Jest taki paradoks, przy dobieraniu grubości izolacji termicznej, że gdy dasz za dużo to robi się gorsza izolacja, niż gdy dasz jej mniej. Kiedy tak się może stać? Przy izolowaniu rur. Wzrost grubości izolacji na rurze to wzrostu powierzchni wymiany ciepła... "Ruch ciepła i wymienniki" Hoblera to podstawa.kamar pisze:Na jakiej grubości kończy się
Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Re: Pogadajmy o cenach
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
Tu nie chodzi tylko o ,,cieplej".
W projekcie jest przewidziane 12 cm , ale wtedy rolety będą mi wystawać.
Jak zastosuje 20 cm , to będzie równo jak na foto.

...... , a ,,cieplej " potraktuje jako skutek uboczny.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 63
to chyba nie wiesz na jaką skalę taki proceder może rozbujać.IMPULS3 pisze:Za dużo worków było.
nie tak znowu daleko ode mnie, zrobiono taką instalację gdzie sadzawka służyła jako wymiennik ciepła.
i spraw się rypła, niestety.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 127
WZÓR pisze:W projekcie jest przewidziane 12 cm , ale wtedy rolety będą mi wystawać.
Jak zastosuje 20 cm , to będzie równo jak na foto.
no to możesz sobie zrobić ramke nad oknem czy coś w tym stylu i zakryjesz tą roletke, chyba że wokół okna musi być koniecznie płasko.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
W tym roku który się kończy wgl wymiana czegokolwiek jest ryzykowna. Starsi ludzie wymienią na to czym palili, czyli pewnie węgiel/zmiennie pellet. Młodzież wybierze coś nowocześniejszego. Ale co z tego jak nasi możnowładcy za chwilę mogą coś wymyślić, przez co zamiana węgla na pompę ciepła czy panele foto odbije się podwójną czkawką... w tym kraju już nic mnie nie zdziwi..WZÓR pisze: ↑04 gru 2021, 13:08senio pisze: ↑04 gru 2021, 10:47....Na żaden węgiel dotacji już nie weźmiesz bo ich nie ma. Jakieś ochłapy do końca roku zostały co się wcześniej zapisali. nie wiem jak z pelletem ale chyba na wszystkie stałe już nie ma. Jedynie gaz albo pompa ciepła, ocieplenie czy inne bzdury. Ale trzeba cyrograf podpisać ani kroku w tył. Jak przywalą cenę +300% jak od 1 grudnia w Jastrowiu to pozostaje ognisko i jaskinia.walcu23 - jaki jest sens kupować i brać dotacje na piec , który jest ( jak sam napisałeś) zasilany na najpopularniejsze paliwa stałe ?
W obecnym czasie (trudno powiedzieć co będzie dalej) paliwa te są trudno osiągalne , a skok ich cen też doprowadza do bólu głowy.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 63
walcu23 pisze: w tym kraju już nic mnie nie zdziwi..
przyjmujesz jakieś zakłady ?

Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Wiele domów (przynajmniej u mnie w okolicy) to stare 30-50-80 letnie budownictwo. Często pustak i kamień. Nie ocieplone pod eternitem dalej. Często zamieszkałe przez dawnych rolników od gospodarstw typu krowa, 3 świnie 10 kur 2 hektary jakich było masa. Wiek 65+. UE zlikwidowała takie gospodarstwa. Ludzi zostawili samych sobie. Już się nie podnieśli bo jak ?. Jak tam pozakładać gaz którego nie ma, a z butli to pomyłka $$$, czy PC do której potrzeba niskiej temperatury grzania czyli generalnie podłogówka + termos ? . Wprowadzić zakazy i nakazy to jedno. Można w bogatej Warszawie zakazać. Jakoś sobie poradzą. Ale jakoś nie widzę tego na prowincji gdzie 80% to stare nie ocieplone budy. Gdzie nowe osiedla i domy tam grzeją częściowo po nowoczesnemu, ale doskonała większość w mojej okolicy to węgiel był i jest podstawą. A jeśli nie węgiel to dla nich emigracja do jaskini i ognisko pozostaje jedynie. Trzeba z dwie - trzy dekady aż te pokolenia wymrą, później to wyrównać walcem i będzie może dopiero bez węgla. Tak naprawdę to ja nie wiem co napisać w tym temacie. Fajnie jest powiedzieć czyste powietrze węgiel off. Trochę trudniej to zrobić. Dobrze, że zimy nie ma i nie widać jej na razie, bo cienko to wszystko wygląda w tym sezonie.