planetkę 1:10 i wyżyłować max obroty aby wiele nie stracić na dojazdach.
Pewnie nie było
Zwykły krokowiec z takimi parametrami przesuwa czujnik o zadaną wartość. Serwokrokowiec stoi.
Przy prędkości 0,1 mm/min to by było 20 kroków na minutę.drzasiek90 pisze: ↑08 sie 2021, 16:37Jak masz 1000 impulsów na obrót wału, przełożenie silnik-śruba 1:1 i skok śruby np. 5mm to twój błąd (uchyb sterowania pozycyjnego) w przełożeniu na odległość to maksymalnie 0,005 mm.
to ma 10000 kroków na obrót bo tak to zdaje się w tych servo się ustawia.
Bez sensu to jest zabieranie głosu jak się nie kuma o co biega. Przy 10000 impulsów, jak dam prędkość dobierania ciut powyżej 1mm/min to pozycjonuję w pół setki i to na szlifierce a nie rozchwianym ploterku.drzasiek90 pisze: ↑08 sie 2021, 17:52takie chińskie servo-krokowe na śrubie o skoku 10mm i pozycjonuje na setkę bez problemu, dokładniej nie mam czym zmierzyć..
czyli teoretycznie możesz zrobić eksperyment czy na posuwie F0.1 też się tak będzie pozycjonować.drzasiek90 pisze:Tak czy siak w tym akurat przypadku najprawdopodobniej są problemy ze sterowaniem serwa a nie samym servo. Ja mam w ploterze frezujacym takie chińskie servo-krokowe na śrubie o skoku 10mm i pozycjonuje na setkę bez problemu,