Jak dobrać parametry skrawania - moje doświadczenia i przemyślenia

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Re: Jak dobrać parametry skrawania - moje doświadczenia i przemyślenia

Post napisał: tristar0 » 24 paź 2021, 11:58

amator7 pisze:wartości które podałem wcześniej pochodziły z poradnika tokarza i były zbliżone, muszę chyba przetestować osobiście jak to wyjdzie w praniu
powinno wyjść tak samo bo to żadna wiedza tajemna a te internetowe tabelki to są bazowanie właśnie no poradnikach z dawnych czasów.

Dodane 2 minuty 11 sekundy:
które ja pamiętam a dla większości na tym forum to dawna prahistoria.

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: orion32 » 24 paź 2021, 12:10

W latach słusznie minionych, ministerstwo przemysłu, wydawało takie zeszyty, z parametrami skrawania, dla różnych rodzajów obróbki. Służyło to do określania czasów danej obróbki i norm wydajnościowych. W naszej zakładowej bibliotece technicznej (takie wtedy były), były te zeszyty. Kiedy ją likwidowano(w czasach euroniwoczesnosci) , pozwolono wziąć książki. Kolega wziął również, te zeszyty. Po kilku latach, syn naszego kolegi, pisał pracę dyplomową na studiach, o doborze parametrów skrawania. Pościągał dane z różnych katalogów. Kolega dał mu te zeszyty.
Pokazał to promotorowi,z zapytaniem, czy się przydadzą,a temu oczy wypadły. Skąd Pan to ma? To biały kruk. Nigdy się z tym nie spotkałem. Oczywiście niech Pan to wykorzystuje.
Czy ja mogę sobie to skopiować? Gdzie te zeszyty teraz nie wiem, a praca pewnie leży gdzieś zakurzona w archiwum. Adam, zaś robi filmiki o o doborze parametrów skrawania. A to wszystko już było, bo to stara wiedza.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 24 paź 2021, 13:26

tristar0 pisze:Odpowiem tak, skoro YT jest dla ciebie wyznacznikiem wiedzy to może korzystaj z takiej i na takim poziomie :

Nie odniosłeś wrażenia ze ta wiedza w tym filmie (jak w moim) nie wyczerpuje tematu a co z innymi gatunkami mat. itd.... umnie to był problem a tu już film na którym można się wzorować.. no ja kto?
tristar0 pisze:Jak to jest z tobą bo mnie uczono żeby kogoś uczyć czy uświadamiać to samemu trzeba coś wiedzieć a tu taki wpis zresztą twój:
Uczę tego co wiem a jeśli się do domyślam lub nie jestem pewien to zaznaczam to wyraźnie.
tristar0 pisze:a jak przyjmować parametry dla długich narzędzi? Jakoś umyka mi ta informacja w katalogu. Np. typowa głowiczka fi25 na 3 płytki pójdzie z danymi parametrami podanymi na płytkach ale jeśli ta głowiczka ma 4 czy nawet 5x D to raczej nie da rady (mamy też detale gdzie głowice nasadzane np. fi 63 czy wytaczadło trzeba przedłużyć nawet do 8D) - dobieramy doświadczalne ale może gdzieś jest jakaś zasada o której nie wiem.

śmiało możesz odp. na to pytania (zadałem je w celu skonsultowania się)
jasiu... pisze:tristar0 pisze: ↑23 paź 2021 19:42
bo od łapek na yt bardziej liczy się szacunek wśród fachowców niż tych którzy się na niczym nie znają.
Nie ośmieliłem się tak wprost napisać.

