No i natniesz gwint calowy 1"/3,5
16K20 nacinanie gwintu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: 16K20 nacinanie gwintu
całe szczęście że nie mam takich problemów jak tu w temacie .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 1
Zapewne chodziło o uproszczenie konstrukcji kosztem ergonomii, co w gospodarce permanentnego niedoboru jest rzeczą normalną.
Zgaduję, że obroty do posuwów są brane z jakiegoś koła pośredniego we wrzecienniku, a to koło pośredniczące będzie miało te same obroty dla kilku prędkości obrotowych wrzeciona.
Ot i całe wytłumaczenie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Steryd pisze:Interesuje mnie tylko w jaki sposób to się dzieje, że zmiana zakresu obrotów powoduje zmianę przełożenia między wrzecionem, a śrubą pociągową. Nie spotkałem jeszcze się z czymś takim.
Naped jest brany z przed reduktora albo za reduktorem poprzez kolo zebate jak pamiętam. Ta tokarka ma jeszcze możliwość nacinania dowolnego skoku tylko do tego potrzebne są kola zmianowe.
Ruskie, to zawsze mieli niekonwencjonalne pomysły. Widziałem ruską wiertarko-tokarko-frezarko-wytaczarkę.
Może nie była to maszyna wydajna, bo dużo przestawiania, ale gdzieś w warsztacie na Syberii, można było dorobić co potrzeba, a o to w trudnych warunkach chodzi.
Może nie była to maszyna wydajna, bo dużo przestawiania, ale gdzieś w warsztacie na Syberii, można było dorobić co potrzeba, a o to w trudnych warunkach chodzi.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
orion32 pisze:Ruskie, to zawsze mieli niekonwencjonalne pomysły
Zgadzam się, według mnie maszyny z tamtych lat mają bardzo dobre i wręcz niezniszczalne.
Ich żywotność przewidywała obsługę, że wschodnia kulturą, czyli bez kultury. . Jak trafiły do wyższej kultury technicznej, bez młotka, ze smarowaniem i obsługa codzienną, to stawały się niezniszczalne. Poza tym miały przetrwać wybuch jądrowy i być zdolne do odbudowy potęgi komunizmu po. 

,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
orion32 pisze:Poza tym miały przetrwać wybuch jądrowy i być zdolne do odbudowy potęgi komunizmu po.
Wojne tak bo w tamtych latach te przemysłowe większe maszyny u nich były tak budowane aby w razie napiętej sytuacji mogły się przezbroić na przemysł zbrojeniowy. Pracowałem na szlifierce do wałów korbowych z silnikiem 12kW która miała możliwość szlifowania wzdłużnego wałów co w tej maszynie jest ewenementem. Dla porównania szweckie maszyny były połowe lżejsze i napędzane silnikami 3-5kW. Dziadek ze wschodzu który wyprowadzał w niej łoże opowiadał jaki ewentualny drugi cel miała ta maszyna

Z resztą podobnie było chyba u nas z FSO które było przygotowane na szybkie przezbrojenie.
-
- Posty w temacie: 1
Hej.
Pracując w firmie ZRĘB - nic nie musiałem przestrajać.
Rolki do czołgów jechaliśmy że hej !
I nie tylko rolki - dostawałem rys. na coś tam i jechałem.
A już w zawodówce robiliśmy smarownice do czołgów.
Taka była idea " produkcji rozproszonej".
pzd.
Pracując w firmie ZRĘB - nic nie musiałem przestrajać.
Rolki do czołgów jechaliśmy że hej !
I nie tylko rolki - dostawałem rys. na coś tam i jechałem.
A już w zawodówce robiliśmy smarownice do czołgów.
Taka była idea " produkcji rozproszonej".
pzd.
Mane Tekel Fares