Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 98

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: RomanJ4 » 30 gru 2021, 19:27

tuxcnc pisze:No dobra, wyjaśnię Wam na czym polega ten fenomen moich rachunków za gaz.
Gazu używam do grzania wody w kranie.
Wygląda to tak, że przekręcam kurek, piec się włącza, woda leci zimna.
Robię co mam do zrobienia, na koniec woda leci ledwo letnia.
Zakręcam kurek, piec działa jeszcze kilka sekund i się wyłącza.
W tej sytuacji nie powinno Was dziwić, że piec jest permanentnie wyłączony, a włączam go tylko wtedy, gdy planuję robić coś dłużej niż umyć ręce albo szklankę.
Oczywiście w powyższym nie chodzi o to, że mnie nie stać, bo gdybym tego gazu zużył dziesięć razy więcej, to bym od tego nie zbankrutował.
Chodzi o to, że nienawidzę wyrzucania pieniędzy w błoto, bo to wchodzi w krew

Czyli praktycznie nie używasz gazu jak przeciętny użytkownik Junkersa, więc co tu można porównywać ? :wink:

pozdrawiam,
Roman

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 73

Post napisał: tristar0 » 30 gru 2021, 19:30

Wzór ten twój link dotyczy cen które zostaly naliczone osobą prywatnym na zasadach firm ale problem jednak jest bo firma czyli jakaś spóldzielnie będzie płacić 300% więcej niż osoba prywatna ,ale dokąd to zmierza ,zaczynam myśleć o zakupie pieca węglowego jak tak dalej będzie.

Dodane 2 minuty 8 sekundy:
RomanJ4 pisze:Czyli praktycznie nie używasz gazu jak przeciętny użytkownik Junkersa
ona ma takie zużycie gazu co wyciek przy nieszczelności przez rok
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 30 gru 2021, 19:41

tristar0 pisze:
30 gru 2021, 19:30
ale dokąd to zmierza ,zaczynam myśleć o zakupie pieca węglowego jak tak dalej będzie.
Nie wiadomo tylko, jak długo jeszcze pozwolą węglem palić.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 30 gru 2021, 19:44

WZÓR pisze:
30 gru 2021, 19:19
W mazowieckim to już w ogóle odjechali.... :shock:
A pytałeś w swoim szpitalu ? Czy jeszcze faktur nie dostali ?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 69

Post napisał: strikexp » 30 gru 2021, 19:49

Ja bym powiedział że nie wiadomo jak długo jeszcze węglem pozwolą handlować.
Już z 10 lat temu, handel węglem był tak pilnowany. Że było sprzedawane oddzielne oprogramowanie do sprzedaży węgla. A więc jak dla mnie, w każdej chwili mogą sobie wymyślić że np sprzedać można tylko komuś kto ma odpowiedni papier.
A jaki to papier może być? Że masz piec nówkę sztukę, ekonomiczny :P

Dodane 1 minuta 28 sekundy:
Ale może być też papier że ten piec był zamontowany 10 lat temu, już nowoczesny. A jak ktoś nie ma zaświadczenia że posiada stary-nowoczesny piec. To węgla nie kupi...

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 30 gru 2021, 19:55

strikexp pisze: jaki to papier może być? Że masz piec nówkę sztukę, ekonomiczny :P
z tego co czytałem musi być w klasie eko 5 czyli każdy obecnie sprzedawany

Dodane 3 minuty 28 sekundy:
A wygląda to tak jak rozmawiałem z gościem z zagłębia producentów pieców czyli Pleszewo nowy piec dają na testy i dają z węglem oczywiście najwyższej jakości ( nie ten z Braniewa gadający po rosyjsku ) i wszystkie wymogi spełnia a czy potem właściciel pali to przecież producenta nie interesuje .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 98

Post napisał: RomanJ4 » 30 gru 2021, 20:00

tristar0 pisze:firma czyli jakaś spółdzielnie będzie płacić 300% więcej niż osoba prywatna ,ale dokąd to zmierza ,zaczynam myśleć o zakupie pieca węglowego jak tak dalej będzie.

Nie Ty jeden. Niestety nasze kochane państwo ma taką "zieloną strategię", że z jednej strony ogranicza lub wręcz zakazuje palenia nawet węglem i drewnem(samo pozwalając LP na dostarczanie pełnowartościowego drewna na opał do elektrowni :twisted: ), a z drugiej robi wszystko by skutecznie obrzydzić używanie bardziej czystych źródeł energii. Tak było z olejem opałowym, gazem do samochodów, fotowoltaiką, teraz gazem do grzania, i prądem.
Wcale się nie dziwię, że "kopciuchy" wracają do łask, a ich właściciele zapowiadają szczucie psami "kontrolerów spalin".
A czym ludzie mają palić? Pieniędzmi? A że już i tona "ekogroszku" jest obecnie dla wielu poza zasięgiem, to w komin pójdzie wszystko co się pali i będzie pod ręką.
Polnische Wirtschaft...

Dodane 3 minuty 12 sekundy:
strikexp pisze:Ja bym powiedział że nie wiadomo jak długo jeszcze węglem pozwolą handlować.

To znów powstaną "biedaszyby" jak przed wojną..
http://www.radiowroclaw.pl/articles/vie ... 100-metrow

Dodane 1 minuta 6 sekundy:
strikexp pisze:A jak ktoś nie ma zaświadczenia że posiada stary-nowoczesny piec. To węgla nie kupi...

Ale papier kupi...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: tuxcnc » 30 gru 2021, 20:04

strikexp pisze:
30 gru 2021, 19:49
A więc jak dla mnie, w każdej chwili mogą sobie wymyślić że np sprzedać można tylko komuś kto ma odpowiedni papier.
Póki co, to nasz rząd kontestuje pomysły brukselskich ekoświrów i ekocwaniaków jak tylko się da.
Oczywiście chodzi o utrzymanie krajowego górnictwa tak długo jak to tylko możliwe.
Ale na pewno będzie coraz gorzej, bo tej ekozarazy powstrzymać się już nie da...
Wystarczy popatrzeć na reklamy, bo w reklamach mówi się to co ludzie myślą, a nie to co się chce żeby myśleli, bo przecież celem jest żeby podjęli decyzję o zakupie.
Tak więc jeśli w reklamie kupujący samochód elektryczny mówi, że robi to tylko po to, żeby ratować planetę, to znaczy że ludzie już tak zaczęli myśleć i chcą robić tak samo.
Tym razem to nie polityka, tylko socjologia...

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 175

Post napisał: IMPULS3 » 30 gru 2021, 20:14

tuxcnc pisze:Oczywiście chodzi o utrzymanie krajowego górnictwa tak długo jak to tylko możliwe.

Aha, uwierzyłbym gdyby do tej pory choć jednego roku były ostrzeżenia o tym że węgla może brakować. Ale jak do tej pory węgla było za dużo. Dopiero dziwnym trafem na tę zime węgla może zabraknąć dla elektrowni/ciepłowni/elektrociepłowni. Śmierdzi to szwindlem na odległość.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 30 gru 2021, 20:15

Tyle że taki elektryczny samochód to w produkcji jest tak energo żerny i produkcja samych baterii jest tak nie ekologiczna że szok jak to wymslą żeby to potem zutylizować

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”