Chociaż ciekawe, że nie pojawiły się jeszcze na aliexpress takie elektroniczne przekładnie jak w linku, który zamieściłem na początku, do zamontowania w małych chinkach, które mają jedynie gitarę i nawrotnicę do posuwu. Pewne za mała popularność takiego rozwiązania. Chociaż potencjał jest, skoro np. aluminiowe imaki szybkozmienne mają tyle ofert kupna i wielu nie przeszkadza materiał z jakiego jest wykonany.
Cyfrowy posuw w maszynach konwencjonalnych
Dlaczego tak mało popularny?
-
Antwito
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)

- Posty w temacie: 3
Re: Cyfrowy posuw w maszynach konwencjonalnych
Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Czyli wygląda na to, że nie jest tak kolorowo jak myślałem na początku
Nie spodziewałem się, że choćby produkcja np. kół zębatych jest tak aż tania przy masówce.
Chociaż ciekawe, że nie pojawiły się jeszcze na aliexpress takie elektroniczne przekładnie jak w linku, który zamieściłem na początku, do zamontowania w małych chinkach, które mają jedynie gitarę i nawrotnicę do posuwu. Pewne za mała popularność takiego rozwiązania. Chociaż potencjał jest, skoro np. aluminiowe imaki szybkozmienne mają tyle ofert kupna i wielu nie przeszkadza materiał z jakiego jest wykonany.
-
tristar0
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 15
taki minimalistyczny przykładzik
i dla bardziej ambitnych dla równowagi
i dla bardziej ambitnych dla równowagi
- Załączniki
-
- skrzynka posuw.rar
- (177.54 KiB) Pobrany 248 razy
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
tristar0

jakiś czas temu zdemontowałem całą mechanikę w tokarce z 60 lat bo hałas był taki że własnych myślii nie było słychać założyłem takie coś bardziej jako eksperyment na silniku 28Nm z zasilaczem 48V taki akurat miałem w tedy raczej tak dla testów i zostało do dziś bo pomijając posuw bo to żadna szuka ,to gwinty nacina dobrze .trochę było liczenia z podziałem ale jak już ruszyło to działa kilka lat i cisza nastała na gitarze i skrzynce nortona których już nie ma.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Avalyah

- Posty w temacie: 5
Jak na moje skoro silnik już na jednej osi, to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest dać na drugą i mieć pełne CNC. Chyba, że ktoś lubi manualnie, bezpośrednio w metalu pracować. Ale CNC to też kolejny krok, który otwiera bramy do znacznie bardziej ambitnych projektów.
-
tristar0

niby tak tylko to się wiąże z wymianą śruby pociągowej w tokarce i grzebaniu w zamku ,ale jak ktoś ma chęć i potrzebę to czemu nie .Avalyah pisze: Ale CNC to też kolejny krok, który otwiera bramy do znacznie bardziej ambitnych projektów.
-
Avalyah

- Posty w temacie: 5
tristar0 pisze:niby tak tylko to się wiąże z wymianą śruby pociągowej w tokarce i grzebaniu w zamku ,ale jak ktoś ma chęć i potrzebę to czemu nie .
Po co? Ja u siebie zostawiłem obie śruby tak, jak były, zamek również. Mam ręczne szybkie posuwy dzięki temu
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 2
Też uważam, że to rozsądna propozycja. Sam często powtarzam, że należy dążyć do doskonałości, ale rozsądnie rzecz biorąc, nie ma się co sadzić na mikrony w toczeniu, kiedy zazwyczaj wystarczą setki...Avalyah pisze: ↑20 sie 2021, 13:05tristar0 pisze:niby tak tylko to się wiąże z wymianą śruby pociągowej w tokarce i grzebaniu w zamku ,ale jak ktoś ma chęć i potrzebę to czemu nie .
Po co? Ja u siebie zostawiłem obie śruby tak, jak były, zamek również. Mam ręczne szybkie posuwy dzięki temuJeśli bym miał wymieniać to na pewno najpierw poprzeczną, bo ona pracuje w obie strony. W przypadku posuwu wzdłużnego zazwyczaj nóż jedzie cały czas w jedną stronę, więc luz się kasuje. Także wystarczy dorobić silniki do istniejących śrub i można stawiać pierwsze kroki w CNC. A jak zacznie być mało to wtedy bawić się w wymianę na śruby kulowe.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
tristar0

najlepiej 5 setek na twarzRomanJ4 pisze:kiedy zazwyczaj wystarczą setki...
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 2
tristar0 pisze:najlepiej 5 setek na twarz
Lepiej stosować wewnętrznie, bo strasznie niszczy cerę i w oczy szczypie....

pozdrawiam,
Roman
Roman