Ostrzałka do wierteł / szlifierka Christen 1-32
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Ostrzałka do wierteł / szlifierka Christen 1-32
Mam taką szlifierke niestety nie mam do niej instrukcji obsługi bo ta maszynka ma bardzo duze mozliwości i niestety nie jest tak prosta w obsłudze jak te chińskie ta luneta służy do optycznej kontroli a to czarne jarzmo to niestety jest niezbędne przy ostrzeniu metodą jakiegoś wisborna czy jakoś tak bez tego można ostrzyć krzyżowo maszynka jak wiekszość szwacjarskich z tamtych czasów bardzo precyzyjna nie wiem w jakim stanie jest ta twoja bo tam łozyskowanie główne to egzotyka to samo te wymienne szczeki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Czyli ma skorelować dosuw z obrotem, wielkiej precyzji tu nie potrzeba.wieslawbarek pisze: ↑30 sty 2021, 19:58to czarne jarzmo to niestety jest niezbędne przy ostrzeniu metodą jakiegoś wisborna czy jakoś tak
Takie coś znalazłem, wiele tam nie ma, ale zawsze coś : http://www.sebit.de/app/download/228613 ... 200dpi.pdf
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
wieslawbarek pisze:ostrzeniu metodą jakiegoś wisborna czy jakoś tak
Większość wierteł jest zaostrzona metodą Washburne'a, która daje zawinięty stożkowaty kształt powierzchni przyłożenia. Polega ona na pochyleniu wiertła o 45° z jednoczesnym obrotem w jego osi

daje to w efekcie taką powierzchnię

Mając nieco wprawy równie ręcznie można uzyskać podobny efekt, oczywiście nie tak dokładny i symetryczny jak za pomocą ostrzarki i przyrządu, ale wystarczający do wiercenia..
https://content.instructables.com/ORIG/ ... format=mp4
ostrzenie-wiertel-kretych-metoda-washbu ... 31896.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
wieslawbarek pisze:Mam taką szlifierke niestety nie mam do niej instrukcji obsługi bo ta maszynka ma bardzo duze mozliwości i niestety nie jest tak prosta w obsłudze jak te chińskie ta luneta służy do optycznej kontroli a to czarne jarzmo to niestety jest niezbędne przy ostrzeniu metodą jakiegoś wisborna czy jakoś tak bez tego można ostrzyć krzyżowo maszynka jak wiekszość szwacjarskich z tamtych czasów bardzo precyzyjna nie wiem w jakim stanie jest ta twoja bo tam łozyskowanie główne to egzotyka to samo te wymienne szczeki
O! Czy maszyna jest tam gdzie pokazuje u Ciebie lokalizację? Tj. w Bielsku-Białej? Jeśli tak to mam do Ciebie całe 20 minut drogi. Może była by opcja kiedyś podjechać i zdjąć kilka wymiarów tych dźwigienek?

Jeśli Cię to interesuje to mam do niej DTR wraz z instrukcją. Całe 209 stron. Gdzieś udało mi się w internetach wygrzebać. Minus że po francusku ale duuużo rysunków i schematów jest.
RomanJ4 pisze:Mając nieco wprawy równie ręcznie można uzyskać podobny efekt, oczywiście nie tak dokładny i symetryczny jak za pomocą ostrzarki i przyrządu, ale wystarczający do wiercenia..
Tak też to robię jak na razie ale... Przy wiertłach np. 4 mm i innych maleństwach jak na CNC mam nakiełek i wszystko co trzeba to oczekuję że otwór będzie 4mm. Ewentualnie lekko rozbity. Przy nowych wiertłach nie ma problemu i tak wychodzi. Ręcznie żeby takie małe wiertełka idealnie naostrzyć to już chyba trzeba być azjatą

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
A kojarzy ktoś może czym będzie się różnić taka ostrzałka Christen o oznaczeniu 1-32 a 2-32? Ta druga to byłaby nowsza/poprawiona wersja?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
To jest srednica wierteł jakie można ostrzyć od 1 do 32 albo od 2 do 32