Kalibrowanie serwokrokowca

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 14410
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Kalibrowanie serwokrokowca

#31

Post napisał: kamar » 09 sie 2021, 17:52

Prawda jest taka, że sewokrokowiec oprócz tej drobnej wady ma też sporo zalet :)
Żadnego krokowca nie pogonisz z takimi prędkościami a dla tych szybszych dojazdów robiłem wymianę.
Planetka jutro będzie i rozwiąże kłopot.


:)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5312
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Kalibrowanie serwokrokowca

#32

Post napisał: tuxcnc » 09 sie 2021, 18:41

kamar pisze:
09 sie 2021, 17:52
Prawda jest taka, że sewokrokowiec oprócz tej drobnej wady ma też sporo zalet :)
Kiedyś w tym temacie sporo przeglądałem na Aliexpress.
Nie podam Ci linku, ale jest tam kilku producentów, którzy na zamówienie zakładają enkoder o większej rozdzielczości.
To by mogło rozwiązać problem.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 14410
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Kalibrowanie serwokrokowca

#33

Post napisał: kamar » 10 sie 2021, 14:55

tuxcnc pisze:
09 sie 2021, 18:41
To by mogło rozwiązać problem.
Może i mogło ale pewności nie ma. Natomiast planetka daję tą pewność w miarę
płynnego ruchu pół tonowej głowicy.

:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”