Tokarka MTP 360x1000 CZ1440G/1 Testy pomiary informacje
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
Re: Tokarka MTP 360x1000 CZ1440G/1 Testy pomiary informacje
A powiedzcie mi jeszcze, jak macie te maszyny zamocowane? Czy stoją tylko na jakichś wibroizolatorach czy przykręcone do podłogi?
Pytam, bo u mnie ta podłoga jest dość krzywa więc nie wiem, czy iść w wibroizolatory (czy one mogą być na krzywym podłożu?) czy robić jakieś drobne wylewki, żeby mieć płaską wypoziomowaną powierzchnię odniesienia.
Pytam, bo u mnie ta podłoga jest dość krzywa więc nie wiem, czy iść w wibroizolatory (czy one mogą być na krzywym podłożu?) czy robić jakieś drobne wylewki, żeby mieć płaską wypoziomowaną powierzchnię odniesienia.
-
- Posty w temacie: 61
U mnie tokarka stoi na na klockach z poliamidu, wibroizolatory odradzam bo tokarka będzie się z byle powodu kiwać ( wysoki środek ciężkości). Co do przelotu wrzeciona to w mojej jest teoretycznie ⌀ 38, a w praktyce ⌀ 38,5.
-
rc36 pisze:wibroizolatory odradzam bo tokarka będzie się z byle powodu kiwać ( wysoki środek ciężkości)
No właśnie tego chciałbym uniknąć, pomyślę w takim razie o jakimś przytwierdzeniu tego do podłogi.
rc36 pisze:Co do przelotu wrzeciona to w mojej jest teoretycznie ⌀ 38, a w praktyce ⌀ 38,5.
Zastanawiam się, czy wielką zbrodnią byłoby roztoczenie go na fi40,5...

-
- Posty w temacie: 88
rc36 pisze:wibroizolatory odradzam bo tokarka będzie się z byle powodu kiwać ( wysoki środek ciężkości).
To fakt, ale można zwiększyć rozstaw wibroizolatorów np poprzez posadowienie podstawy nie na wibroizolatorach mocowanych bezpośrednio do niej, a na np ceownikach 80-100mm zwiększających ich rozstaw (lub spawanej podstawce/konstrukcji tokarka-360x1000-wibroizolatory-t106674.html).

Wspawane od spodu w ceownik(odwrócony - Π) nakrętki o gwincie jaki mają trzpienie wibroizolatorów pozwolą na regulację wysokości, mamy wtedy możliwość regulowania poziomu, jak i izolowanie drgań..
Drewniana kratka pod nogi zniweluje wzrost wysokości konstrukcji o ceownik dla operatora.
Avalyah pisze:Zastanawiam się, czy wielką zbrodnią byłoby roztoczenie go na fi40,5
O ile wrzeciono nie będzie wtedy za wiotkie...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
RomanJ4 pisze:To fakt, ale można zwiększyć rozstaw wibroizolatorów np poprzez posadowienie podstawy nie na wibroizolatorach mocowanych bezpośrednio do niej, a na np ceownikach 80-100mm zwiększających ich rozstaw (lub spawanej podstawce/konstrukcji
Niewiele to pomoże, i tak będzie się bujać. Jak ma być stabilnie to albo kostki albo skręcać do podłogi.
-
- Posty w temacie: 61
RomanJ4 pisze:Wspawane od spodu w ceownik(odwrócony - Π) nakrętki o gwincie jaki mają trzpienie wibroizolatorów pozwolą na regulację wysokości, mamy wtedy możliwość regulowania poziomu, jak i izolowanie drgań..
Jest to jakiś pomysł.
Avalyah pisze:
Zastanawiam się, czy wielką zbrodnią byłoby roztoczenie go na fi40,5
Odradzam rozwiercania wrzeciona, ono i tak ma cienkie ścianki nawet ze standardowym przelotem, gdyby wrzeciono ⌀ 40,5 było bezpieczne to chińczycy by takie zrobili.
Dodatkową sraczką jest to że wrzeciono ma frezowany długi rowek pod klin co też nie poprawia sztywności wrzeciona.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
Avalyah pisze:A powiedzcie mi jeszcze, jak macie te maszyny zamocowane?
to co piszę traktuj jako podpowiedź typowego amatora takich zabawek.
u mnie posadzka w garażu także okazała się niezbyt równa do posadowienia tokarki, więc wyrównałem ją w tym miejscu klejem do płytek.
zrobiłem to pod poziomicę budowlaną i przykręciłem podstawę pod maszynę na kołki wbite w beton.
samą tokarkę przykręciłem do podstawy lekko, podkładając pod nią gumę 2-3 mm.
póki co wszystko stoi i nie wygląda na to żeby miało się przewrócić, przynajmniej jak nikt nie będzie się mocno starał aby to zrobić

szopenn pisze:masz tam poprodukcyjne karby i nadlewy, przetocz to wrzeciono i będzie cacyś.
wygląda na to że najciaśniejszym miejscem jest uchwyt gdzie przelot to ok. 51,5 mm. ale z tyłu na wylocie od strony gitary jest podobny wymiar.
ja tego nie będę ruszał bo nie widzę takiej potrzeby.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
Ja mam skrzynię biegów 2x4 i też brakuje położenia luz. Ale na pocieszenie można wyczuć i łatwo go znaleźć między HI i LO

Chyba w każdej skrzyni biegów jest luz między dwoma sąsiednimi biegami, więc temat "do ogarnięcia"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
dla przykładu, żeby nam tylko przykro nie było z powodu rosnących cen, to w kanadzie też ten model zdrożał w ciągu ostatniego roku ok. 3000 $ https://stancanada.com/products/yuwe-l1440 , w zeszłym można było u nich kupić za 69000 $. ale ze względu na wysokość zarobków to i tak mają łatwiej z zakupem niż u nas.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Maszynka stoi sobie w pudle nierozpakowana nawet, a ja już się wybrałem na zakupy
Używał ktoś może czegoś takiego?
Adapter ER40 na D1-4. W sumie ta przyjemność 600zł mnie kosztowała, połowa za towar, druga przesyłka + opłaty. No chyba, że coś dopłacę jeszcze jak przyjdzie. Była jeszcze 2 razy droższa wersja z możliwością niwelowania bicia, ale się nie skusiłem, bo jednak liczę na to, że i taka będzie dość dokładna.

Adapter ER40 na D1-4. W sumie ta przyjemność 600zł mnie kosztowała, połowa za towar, druga przesyłka + opłaty. No chyba, że coś dopłacę jeszcze jak przyjdzie. Była jeszcze 2 razy droższa wersja z możliwością niwelowania bicia, ale się nie skusiłem, bo jednak liczę na to, że i taka będzie dość dokładna.