upanie pisze:Bo u mnie tego nie było.
to niczym u kononowicza,
zrobili tak żeby nie było niczego

upanie pisze:Bo u mnie tego nie było.
MrWaski pisze:Wszelkie próby układania na ciężkim stabilnym podłożu do pomiaru sondą D nic nie dają
MrWaski pisze:Wszelkie próby układania na ciężkim stabilnym podłożu do pomiaru sondą D nic nie dają. Pomiar stałki 3x12x200 o znanej teoretycznie twardości 66-68 HRC, za każdym pomiarem przy różnych zamocowaniach dają inne wyniki, które maksymalnie wynoszą 50+kilka HRC.
Jak ktoś wymyśli jak układać i mocować takie mniejsze elementy do pomiarów sondą D będę wdzięczny.
MrWaski pisze:Dzięki Adam za ten film. Mam teraz porównanie swoich pomiarów tym urządzeniem do Twoich.
Myślałem o tym. Nawet miałem pomysł, by przykleić cienki element jakimś klejem epoksydowym. Niestety z jakiegoś powodu odrzuciłem tę koncepcję bez testów. Skoro Twoja instrukcja o tym pisze, to może to mieć sens! Będę próbował.RomanJ4 pisze: ↑29 cze 2021, 00:04W instrukcji mojego twardościomierza (Novotest T-U2 - metoda UCI) jest takie zalecenie dla cienkich(≥2mm) materiałów by zastosować wazelinę(w ostateczności smar) do "przyklejania" cienkich elementów do masywnej podstawy aby nie drgały przy pomiarze, np kowadełka czy innego stalowego klocka.