amator7 pisze:bo bez prądu w mieście długo nie posiedzisz
Poza miastem to te dokumenty też nie włączą dystrybutora paliwa czy kasy w sklepie.

Dobra koniec bo to zbyt depresyjne.

amator7 pisze:bo bez prądu w mieście długo nie posiedzisz
Najlepszą z możliwych. PC gruntowa osiąga COP5. Do tego jeśli nowa chata to podłogówka i porządnie ocieplenie. Nie będziesz żałował na 100% tego wyboru.
Nie ma podatku od takich paliw, jak kłody, czy pellety. Zmieniło się tylko w tym roku, jeśli kominek jest wyprodukowany przed 2010 rokiem to musi być do 2024 wymieniony. Wcześniej, do końca zeszłego roku musiały być wymienione wszystkie piece i kominki, wyprodukowane przed 1995 r.
jasiu... pisze:Za emitowane CO² trzeba dopłacać około 170 euro rocznie. Za gaz podobnie
U mnie kominek w salonie mus.IMPULS3 pisze: ↑04 gru 2021, 13:16WZÓR pisze: moich obserwacji wynika , że dobrą decyzję podjąłem o instalacji gruntowej pompy ciepła przy moim nowo budowanym domu.
Mam podobna sytuację choc jeszcze bez okien, ale sklaniam się też w strone pompy ciepła choć bardziej powietrznej. Ale też pomimo że wszyscy odradzają to zostawiam miejsce na kominek bo to tez jest jakaś niezależnosć i alternatywa gdyby coś sie stalo choćby z podstawowym ogrzewaniem.
I tak się robi.
WZÓR pisze:Jakby wyglądał dom bez komina ?
IMPULS3 pisze:pomimo że wszyscy odradzają to zostawiam miejsce na kominek
kamar pisze:wstawiam w niego mały , żeliwny kociołek i sezon grilowy nigdy się nie kończy
senio pisze:Nie będziesz żałował na 100% tego wyboru.
amator7 pisze:wystarczy się tylko przygotować
Spiżarnia dobra rzecz. Ciekawe rozwiązanie widziałem u oszczędnego pana prepersa. Pan prepers ogrzewa swój ciepły dom tylko powietrzem z kominka i z rekuperacją. CWU ma z niewielkiej powietrznej pompy ciepła, którą wstawił do spiżarni. W spiżarni ma przyjemny chłodek. Kilka stopni niżej niż w pozostałej części domu. Pompa ciepła CWU nie nadaje się jako klimatyzacja bo jej priorytetem jest grzanie wody, można ją ustawić pracę w godzinach taryfy G12w. Nie wiem jak tam z wilgotnością. Czy nie ma problemów. Ale pomysł wart rozważenia w nowym domu.WZÓR pisze:Podłogówka położona w całym domu ( oprócz spiżarni)
pitsa pisze:Ale z was sprytni prepersi!