tristar0 pisze:Odpowiem tak, skoro YT jest dla ciebie wyznacznikiem wiedzy to może korzystaj z takiej i na takim poziomie :
Nie odniosłeś wrażenia ze ta wiedza w tym filmie (jak w moim) nie wyczerpuje tematu a co z innymi gatunkami mat. itd.... umnie to był problem a tu już film na którym można się wzorować.. no ja kto?
tristar0 pisze:Jak to jest z tobą bo mnie uczono żeby kogoś uczyć czy uświadamiać to samemu trzeba coś wiedzieć a tu taki wpis zresztą twój:
Uczę tego co wiem a jeśli się do domyślam lub nie jestem pewien to zaznaczam to wyraźnie.
tristar0 pisze:a jak przyjmować parametry dla długich narzędzi? Jakoś umyka mi ta informacja w katalogu. Np. typowa głowiczka fi25 na 3 płytki pójdzie z danymi parametrami podanymi na płytkach ale jeśli ta głowiczka ma 4 czy nawet 5x D to raczej nie da rady (mamy też detale gdzie głowice nasadzane np. fi 63 czy wytaczadło trzeba przedłużyć nawet do 8D) - dobieramy doświadczalne ale może gdzieś jest jakaś zasada o której nie wiem.
śmiało możesz odp. na to pytania (zadałem je w celu skonsultowania się)
jasiu... pisze:tristar0 pisze: ↑23 paź 2021 19:42
bo od łapek na yt bardziej liczy się szacunek wśród fachowców niż tych którzy się na niczym nie znają.
Nie ośmieliłem się tak wprost napisać.
Dal każdego liczy się co innego Peja śpiewał że "liczy się szacunek ludzi ulicy" Dalmie liczy się ze komuś pomogłem i nie czuje żadnej potrzeby być szanowanym przez fachowców
tristar0 pisze:bo teraz nie nauka ani chęć szczera tylko YT zrobi w 20 min z ciebie dziś tokarza czy frezera
to chyba dobrze no chyba ze nie bo kiedyś jak ktoś chciał się nauczyć musiał tokarzowi flachę postawić a teraz obejrzy YT (jak jest bystry to nie 1 film a 10 i wybierze istotna wiedzę)
orion32 pisze:Adam, zaś robi filmiki o o doborze parametrów skrawania. A to wszystko już było, bo to stara wiedza.
oczywiście po prostu jest to inna forma przekazu okraszona komentarzem na bazie własnych doświadczeń... a że te zeszyty przepadły wielka szkoda
Pytanie pomocnicze w celu zrozumienia Podejścia Kolegów:
1 Czy wy uważacie że my młodzi, świeży zawodowcy, hobbyści itp. uważamy się za wszech wiedzących, że popisujemy się wiedzą, że po 2 latach doświadczenia lub 500h oglądania filmów YT wywyższamy się przynajmniej do miana fachowców, czy ja rozbije z siebie gwiazdę i celebrytę ?
2 Czy wy uważacie się za fachowców?