Jako młody kotłowy zawsze zapłacisz zanim się naumisz. Pisałem o zaworze 3 drogowym też. Wiele by to pomogło a koszt żaden.
Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 323
- Kontakt:
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
Niby tak. ale pompka się włączy również jak tem. spadnie poniżej 5' i ochroni przed zamarzaniem a zawór niekoniecznie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Panowie pytanie do was, jako że ceny gazu idą kosmicznie w górę to zastanawiam się nad komikiem z płaszczem wodnym. Chociaż nie jestem przekonany czy chcę sobie robić kotłownię w salonie. Chyba raczej wolałbym postawić jakiś mały piec obok tego gazowego, żeby nim tyłko dogrzewać, raczej chodzi o jakaś "kozę" na drewno. Dom 200 mk2 ocieplony styropianem 20 cm i wymienione wszystkie okna i drzwi zewnętrzne. Jakie rozwiązanie wyjdzie taniej, kominek czy jakiś mały piec?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
Nie każdy klimatyzator ma ...... , a jak latem otworzysz okna to temperatura wewnątrz / na zewnątrz domu w zasadzie taka sama.zwyczajny pisze: ↑15 gru 2021, 20:37WZÓR pisze:zimą chroni przed odpływem ciepła,
latem również i nawet znacznie lepiej bo jest mniejsza różnica temperatur. Przebywający ludzie w domu, słońce wpadające przez okna do domu, wszystkie urządzenia elektryczne w domu to źródła ciepła (lodówka, zamrażarka, pralka, sprzęty kuchenne..) i ciepło to trzeba latem usunąć z domu klimatyzatorem. To moje doświadczenie z naprawdę ciepłego domu.
Wiatraczki chodzą i mieszają te powietrze.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
Latem to ja sobie robię taki grubszy rulonik z papieru. A po co? Ano po to żeby zatłuc wszystkie muchy hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 50
Nie wiem o czym wy piszecie z tymi upałami w lato przez ocieplenie... Brat ma na ścianach 15cm, ściana gazobeton, sufit terriva i 15 cm, okna 3szyb i w minione lato było 22* wewnątrz bez żadnej klimatyzacji..
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Nie taka jest jego rola.
Już za późno na takie manewry. Masz płakać i płacić.luki158 pisze: ↑16 gru 2021, 07:34Panowie pytanie do was, jako że ceny gazu idą kosmicznie w górę to zastanawiam się nad komikiem z płaszczem wodnym. Chociaż nie jestem przekonany czy chcę sobie robić kotłownię w salonie. Chyba raczej wolałbym postawić jakiś mały piec obok tego gazowego, żeby nim tyłko dogrzewać, raczej chodzi o jakaś "kozę" na drewno. Dom 200 mk2 ocieplony styropianem 20 cm i wymienione wszystkie okna i drzwi zewnętrzne. Jakie rozwiązanie wyjdzie taniej, kominek czy jakiś mały piec?
https://czysteogrzewanie.pl/2020/09/zbl ... -zastapic/
Poza tym musisz to zgłosić czym grzejesz pod groźbą kary
https://samorzad.infor.pl/sektor/zadani ... 021-r.html
A co do cen
Nadciągają nowe ceny
-
- Posty w temacie: 98

luki158 pisze:Jakie rozwiązanie wyjdzie taniej, kominek czy jakiś mały piec?
To chyba rozumie się samo przez się, ale "kotłownia" w salonie... to masz na pewno malowanie co roku, no i te tony drewna trzeba wnieść, a popiół wynieść...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
Roman , to jak to jest ?
W nowo budowanym przewidziałem kominek w salonie ( będę w nim palił od święta).
Znajomi , sąsiedzi odradzają ...... , a sami je mają.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 5
Ja co prawda nie Roman, ale jest tak właśnie jest. Z salonu robi się kotłownie. A to popił się rozsypie, a to jakieś trociny z drewna odpadną, a przy rozpalaniu, bądź dokładaniu, dym cofnie się na salon i przez chwilę mamy lekkie zaciemnienie.................i stąd się bierze malowanie co roku.