WZÓR pisze:Styropian na hurtowniach zwykle leżał pod chmurką (, a nie powinien).
Teraz , gdy osiągnął cenę kosmiczną , to raczej towar ,, na zamówienie'' i okres jego leżakowania byle gdzie niewielki.
teraz to jest teraz, ja robilem ocieplenie posadzki rok temu kiedy szalu nie było... dlaczego ten styropian sie kurczy nie moja rzecz, ja wiem ze nie będę używał grafitów i dla mnie sprawa jest rozwiązana
senio pisze:Ale co konkretnie mi nie przeszkadza ?. Że mam nowe szczelne 20 letnie okna ?. Jeśli o to chodzi, to mi na pewno nie przeszkadza.
napisalem ze ja posiadam na mieszkaniach 20 letnie plastikowe okna ktore bedą wymieniane bo są nieszczelne, ty na to powiedziałeś że ty się na to nie dasz złapać. No ok.. więc powiedz co miałem napisać? W końcu zdecyduj się, albo masz szczelne okna póki co i nie wymieniasz a jak zajdzie potrzeba to wymienisz (ale co wstawisz jak ofercie będą tylko 3 szybowe z cienkimi zawiasami - pójdziesz do stolarza?) albo w ogóle do końca życia nic nie będziesz robił bo etapy budowy masz za sobą i cię to śmieszy choć na samej etapie budowy na pewno wybierałeś materiały "na miarę swoich możliwości" - bez urazy, ale nie uważam żeby instalacja styro 20cm to była strata, o ile np rekuperacja to naciągactwo to nie powiem tego o styro, to się zwróci bardzo szybko, znacznie szybciej niż fotowoltanika.
walcu23 pisze: Powiedz mi szopenie czy twój dom siadał? Krokwie osiadały? W takim razie wszystko oprócz twojej własnoręcznej elewacji masz do du** wykonane..
sorry ale o czym my gadamy? i co wszyscy ludzie, którzy tynkowali chałupy zaraz po wymurowaniu a po roku pęknięcia to mają źle pobudowane domy według ciebie? tynkarz też narzeka bo realizuje gwarancje bo pan źle tynki zrobił. A drewno to czemu należy sezonować. Owszem, pozwoliłem swoim budynkom osiadać, i nie uważam tego za błąd. Nawet styropian podłogowy po wylaniu posadzki ma określony ścisk na poziomie 5-10% więc powinieneś dać mu czas żeby po wylaniu posadzki się odkształcił i dopiero lecieć z podłogami listwami itp.
IMPULS3 pisze: bo chcą coś na granicy wytrzymałości.
no i stalo sie jasne dlaczego rowerzysci na forum, ale ja okno przesuwne mam na taras i powiem ci mam to w d... wystraczy ze kosiarkę trzymam starą i ją serwisuje i na nową nie dam się skusić, serwisuje stare ekspresy do kawy po rodzinie saeco bo są nieśmiertelne, trzymam stare motocykle, samochody pilarki, elektro narzędzia po ojcu, odkurzacze - to powiedz mi ile dziedzin w życiu ogarniesz? Zabijają nas powoli. Niby to szczepienie zabiera wolność - phi... Rower kupiłem nowy, jak się szprychy połamały po 1000km to wylądowało zamówienie u fahchmajstra co mi złożył dobre, kiedy mu powiedziałem że to jest dramat po 1000 km szprychy lepić to on mi na to - a co się pan spodziewałeś? dobrych kół w rowerze za 6tys jak nawet za w tych za 10 tys koła są od razu do wymiany, koła są tylko po to żeby rower mógł się sprzedać, i od razu trza mieniać. Niemniej jednak z przyjemnością wydałem 2k za nowe koła i dzisiaj się ciesze jak zarobiłem bo wydałbym teraza na nie 3k a wcale też nie są super hiper