Co nie zmienia faktu ze naroże 0.8mm nie skrawa a przepycha i się nie nadaje do tego typu obróbki.
Dobór noży 16x16 TUM
Re: Dobór noży 16x16 TUM
To napisz koledze jaki nóż ma zastosować, bo nóż tańszy, od tokarki.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
xxdrago pisze:rc36, trochę już rozumiem, chodzi też o moc obrabiarki...
To zmniejsz Ap do 1,7 posuw do 0,2mm/obr i mocy będzie aż nadto i zmień płytki na WNMG080404, WNMG080408 zostaw sobie do toczenia spawów lub jakiś czworokątów.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4
Super dzięki o to właśnie chodziło

śr. wałka 30mm
1,7mm wiór / posuw 0,2mm / obroty 1500
2mm / posuw 0,2mm / obroty 1500
Podejrzewam, że jeszcze można by zwiększyć ap

Idzie jak na filmach o CNC

Trzeba się będzie przestawić do takich parametrów mimo, ze sie człowiek trochę boi

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 4

Tak, wiem że nie wolno zatrzymywać noża w materiale, ale spadła mi wczoraj dźwignia od posuwów muszę ją naprawić a nie chciałem, żeby czasami mi się posuw poprzeczny włączył podczas kręcenia filmu:)
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
xxdrago pisze:2mm / posuw 0,2mm / obroty 1500
Patrzę na załączony film i mam wrażenie że jeśli wałek ma wyjściową średnicę 30 mm to 2 mm zbierasz ze średnicy, a nie promienia? Jeśli tak to uzyskujesz ap = 1 mm. Pewności nie mam, bo to tylko film, ale myslę, że warto zapytać i ewentualnie doprecyzować

Słuszna uwaga - po przeczytaniu kilku wątków na forum miałem poważne wątpliwości czy moja TSB 16 (a przecież to tokarka zdecydowanie mniejsza i bardziej wiotka niż TUM) da radę nożowi na płytki z ujemną geometrią i narożem 0,8 mm - w moim przypadku TNMG 160408R. Jak się okazało niesłusznie bo bardzo dobrze nadaje się do zgrubnej obróbki nawet ulepszonej cieplnie stali (40HM + QT) z parametrami VC = 50-80 m/min, ap = 0,8 - 1,2 mm i f = 0,2 mm/obr. Także nie ma co się bać - sprawna maszyna bez luzów, dobrze dobrane parametry i pięknie skrawaorion32 pisze:Za chwilę usłyszy radę, tak typową dla tego forum, ,, Kup większą tokarkę."

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
simi33 pisze: Jak się okazało niesłusznie bo bardzo dobrze nadaje się do zgrubnej obróbki nawet ulepszonej cieplnie stali
Ap 0,8-1,2mm nazywasz obróbką zgrubną ?

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
jak chcesz nieco więcej wycisnąć z tej tokarki to po pierwsze musisz zmienić te noże...
noże z zmienną płytką są niewątpliwe wygodne, czyste, łatwe w ustawieniu ale niestety mają też swoje minusy bo są najzwyczajniej tępe i przez co żeby dobrze skrawać potrzebują wysokie obroty wrzeciona i kombinacje z posuwami
Też przez to przechodziłem
i obecnie czasami używam noży z płytkami wymiennymi a czasami muszę poświęcić kilkanaście/kilkadziesiąt minut i naostrzyć dobrze nóż z płytką wlutowaną z węglika. Najzwyczajniej musisz nabrać doświadczenia i pare noży zdupcyć ale też nauczyć się dobrze ostrzyć.
dla przykładu dobrze naostrzony nóż z węglika zeżre 8mm z średnicy materiału w jednym przejściu przy obrotach poniżej 1000 z prędkością 0,25-0,4mm/obr. Dla wagi maszyny 1.5t w dobrym stanie i mocy silnika 4 KW. Mało tego wówczas wiór ładnie się zwija w świderek i nie nagrzewa się zbyt mocno, maksymalnie osiąga lekko brązowawy kolor gdzie przy nożach z wymienną płytką większość to fiolet i wióry trzaskające po twarzy, wtapiające się w ciuchy, buty itd.
zresztą poczytaj ten temat zmiana-noza-z-weglika-na-noz-z-plytkami ... 87990.html, przerabiałem to.
noże z zmienną płytką są niewątpliwe wygodne, czyste, łatwe w ustawieniu ale niestety mają też swoje minusy bo są najzwyczajniej tępe i przez co żeby dobrze skrawać potrzebują wysokie obroty wrzeciona i kombinacje z posuwami
Też przez to przechodziłem

dla przykładu dobrze naostrzony nóż z węglika zeżre 8mm z średnicy materiału w jednym przejściu przy obrotach poniżej 1000 z prędkością 0,25-0,4mm/obr. Dla wagi maszyny 1.5t w dobrym stanie i mocy silnika 4 KW. Mało tego wówczas wiór ładnie się zwija w świderek i nie nagrzewa się zbyt mocno, maksymalnie osiąga lekko brązowawy kolor gdzie przy nożach z wymienną płytką większość to fiolet i wióry trzaskające po twarzy, wtapiające się w ciuchy, buty itd.
zresztą poczytaj ten temat zmiana-noza-z-weglika-na-noz-z-plytkami ... 87990.html, przerabiałem to.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Przy obróbce stali po ulepszaniu cieplnym na TSB 16 ważącej poniżej 200 kg (bez stołu, który sztywności nie dodaje) wydaje mi się, że można to tak nazwać