Współosoowe Rozwiercanie tuleji.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 38
Re: Współosoowe Rozwiercanie tuleji.
A ja akurat nie wiedziałem że można mieć takie problemy ,każdy ma własne na swoją miarę.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
To prawda, np jak za pomocą imadła, wiertarki, pilników i bóg wie czego uzyskać 4 tuleje współosiowe w dwóch płaszczyznach w dwóch rurach przedniego zawieszenia roweru. Bez maszyn i wiedzy - ciężko.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
A dwoma rozwiertakiem na raz?
Na górze im zrobić jakąś ramę żeby były równolegle względem siebie?
-
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
A czym chcesz te rozwiertaki napędzać? Korbką?
Zresztą rozwiertak poszerzy istniejący otwór centrycznie. Jeśli faktycznie rama jest pokrzywiona i chcesz wykonać nowe otwory niecentrycznie do starych, to tylko wytaczaniem.
A równoległość obu par zapewnisz jednym montażem.
I da się to zrobić na tokarce, ale odpowiednich rozmiarów
Zresztą rozwiertak poszerzy istniejący otwór centrycznie. Jeśli faktycznie rama jest pokrzywiona i chcesz wykonać nowe otwory niecentrycznie do starych, to tylko wytaczaniem.
-
- Posty w temacie: 15
WZÓR pisze:Autorowi tematu chodzi o współosiowe rozwiercanie tulei
ja nie rozumiem
Jakbym nie patrzył mając dwa golenie to współosiowo będą co najwyżej dwie? czy coś mylę? no chyba że z dwururki ma powstać lufa od haubicy no to tu już mielibyśmy skomplikowaną przeróbkę.Jako, że trafił mi się kolejny uginaczy do naprawy potrzebuje się dowiedzieć czym na tokarce rozwiercić współosiowo 4 tuleje (żeby wszystkie 4 były współosiowo względem siebie nie tylko 2)
TOP67 pisze:Jeśli faktycznie rama jest pokrzywiona i chcesz wykonać nowe otwory niecentrycznie do starych, to tylko wytaczaniem.
aha czyli oś goleni równolegle, mniejsza - no to powoli dochodzimy do tego co się tak naprawdę wydarzyło. Klient przyjechał na serwis, może skądś spadł z rowerem uginacz jest pogięty. Klient miał ze sobą nowy uginacz i kazał wymienić - a ten stary zostawił bo to złom. Za wymianę uginacza już jest tyle kasy, że potencjalnym wykonawcom kolegi prosteiszkuteczne takie kwoty nawet się nie śnią, wystarczająco żeby naprawić uginacz i jeszcze zostanie, a na samym uginaczu....

sorry dla mnie uginacz z takim defektem to złom, to tak jakby się pytał jak dwie połówki aut zlepić współosiowo, kiedyś się co prawda tak robilo ale tych majstrów coraz mniej już.
prosteiszkuteczneWynalazki pisze:A dwoma rozwiertakiem na raz?
nadetnij łącznik lag, ustaw rury równolegle, pospawaj w nowej pozycji, albo nagrzej i naprostuj, albo zrób to co się należy z tym śmieciem - recycling. Później wsadzisz takiego złoma komuś na rower, i kolejny będzie narzekał że technika rowerowa go oszwabiła - nie psuj "normalnym" ludziom przyjemności z posiadania nowych i markowych komponentów i wymiany zużytych cześći na czas... wystarczy wytłumaczyć swoim klientom i sobie że tak to w tej zabawie jest... bawimy się i wymieniamy jak się kończy... a nie później zdziwko że tuleja w zawieszeniu zużywa się tylko jedną stroną.... bo od fabryki amor krzywy.. jasne...
Ostatnio zmieniony 07 cze 2021, 08:48 przez szopenn, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Rękami.TOP67 pisze: ↑06 cze 2021, 23:08A czym chcesz te rozwiertaki napędzać? Korbką?
Okrętowej?
-
prosteiszkuteczneWynalazki pisze:Rękami.
Okrętowej?
znowu wiesz lepiej, tylko ktoś kto wie lepiej niż ty widzi w tym problem, ty nie.... więc to po co pytasz...
-
Nie mam żadnego serwisu rowerowego.
Masz tutaj 8miesieczny FOX na czarnych lagach
Nawet serwisy zawieszeń mówią , że to szajs bo po roku się zaczyna wycierać.
A jakie ma ,,przychylne,, opinie.
A w kwesti samochodów.Ostatnio był chyba na YouTube odcinek o pospawanym z 4 i betoniarka szpachli , jeździło jeździło.
A wracając do tematu to lagi są krzywe tylko ciut ciut bardzo mało brakuje, nie widać gołym okiem by były krzywe.
Masz tutaj 8miesieczny FOX na czarnych lagach

Nawet serwisy zawieszeń mówią , że to szajs bo po roku się zaczyna wycierać.
A jakie ma ,,przychylne,, opinie.
A w kwesti samochodów.Ostatnio był chyba na YouTube odcinek o pospawanym z 4 i betoniarka szpachli , jeździło jeździło.
A wracając do tematu to lagi są krzywe tylko ciut ciut bardzo mało brakuje, nie widać gołym okiem by były krzywe.
-
prosteiszkuteczneWynalazki pisze:A wracając do tematu to lagi są krzywe tylko ciut ciut bardzo mało brakuje, nie widać gołym okiem by były krzywe.
reklama dźwignią handlu, produkt zweryfikowany to produkt, którego nie kupuje się. Jeśli tak to te krzywe lagi mogą po prostu takie być od fabryki, załóżmy - tzn że producent założył sobie taką a nie inną dokładność wykonania ze względu na to że poparli to obliczeniami/projektem czymkolwiek, że tyle wystarczy do roweru bo to nie samolot, lub zrobili to celowo żeby się szybciej zarżnęło, nie interesuje mnie to ale moja dobra rada jest taka - osłona rury teleskopu - gumowa harmonijka, dlaczego tego nie zakładacie tylko pozwalacie żeby brud walał się wam po tym cvd pvd? przecież to nie jest utwardzany siłownik koparki litości...
-
Bo nie mam miejsca.
Gdzie ci się zmieści osłona, harmonijka gumowa skoro przy pełnym ugięciu zostaje z 0.5cm miejsca?
To nie tak jak w motorze gdzie przy pełnym ugięciu zostaje dużo miejsca na gumową harmonijką.
To jest anodowane dekoracyjnie (sądząc po miękkości ) aluminium.
Gdzie ci się zmieści osłona, harmonijka gumowa skoro przy pełnym ugięciu zostaje z 0.5cm miejsca?
To nie tak jak w motorze gdzie przy pełnym ugięciu zostaje dużo miejsca na gumową harmonijką.
To jest anodowane dekoracyjnie (sądząc po miękkości ) aluminium.