Dal każdego liczy się co innego Peja śpiewał że "liczy się szacunek ludzi ulicy" Dalmie liczy się ze komuś pomogłem i nie czuje żadnej potrzeby być szanowanym przez fachowców
tristar0 pisze:bo teraz nie nauka ani chęć szczera tylko YT zrobi w 20 min z ciebie dziś tokarza czy frezera
to chyba dobrze no chyba ze nie bo kiedyś jak ktoś chciał się nauczyć musiał tokarzowi flachę postawić a teraz obejrzy YT (jak jest bystry to nie 1 film a 10 i wybierze istotna wiedzę)
orion32 pisze:Adam, zaś robi filmiki o o doborze parametrów skrawania. A to wszystko już było, bo to stara wiedza.
oczywiście po prostu jest to inna forma przekazu okraszona komentarzem na bazie własnych doświadczeń... a że te zeszyty przepadły wielka szkoda :(

Pytanie pomocnicze w celu zrozumienia Podejścia Kolegów:
1 Czy wy uważacie że my młodzi, świeży zawodowcy, hobbyści itp. uważamy się za wszech wiedzących, że popisujemy się wiedzą, że po 2 latach doświadczenia lub 500h oglądania filmów YT wywyższamy się przynajmniej do miana fachowców, czy ja rozbije z siebie gwiazdę i celebrytę ?

2 Czy wy uważacie się za fachowców?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: jasiu... » 24 paź 2021, 13:28

orion32 pisze:
24 paź 2021, 11:03
Może co najwyżej
Nie umiem w ten sposób oceniać ludzi. Szacunek - uważam - należy się każdemu.
walcu23 pisze:
24 paź 2021, 11:14
ruszyć dupę i nauczyć innych nie ma komu.
No nie do końca. Mam w swoim życiorysie sporo prawdziwych fachowców, którzy co nieco ode mnie się nauczyli. Czemu nie nagrywam filmików? A bo wiem, że nie tędy droga. Mnie nie są potrzebne łapki. Jeśli ktoś pyta na forum i potrafię coś zasugerować, to piszę i nie sprawdzam, czy wcisnął "pomógł", czy nie. Lajkowanie absolutnie mam gdzieś.
orion32 pisze:
24 paź 2021, 12:10
A to wszystko już było, bo to stara wiedza.
Oczywiście i teraz pytanie wiedza dla ucznia, czy uczeń dla wiedzy?

Czy powinno się za wszelką cenę banalizować temat i w sposób trywialny karmić wiedzą, jak nie przymierzając niemowlaka kaszką, czy wystarczy pokazać, tą wiedzę masz tu, i tu, i tu.

Moim zdaniem myślący człowiek szuka wiedzy. I jeśli spyta gdzie j.ą znaleźć, to ścieżkę do tej wiedzy wykorzysta. Nie potrzeba tej wiedzy przerabiać na "bardziej dostępną" w postaci skrótu filmowego na YT. To moje zdanie.
adam Fx pisze:
24 paź 2021, 13:26
2 Czy wy uważacie się za fachowców?
Tak.

Studia na kierunku Budowa Maszyn, kilkudziesięcioletnie doświadczenie, najpierw w biurze, w dziale technologii, a później przy obróbce. Czemu? Nie tylko dlatego, że więcej zarobić chciałem. Mnie się rzeźbienie na wówczas konwencjonalnej frezarce narzędziowej podobało.

Obecnie praca w niemieckiej firmie produkującej bardzo specyficzne obrabiarki. Duże i bardzo dokładne. Tak, jestem fachowcem, choć mój czas już się kończy (emeryturę już widać), to skleroza nie zamazała jeszcze tego, co po drodze w mojej głowie się poukładało.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2021, 13:33 przez jasiu..., łącznie zmieniany 1 raz.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 paź 2021, 13:31

adam Fx pisze:
czy ja rozbije z siebie gwiazdę i celebrytę ?
Adaś, rób swoje i się nie przejmuj. Ew. zaznaczaj posty które wysyłać w niebyt.
A w temacie, to kochani znawcy tabelek - najpierw znajdzie amatora który założy, dla płytki wartej kilkadziesiąt €,
trwałość ostrza poniżej kilku dni :) i wtedy doradzajcie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 24 paź 2021, 13:44

jasiu... pisze:Mnie nie są potrzebne łapki. Jeśli ktoś pyta na forum i potrafię coś zasugerować, to piszę i nie sprawdzam, czy wcisnął "pomógł", czy nie. Lajkowanie absolutnie mam gdzieś.
wzorowe podejście to i się podoba

