Ulepszenia mini lathe
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Ulepszenia mini lathe
Tyle gość rzeźbił i zrobił regulację śrubką w jednej osi?
Tak jak wyżej, ten konik przesunięty bywa także w pionie oraz masz jeszcze obroty w 3 osiach które też trzeba ustawić. To, że czubek kła się zgra to nie znaczy, że pinola jest równolegle do osi obrotu uchwytu.
Ja do regulacji użyłem kła nieobrotowego, mam taki z fragmentem wałka między kłem a stożkiem.
Zacisnąłem w uchwycie samocentrującym, ustawione na czujnik, żeby bicia nie było.
Odkręcić/poluzować wszystkie śruby regulacyjne w koniku, nałożyć konik na zaciśnięty w uchwycie kieł i wtedy przykręcić.
Jeszcze podkładałem blaszki ze szczelinomierza bo u mnie oś odchodziła jeszcze w pionie.
Tak jak wyżej, ten konik przesunięty bywa także w pionie oraz masz jeszcze obroty w 3 osiach które też trzeba ustawić. To, że czubek kła się zgra to nie znaczy, że pinola jest równolegle do osi obrotu uchwytu.
Ja do regulacji użyłem kła nieobrotowego, mam taki z fragmentem wałka między kłem a stożkiem.
Zacisnąłem w uchwycie samocentrującym, ustawione na czujnik, żeby bicia nie było.
Odkręcić/poluzować wszystkie śruby regulacyjne w koniku, nałożyć konik na zaciśnięty w uchwycie kieł i wtedy przykręcić.
Jeszcze podkładałem blaszki ze szczelinomierza bo u mnie oś odchodziła jeszcze w pionie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W mojej opti180x300 konik był zbyt wysoko - sprawdzone czujnikiem w uchwycie wrzeciona mierzącym bicie na stałym kle w koniku. Po frezowaniu podstawy konika okazało się że jest za nisko - bo frezowałem na głębokość równą "biciu" na czujniku a powinienem na połowę ("pomroczność jasna" mnie dopadła). Na szczęście udało mi się znaleźć kawałek blachy o odpowiedniej grubości 

-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Taka regulacja przydaje się do czego innego. Można dzięki niej toczyć stożek w kłach. Zwłaszcza bardzo długie i o małym zbiegu.
Ale błąd wysokości konika ma znikomy wpływ na toczenie, nie powoduje powstawania stożka. A dokładniej jest on pomijalny przy większych średnicach, a przy mniejszych większy wpływ ma ugięcie i stosuje się podtrzymki.
Ale błąd wysokości konika ma znikomy wpływ na toczenie, nie powoduje powstawania stożka. A dokładniej jest on pomijalny przy większych średnicach, a przy mniejszych większy wpływ ma ugięcie i stosuje się podtrzymki.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Ale to przecież powinno być raz wyregulowane i zablokowane robaczkami z boku. To co widać na początku filmu, to ustawka. Ktoś celowo poluzował te robaczki.
Ta modyfikacja nie dodaje funkcjonalności, bo regulacja w tym kierunku była fabrycznie. Tylko zamiast popukiwać, można pokręcić. Ma to sens, jeśli ktoś ma potrzebę przestawiania np. do toczenia stożka. Ale jak ma być zawsze centralnie, to popukać i zaspawać

-
- Posty w temacie: 4
Uchwyt trójszczękowy jest mocowany na trzy śruby, a czteroszczękowy na cztery.
Ja u siebie przerabiałem uchwyt na trzy śruby, bo łatwiej niż zabierak na cztery, ale tak formalnie to powinno się wiercić zabierak...