SZGH - zbiór informacji
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 34
Re: SZGH - zbiór informacji
Witam,
Instaluję sterowanie SZGH 1000MDc-4 na 3 osiowej frezarce z magazynem z łapą.
Niestety mimo obietnic, sterowanie nie zostało odpowiednio skonfigurowane. Domyślnie obsługuje magazyn liniowy i parasol.
Ostatnio otrzymałem plik, którym mam zrobić update (dodać ten typ magazynu). Udało mi się ten plik skopiować do sterowania ale żadnej zmiany nie ma.
Czy ktoś już robił taki update??
W Chinach obecnie jest święto i do 07 października nie odpowiadają.
Podzielam opinie, że odpowiedzi z SZGH są tak minimalistyczne jakby ich czasem nie było. Mimo tego w 70% sytuacji są skuteczne.
Instaluję sterowanie SZGH 1000MDc-4 na 3 osiowej frezarce z magazynem z łapą.
Niestety mimo obietnic, sterowanie nie zostało odpowiednio skonfigurowane. Domyślnie obsługuje magazyn liniowy i parasol.
Ostatnio otrzymałem plik, którym mam zrobić update (dodać ten typ magazynu). Udało mi się ten plik skopiować do sterowania ale żadnej zmiany nie ma.
Czy ktoś już robił taki update??
W Chinach obecnie jest święto i do 07 października nie odpowiadają.
Podzielam opinie, że odpowiedzi z SZGH są tak minimalistyczne jakby ich czasem nie było. Mimo tego w 70% sytuacji są skuteczne.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 13
Cześć
Pliki systemowe podejrzewam, że tak samo jak np. macra, które wgrywałem. Wgrywa się jako restore (jeśli dobrze pamiętam) podając password. Zwykle kopiowanie nie działa.
Pliki systemowe podejrzewam, że tak samo jak np. macra, które wgrywałem. Wgrywa się jako restore (jeśli dobrze pamiętam) podając password. Zwykle kopiowanie nie działa.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 66
A ja dodam od siebie, że u mnie był błąd w dokumentacji przy magazynie z łapą wyrzucało problem. Okazało się, że jeden czujnik trzeba wpiąć pod inne wejście niż mówi manual. Jak będziesz miał z tym problem to pisz.
Dodane 33 sekundy:
Btw. Jak możesz to podeślij na pw ten plik który otrzymałeś.
Dodane 33 sekundy:
Btw. Jak możesz to podeślij na pw ten plik który otrzymałeś.
-
O ile dobrze pamiętam, ja korzystałem z Import. Obecnie plik jest widoczny z innymi programami w cnc ale jego nazwa ma niebieskie litery i na końcu jest chiński znaczek w nawiasie kwadratowym. Restore o ile pamiętam nie zadziałało.
Spieszyłem się, mogłem zrobić zdjęcia
Gdy naciskam enter na głównym ekranie dalej wyświetlane są tylko dwa typy magazynów: liniowy i parasol.
Plik jaki dostałem zawiera gotowe procedury, można je podglądać w notatniku.
Plik w załączniku, spakowany 7zip.
Spieszyłem się, mogłem zrobić zdjęcia

Gdy naciskam enter na głównym ekranie dalej wyświetlane są tylko dwa typy magazynów: liniowy i parasol.
Plik jaki dostałem zawiera gotowe procedury, można je podglądać w notatniku.
Plik w załączniku, spakowany 7zip.
- Załączniki
-
- SZGH1500MDcARM.zip
- (178.46 KiB) Pobrany 121 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Co do falownika wrzeciona - nigdy nie otrzymałem z żadnym zamówieniem tego modelu co Ty, może to kwestia tego, że chciałeś coś co zadziała z Twoim elektrowrzecionem. Ja brałem zawsze albo komplet, albo sam kontroler.
-
Dla ciekawych:
Upgrade robi się przyciskiem Restore po wejściu do folderu z aktualizacją. Samo wskazanie folderu nic nie da.
Po zainstalowaniu ww. Aktualizacji maszyna jest gotowa na magazyn z ruchomą łapą. Niestety wgranie spowodowało tez alarmy dla wszystkich osi. Nie da się nimi obecnie poruszać. Zobaczymy co poradzą w SZGH.
Upgrade robi się przyciskiem Restore po wejściu do folderu z aktualizacją. Samo wskazanie folderu nic nie da.
Po zainstalowaniu ww. Aktualizacji maszyna jest gotowa na magazyn z ruchomą łapą. Niestety wgranie spowodowało tez alarmy dla wszystkich osi. Nie da się nimi obecnie poruszać. Zobaczymy co poradzą w SZGH.
-
Alarm osi kasujesz wciskając ‚parameters’ i potem ‚reset’. Ten zwykły reset na nie nie działa. Możliwe, że zaktualizował ci się też PLC i masz odwróconą logikę lub coś pokrewnego.
-
Tak. Parametr P17 w Other. Po zmianie na 1 maszyna pracuje normalnie.
Czy jest procedura testowego rozruchu łapy magazynu. Taka praca krok po kroku.
Czy jest procedura testowego rozruchu łapy magazynu. Taka praca krok po kroku.
-
Jest. W manualu przy magazynie z łapą są wymienione wszystkie Gcody i Gcode do debugu magazynu też jest.
Gcode M36. Na stronie 101 w manualu znajdziesz więcej info co i jak.
Gcode M36. Na stronie 101 w manualu znajdziesz więcej info co i jak.
-
Dzięki za podpowiedź.
Dostałem z Szgh opis ale jeszcze nie zdążyłem tego PDF otworzyć. potrzebuję teraz kilka dni.
Dostałem z Szgh opis ale jeszcze nie zdążyłem tego PDF otworzyć. potrzebuję teraz kilka dni.