mogę odpiąć od pieca, czujnik trzeba dać w szereg pompy, bo będzie chodzić i przy niskiej temp. pieca.
-
ARGUS

- Posty w temacie: 13
kamar pisze: Wyłączanie i włączenie pieca przez czujnik temperatury na hali jest mało skuteczne. Zmniejszanie mocy przy dochodzeniu do ustawionej temperatury też. I tylko o to mi biega.
![]()
Sprawdź czy do Twojego kotła można zastosować regulator pogodowy.
Może ten typ regulacji by Ci podpasował
kamar pisze: Trzeba odpiąć pompę od sterowania pieca i podpiąć pod czujnik na hali.
Nie rób tego, pompa jeśli jest tylko jedna powinna być podłączona pod automatyke kotła.
-
senio

Tylko uprzedzam. To jest dobre tylko o czym napisałeś. Ciepłe dni. +10 i wyżej. Już wyjaśniam.
Musisz wiedzieć o jednej rzeczy. Wszędzie tam gdzie jest duży zład wody, jej wychładzanie nie jest wskazane. Dlatego tak jest, bo na bujnięcie jej do temperatury roboczej potrzeba dużo energii - a więc opału. I wtedy jak wystygnie powiedzmy do 25 stopni czy jeszcze niżej, to masz x czasu bujania, zanim dojdzie do tych 55 czy nie wiem ile tam masz. Ja np. jeśli jest zimno przechodzę na sterownik kotła i grzeję stałą temperaturą wody. Obniżam tylko temperaturę na zaworze 4 drogowym na wyjściu na układ powiedzmy przy obecnych zimach do około 36-38 stopni, a w bardziej mroźne dni 40-42 i puszczam kocioł tak 24/24. To jest dużo korzystniejsze w zużyciu opału i komforcie cieplnym przy sporym zładzie wody i przy niskich temperaturach, niż szarpanie temperatury sterownikiem pokojowym powietrznym.
Natomiast kiedy jest jesień, wiosna i temperatury dodatnie +10 i więcej gdzie trzeba trochę tylko dogrzewać pracuje u mnie Salus. Ale te sterowniki i ten sposób sterowania jest generalnie przewidziany na małe ilości wody np. 30/40 litrów w układzie a nie 350 jak jest u mnie. Dlatego zimą, a w zasadzie tak od +10 w dół nie sprawdza się u mnie takie sterowanie powietrzne z dużym zładem wody. Jest szarpane, to ciepło niestabilne i zużycie opału wzrasta bo musi bujać x czasu kilka razy dziennie cały zład. A w chacie skacze temperatura po 2-3 stopnie góra - dół a to dużo za dużo. Dlatego lepiej jeszcze zjechać na dół i puścić nawet 32-35 zaworem 4D na chatę jak za gorąco, jak męczyć to sterownikiem powietrznym. Ale jak się robi powyżej +10 to już wyjścia nie ma, bo nie idzie tego ręcznie wysterować na stałej pracy. Albo za gorąco albo za zimno. I wtedy sterownik pokojowy powietrzny załatwia u mnie temat.
-
kamar

- Kontakt:
I będzie, tylko automatyka poczeka na termostat pokojowy
Dodane 31 minuty 14 sekundy:
Tu jest dylemat :
żeberko żeliwne - poj. 1.3 l x 300 =390 litrów
żeberko alu - poj. 0.27 l x 300 = 81 litrów
Grzejnik 10 żeberkowy ok. 200 zl x 30 = 6 tysi ( do udźwignięcia )
I to chyba najprostrza droga. Najmniej roboty i można robić etapami
-
senio

Są dwie drogi. Odpowiednio duży kocioł lub odpowiednio lekka instalacja do tego co jest. Innej drogi nie masz.
Alu grzejniki jakoś długowieczne nie są. Mam jeden w kańciapie. Może miałem pecha ale max z 10 lat pociągnął. Teraz nowy ze trzy lata jest. Na razie nie syczy
. Jak wymieniali kazałem założyć zawory góra dół żeby nie trzeba zamrażać przy wymianie więc rada - też każ pozakładać zawory na zasilaniu i powrocie na każdym z nich 
A takiej marki jak masz kocioł po 90 zeta masz
https://onninen.pl/produkt/FERROLI-Grze ... i8QAvD_BwE
Alu grzejniki jakoś długowieczne nie są. Mam jeden w kańciapie. Może miałem pecha ale max z 10 lat pociągnął. Teraz nowy ze trzy lata jest. Na razie nie syczy
A takiej marki jak masz kocioł po 90 zeta masz
https://onninen.pl/produkt/FERROLI-Grze ... i8QAvD_BwE
-
kamar

- Kontakt:
Masz pecha
Dwustronne zawory to standard.
Minus Vat, 24.9% dochodowego i da ok 200 za grzejnik 10 elementowy.