Cyfrowy posuw w maszynach konwencjonalnych

Dlaczego tak mało popularny?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Antwito
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Re: Cyfrowy posuw w maszynach konwencjonalnych

Post napisał: Antwito » 30 sie 2020, 16:35

Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Czyli wygląda na to, że nie jest tak kolorowo jak myślałem na początku :) Nie spodziewałem się, że choćby produkcja np. kół zębatych jest tak aż tania przy masówce.
Chociaż ciekawe, że nie pojawiły się jeszcze na aliexpress takie elektroniczne przekładnie jak w linku, który zamieściłem na początku, do zamontowania w małych chinkach, które mają jedynie gitarę i nawrotnicę do posuwu. Pewne za mała popularność takiego rozwiązania. Chociaż potencjał jest, skoro np. aluminiowe imaki szybkozmienne mają tyle ofert kupna i wielu nie przeszkadza materiał z jakiego jest wykonany.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: tristar0 » 15 sie 2021, 17:01

taki minimalistyczny przykładzik
i dla bardziej ambitnych dla równowagi
Załączniki
skrzynka posuw.rar
(177.54 KiB) Pobrany 225 razy
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Autor tematu
Antwito
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Antwito » 18 sie 2021, 19:35

Chodzi mi po głowie taki projekt, może kiedyś ;) Jak się w praktyce sprawuje?

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 19 sie 2021, 22:01

jakiś czas temu zdemontowałem całą mechanikę w tokarce z 60 lat bo hałas był taki że własnych myślii nie było słychać założyłem takie coś bardziej jako eksperyment na silniku 28Nm z zasilaczem 48V taki akurat miałem w tedy raczej tak dla testów i zostało do dziś bo pomijając posuw bo to żadna szuka ,to gwinty nacina dobrze .trochę było liczenia z podziałem ale jak już ruszyło to działa kilka lat i cisza nastała na gitarze i skrzynce nortona których już nie ma.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Avalyah » 20 sie 2021, 09:37

Jak na moje skoro silnik już na jednej osi, to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest dać na drugą i mieć pełne CNC. Chyba, że ktoś lubi manualnie, bezpośrednio w metalu pracować. Ale CNC to też kolejny krok, który otwiera bramy do znacznie bardziej ambitnych projektów.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 20 sie 2021, 12:26

Avalyah pisze: Ale CNC to też kolejny krok, który otwiera bramy do znacznie bardziej ambitnych projektów.
niby tak tylko to się wiąże z wymianą śruby pociągowej w tokarce i grzebaniu w zamku ,ale jak ktoś ma chęć i potrzebę to czemu nie .

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Avalyah » 20 sie 2021, 13:05

tristar0 pisze:niby tak tylko to się wiąże z wymianą śruby pociągowej w tokarce i grzebaniu w zamku ,ale jak ktoś ma chęć i potrzebę to czemu nie .

Po co? Ja u siebie zostawiłem obie śruby tak, jak były, zamek również. Mam ręczne szybkie posuwy dzięki temu :mrgreen: Jeśli bym miał wymieniać to na pewno najpierw poprzeczną, bo ona pracuje w obie strony. W przypadku posuwu wzdłużnego zazwyczaj nóż jedzie cały czas w jedną stronę, więc luz się kasuje. Także wystarczy dorobić silniki do istniejących śrub i można stawiać pierwsze kroki w CNC. A jak zacznie być mało to wtedy bawić się w wymianę na śruby kulowe.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 20 sie 2021, 14:26

Avalyah pisze:
20 sie 2021, 13:05
tristar0 pisze:niby tak tylko to się wiąże z wymianą śruby pociągowej w tokarce i grzebaniu w zamku ,ale jak ktoś ma chęć i potrzebę to czemu nie .

Po co? Ja u siebie zostawiłem obie śruby tak, jak były, zamek również. Mam ręczne szybkie posuwy dzięki temu :mrgreen: Jeśli bym miał wymieniać to na pewno najpierw poprzeczną, bo ona pracuje w obie strony. W przypadku posuwu wzdłużnego zazwyczaj nóż jedzie cały czas w jedną stronę, więc luz się kasuje. Także wystarczy dorobić silniki do istniejących śrub i można stawiać pierwsze kroki w CNC. A jak zacznie być mało to wtedy bawić się w wymianę na śruby kulowe.
Też uważam, że to rozsądna propozycja. Sam często powtarzam, że należy dążyć do doskonałości, ale rozsądnie rzecz biorąc, nie ma się co sadzić na mikrony w toczeniu, kiedy zazwyczaj wystarczą setki... :wink:
pozdrawiam,
Roman

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 20 sie 2021, 14:35

RomanJ4 pisze:kiedy zazwyczaj wystarczą setki...
najlepiej 5 setek na twarz :P

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 20 sie 2021, 15:00

tristar0 pisze:najlepiej 5 setek na twarz

Lepiej stosować wewnętrznie, bo strasznie niszczy cerę i w oczy szczypie.... :mrgreen:

Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”