Na obudowie jest napisane J3. Zreszta Stożek B jest chyba bardziej do walca zbliżony jak na moje oko.
Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 150
Re: Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
-
No to pomierzyłem ten stożek i wychodzi, że oznaczenia nie kłamią 

Kilka porządniejszych łupnięć młotkiem bezodrzutowym i parę otworów ~M13 później cały czas się trzyma.
A gwintowanie tą głowicą… no bajka po prostu

Kilka porządniejszych łupnięć młotkiem bezodrzutowym i parę otworów ~M13 później cały czas się trzyma.
A gwintowanie tą głowicą… no bajka po prostu

-
No to co by tak w temacie samego Ruska - niestety będę musiał wrzeciono pionowe kolejny raz wyciągnąć.
Liczę na to, że tylko kosmetyka, ale cholera ustawienie tego w obu płaszczyznach trochę zajmuje, więc pewnie nie od razu się za to wezmę.
No więc kapie sobie olejem kap.... nie za często, ale po nocy plamka już się robi. Chyba za wielki oring dałem na uszczelnieniu pinoli i się rozsypał (pinola dość ciężko się wysuwała i chowała, teraz chodzi lżej, ale kapie). Z tym oringiem ogólnie był problem, jakiś taki duży i niezbyt typowy - w internetach za wielkiego wyboru nie było (jak średnica ringu była ok, to zazwyczaj był sporo za gruby), a na miejscu w sklepach z łożyskami / uszczelnieniami to w ogóle nic.
Liczę na to, że tylko kosmetyka, ale cholera ustawienie tego w obu płaszczyznach trochę zajmuje, więc pewnie nie od razu się za to wezmę.
No więc kapie sobie olejem kap.... nie za często, ale po nocy plamka już się robi. Chyba za wielki oring dałem na uszczelnieniu pinoli i się rozsypał (pinola dość ciężko się wysuwała i chowała, teraz chodzi lżej, ale kapie). Z tym oringiem ogólnie był problem, jakiś taki duży i niezbyt typowy - w internetach za wielkiego wyboru nie było (jak średnica ringu była ok, to zazwyczaj był sporo za gruby), a na miejscu w sklepach z łożyskami / uszczelnieniami to w ogóle nic.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Uszczelniacz na pinole dorobią Ci na zamówienie w firmie z uszczelniaczami technicznymi. Z czego by nie dorobili to będzie lepsze od nbr. Koszt takiego uszczelniacza to około 15 zł.
-

Wydaje mi się, że po prostu oring się rozpuścił…
-
Zależy na co trafisz. Kupiłem arkusz gumy z nbr na uszczelkę pod pokrywe i po miesiącu wydłużyła się o jakieś 30 procent. Oring w filtrze oleju z 190mm powiększył się na 115mm. Teraz takie badziewie robią.
-

Ogólnie parę jakichś chochlików się wdarło, ale to później wrzucę filmik / zdjęcia.
Kasowałem luz na osi X i teraz pytanie do praktyków - jak mocno ten „klin” należy wsunąć? A może wsunąć aż będzie ciasno i trochę cofnąć?
Plus taki, że jak go przetarłem to widać jeszcze ślady po skrobaniu

-
Tak abyś przesuwał oś bez większych oporów i z równomierną siłą. Zapewne będzie w którym miejscu "luźniej" chodził więc musisz wypośrodkować