Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 127

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: szopenn » 15 gru 2021, 11:24

WZÓR pisze:Styropian na hurtowniach zwykle leżał pod chmurką (, a nie powinien).
Teraz , gdy osiągnął cenę kosmiczną , to raczej towar ,, na zamówienie'' i okres jego leżakowania byle gdzie niewielki.

teraz to jest teraz, ja robilem ocieplenie posadzki rok temu kiedy szalu nie było... dlaczego ten styropian sie kurczy nie moja rzecz, ja wiem ze nie będę używał grafitów i dla mnie sprawa jest rozwiązana
senio pisze:Ale co konkretnie mi nie przeszkadza ?. Że mam nowe szczelne 20 letnie okna ?. Jeśli o to chodzi, to mi na pewno nie przeszkadza.

napisalem ze ja posiadam na mieszkaniach 20 letnie plastikowe okna ktore bedą wymieniane bo są nieszczelne, ty na to powiedziałeś że ty się na to nie dasz złapać. No ok.. więc powiedz co miałem napisać? W końcu zdecyduj się, albo masz szczelne okna póki co i nie wymieniasz a jak zajdzie potrzeba to wymienisz (ale co wstawisz jak ofercie będą tylko 3 szybowe z cienkimi zawiasami - pójdziesz do stolarza?) albo w ogóle do końca życia nic nie będziesz robił bo etapy budowy masz za sobą i cię to śmieszy choć na samej etapie budowy na pewno wybierałeś materiały "na miarę swoich możliwości" - bez urazy, ale nie uważam żeby instalacja styro 20cm to była strata, o ile np rekuperacja to naciągactwo to nie powiem tego o styro, to się zwróci bardzo szybko, znacznie szybciej niż fotowoltanika.
walcu23 pisze: Powiedz mi szopenie czy twój dom siadał? Krokwie osiadały? W takim razie wszystko oprócz twojej własnoręcznej elewacji masz do du** wykonane..

sorry ale o czym my gadamy? i co wszyscy ludzie, którzy tynkowali chałupy zaraz po wymurowaniu a po roku pęknięcia to mają źle pobudowane domy według ciebie? tynkarz też narzeka bo realizuje gwarancje bo pan źle tynki zrobił. A drewno to czemu należy sezonować. Owszem, pozwoliłem swoim budynkom osiadać, i nie uważam tego za błąd. Nawet styropian podłogowy po wylaniu posadzki ma określony ścisk na poziomie 5-10% więc powinieneś dać mu czas żeby po wylaniu posadzki się odkształcił i dopiero lecieć z podłogami listwami itp.
IMPULS3 pisze: bo chcą coś na granicy wytrzymałości.

no i stalo sie jasne dlaczego rowerzysci na forum, ale ja okno przesuwne mam na taras i powiem ci mam to w d... wystraczy ze kosiarkę trzymam starą i ją serwisuje i na nową nie dam się skusić, serwisuje stare ekspresy do kawy po rodzinie saeco bo są nieśmiertelne, trzymam stare motocykle, samochody pilarki, elektro narzędzia po ojcu, odkurzacze - to powiedz mi ile dziedzin w życiu ogarniesz? Zabijają nas powoli. Niby to szczepienie zabiera wolność - phi... Rower kupiłem nowy, jak się szprychy połamały po 1000km to wylądowało zamówienie u fahchmajstra co mi złożył dobre, kiedy mu powiedziałem że to jest dramat po 1000 km szprychy lepić to on mi na to - a co się pan spodziewałeś? dobrych kół w rowerze za 6tys jak nawet za w tych za 10 tys koła są od razu do wymiany, koła są tylko po to żeby rower mógł się sprzedać, i od razu trza mieniać. Niemniej jednak z przyjemnością wydałem 2k za nowe koła i dzisiaj się ciesze jak zarobiłem bo wydałbym teraza na nie 3k a wcale też nie są super hiper ;) ale fajnie się jeździ jest różnica, ja zadowolony to czemu nie?

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 15 gru 2021, 11:54

szopenn pisze:
15 gru 2021, 11:24
na samej etapie budowy na pewno wybierałeś materiały "na miarę swoich możliwości"
Poprawiłeś mi humor na cały dzień :).

Poszukaj takich dwóch haseł.

Budowlanka 1990
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska.

Wszystkiego się dowiesz jak dobierałem, wybierałem, przebierałem :). Zresztą jak wszyscy wtedy, że za 10 lat był remont kapitalny. Wymiana okien, dachu ocieplanie i wiele innych. A teraz już napisałem jestem spełniony jeśli chodzi o budownictwo. Teraz patrzę już tylko z boku :).