Dodane 6 minuty 3 sekundy:
kamar pisze:Adaś, rób swoje i się nie przejmuj. Ew. zaznaczaj posty które wysyłać w niebyt.
spokojne na razie jeszcze nie dochodzi do "rękoczynów" a bardzo staram się zrozumieć podejście Tych ludzi :)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 paź 2021, 13:50

jasiu... pisze:
24 paź 2021, 13:28
. Czemu nie nagrywam filmików? A bo wiem, że nie tędy droga. Mnie nie są potrzebne łapki. J
A tak zapytam - masz co pokazać w temacie ? Pracodawca pewnie nie pozwoli filmować przy maszynie. :)
Czy komuś potrzebne takie filmiki ?
Odpowiedz w statystykach oglądania (bez "łapek" :))

Obrazek

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tristar0 » 24 paź 2021, 14:39

adam Fx pisze:to chyba dobrze no chyba ze nie bo kiedyś jak ktoś chciał się nauczyć musiał tokarzowi flachę postawić
No właśnie nie bo jak chciał się nauczyć to szedł do szkoły zawodowej i uczył się toczenia frezowania teoretycznie i praktycznie .Nie dorabiaj sobie ideologi do własnych poczynań biznesowych na YT.

Dodane 2 minuty 48 sekundy:
adam Fx pisze: "liczy się szacunek ludzi ulicy"
tak to gangsterzy mawiają począwszy oo Stanów skończywszy na Sycylii .

Dodane 7 minuty 32 sekundy:
adam Fx pisze: Czy wy uważacie że my młodzi, świeży zawodowcy, hobbyści itp. uważamy się za wszech wiedzących, że popisujemy się wiedzą, że po 2 latach doświadczenia lub 500h oglądania filmów YT wywyższamy się przynajmniej do miana fachowców, czy ja rozbije z siebie gwiazdę i celebrytę ?
coś w tym jest bo gdybyś miał 500 godzin pracy na tokarce to coś byś umiał ,a jakbyś stał 500 godzin przy witrynie z słodyczami to wiedziałbyś jak smakują od patrzenia ? a po 2 latach doświadczenie w czym ? bo mnie byłoby wstyd skakać po 2 latach doświadczenia w czymkolwiek bo usłyszałbym od wieloletnich tokarzy czy frezerów że młody jedziesz z wiórami żeby ci się w d... nie poprzewracało .

Dodane 5 minuty 14 sekundy:
I nie łącz pojęć świeży zawodowcy a hobbiści bo to nie po drodze jest z wiedza ,wykształceniem i umiejętnościami .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 24 paź 2021, 15:08

adam Fx pisze:

Pytanie pomocnicze w celu zrozumienia Podejścia Kolegów:
1 Czy wy uważacie że my młodzi, świeży zawodowcy, hobbyści itp...
Ty nadal młody? To tylko wrażenie.
Ja też mam wrażenie, że nadal młody, dopóki w lustro nie spojrzę, albo wnuk mnie nie odwiedzi, a już jest wyższy, niż ja.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: jasiu... » 24 paź 2021, 15:28

kamar pisze:
24 paź 2021, 13:50
Pracodawca pewnie nie pozwoli filmować przy maszynie. :)
Chyba uzyskałbym zgodę na niektóre fajne rozwiązania, żeby je pokazać. Tym bardziej, że wiele ciekawych materiałów sam pracodawca umieszcza jako materiały reklamujące firmę.

No dobra, się przyznam, nie mam konta na YT i nie zamierzam zakładać. :mrgreen:

Przy okazji, nie uważasz kamar, że najwyższy czas przenieść się z dyskusją do śmietnika? Mnie się tam najlepiej dyskutowało na podobne tematy. Kto jest za? :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”