szopenn pisze:roman nie.musisz mi robić wykladu..
Jeśli Cię uraziłem, to przepraszam, nie miałem takiego zamiaru.
szopenn pisze:muszę przed zakupem zobaczyć czy u mnie w spawarce jest w ogóle możliwość wyłączenia narastania bo chyba jakaś wartość minimalna tam jest wbita
No, konstruktorzy przystawki musieli wziąć pod uwagę, że jakiś minimalny czas narastania nawet bez ustawionego opóźnienia każdy elektroniczny układ mocy ma, ale widocznie jest na tyle mały by mogła ona mimo to skutecznie działać.
Inaczej nawet funkcja wbudowana w niektóre modele spawarek funkcja by nie pomogła.
szopenn pisze:pytanie jeszcze takie, co powie sterowanie zaworem gazowym jak tak w tigu zaczniemy sobie "pykać"?
Myślę, że przy ustawionej dość dużej częstotliwości powtarzania impulsów tor gazowy będzie na tyle bezwładny, że nie będzie "dziur" w dostawie gazu miedzy kolejnymi otwarciami/zamknięciami zaworu o ile jego mechaniczna bezwładność w ogóle zareaguje (jak cewka na prąd zmienny). A przy małej powinien sobie poradzić.
Jak widać z relacji użytkowników to działa, kwestia tylko dopasowania ustawień do możliwości posiadanego sprzętu.
Czyli próby pokarzą prawdę..