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 gru 2021, 12:07

senio pisze:
15 gru 2021, 11:54
Wszystkiego się dowiesz jak dobierałem, wybierałem, przebierałem :)
Nawet nie próbuj dzisiejszym tego tłumaczyć :) Jeszcze kilka lat wcześniej budowałem pierwszy warsztat. To była jazda . Z cementem. eternitem etc. Na gliniastym powiślu fundament wykopany na 130 cm, zasypany do połowy piaskiem i dopiero lany beton bo cementu nie stykało. I stoi do dziś, obecny użytkownik dobudował jeszcze na nim piętro mieszkalne. :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 15 gru 2021, 12:20

kamar pisze:
15 gru 2021, 12:07
Nawet nie próbuj dzisiejszym tego tłumaczyć :)
Wiem wiem. Nie ma o czym gadać.

Apropo cementu :) . Jak zaszalowali strop to stał dwa miesiące bo nie było jak zalać. Ale przywieźli go GS-u drut. Trzeba wspomnieć, że rok 1990 to inflacja ponad 700%. Ceny szybciej rosły niż odrzutowce latają. Więc kupiłem tego drutu 4 tony bo mi nie wiem jakim cudem tyle sprzedali. Inny miał cementu nadmiar to zrobiliśmy machniom. Ja mu drut, on mi cement. I tak się dwa stropy na dwóch budowach zalały. Ale kto dzisiaj o tym wie / pamięta ?. Chyba tylko dinozaury budowlane :).

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: tuxcnc » 15 gru 2021, 12:24

szopenn pisze:
15 gru 2021, 11:24
Rower kupiłem nowy, jak się szprychy połamały po 1000km to wylądowało zamówienie u fahchmajstra co mi złożył dobre, kiedy mu powiedziałem że to jest dramat po 1000 km szprychy lepić to on mi na to - a co się pan spodziewałeś? dobrych kół w rowerze za 6tys jak nawet za w tych za 10 tys koła są od razu do wymiany, koła są tylko po to żeby rower mógł się sprzedać, i od razu trza mieniać. Niemniej jednak z przyjemnością wydałem 2k za nowe koła i dzisiaj się ciesze jak zarobiłem bo wydałbym teraza na nie 3k a wcale też nie są super hiper ;) ale fajnie się jeździ jest różnica, ja zadowolony to czemu nie?
Przedłużanie fiuta przy pomocy roweru...

Rower kupiłem najtańszy, w Biedronce, założyłem do niego silnik spalinowy, jeździłem nim do pracy, co najmniej 20 km dziennie, przy dobrych wiatrach ponad 50 km/h.
Owszem, koła musiałem po pewnym czasie wymienić, bo klocki hamulcowe przetarły obręcze, ale nie obwiniam za to producenta, bo przecież takich warunków pracy nie mógł przewidzieć.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 15 gru 2021, 12:34

tuxcnc pisze:Przedłużanie fiuta przy pomocy roweru...

bzdura, fiuta to ty sobie przedluzasz w co drugim temacie na forum.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 gru 2021, 12:35

tuxcnc pisze:
15 gru 2021, 12:24
założyłem do niego silnik spalinowy,
Przedłużenie wibratora ?

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 15 gru 2021, 12:37

senio pisze:Poprawiłeś mi humor na cały dzień .

Poszukaj takich dwóch haseł.

Budowlanka 1990
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska.

Wszystkiego się dowiesz jak dobierałem, wybierałem, przebierałem . Zresztą jak wszyscy wtedy, że za 10 lat był remont kapitalny. Wymiana okien, dachu ocieplanie i wiele innych. A teraz już napisałem jestem spełniony jeśli chodzi o budownictwo. Teraz patrzę już tylko z boku .

a widzisz, nic sie nie zmieniło... juz dawno mówiłem że w prlu nie było nic ale było wszystko, dzisiaj jest na odwrót, jest wszystko ale nie ma nic.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 175

Post napisał: IMPULS3 » 15 gru 2021, 13:17

szopenn pisze: IMPULS3 pisze:
bo chcą coś na granicy wytrzymałości.
no i stalo sie jasne dlaczego rowerzysci na forum,

Ale w przypadku roweru zasadna jest walka o końcową masę roweru.
szopenn pisze:to powiedz mi ile dziedzin w życiu ogarniesz?

Zbyt mało abym był w pełni samodzielny. Dlatego korzystam z innych ludzi i ich wiedzy.
tuxcnc pisze:Rower kupiłem najtańszy, w Biedronce, założyłem do niego silnik spalinowy,

I tu jest różnica której nie widzisz. Z silnikiem masa tego pojazdu nie miała znaczenia ale gdybyś pojechał rowerem lekkim bez silnika to wiedziałbyś dlaczego ludzie pozornie przepłacają za rowery. Oczywiście dochodzi kwestia kto do czego i jak użytkuje ten rower.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: tuxcnc » 15 gru 2021, 13:42

IMPULS3 pisze:
15 gru 2021, 13:17
I tu jest różnica której nie widzisz.
Widzę, tylko rozmowa była na inny temat, o wytrzymałości, a nie sprawności i ergonomii.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”