I dalej tak będzie. Starowanie to integralna część frezarki, niewiele ma wspólnego z projektowaniem.
Bardzo proszę o Pomoc Frezarka do cięcia PCV i Plexy
Bardzo proszę o Pomoc w zakupie Frezarki do cięcia PCV i Plexy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Re: Bardzo proszę o Pomoc Frezarka do cięcia PCV i Plexy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
TOP67, CNC3018 to by było idealne tanie rozwiązanie i nie miałbym problemu ale przecież , małe pole a muszę ciąć formatki 133cm x80cm PCV na tym głównie mi zależy.
Dodane 3 minuty 28 sekundy:
to skoro nic się nie zmieniło a kupię gotowe np. sterowanie UC300 Mach3, to czemu będzie problem w generowaniu kodu skoro plik konwertuje program CAM do frezarki ?
Dodane 3 minuty 28 sekundy:
to skoro nic się nie zmieniło a kupię gotowe np. sterowanie UC300 Mach3, to czemu będzie problem w generowaniu kodu skoro plik konwertuje program CAM do frezarki ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Kol. gacekgm nie chcę być złośliwy, ale jakby to powiedział mistrz YODA:
"Dużo nauki przed Tobą widzę"
"Dużo nauki przed Tobą widzę"

Ostatnio zmieniony 06 maja 2021, 22:25 przez logopeda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ale CNC3018 kosztuje grosze i można się nauczyć a potem świadomie kupić większą maszynę
Wracając do sterowania, masz tam wybór między Mach3 a GRBL. Reszta to rozwiązania sprzętowe.
GRBL to najprostsze sterowanie oparte na mikrokontrolerze. Teoretycznie nie jest potrzebny komputer do działania, można pliki wrzucać z karty.
Mach3 to sterowanie zainstalowane na komputerze, który liczy każdy krok (chyba, że ma kontroler ruchu). Część rozwiązań wymaga komputera z portem LPT, których już się nie produkuje. Ale możliwości ma dużo większe od GRBL.
Wracając do sterowania, masz tam wybór między Mach3 a GRBL. Reszta to rozwiązania sprzętowe.
GRBL to najprostsze sterowanie oparte na mikrokontrolerze. Teoretycznie nie jest potrzebny komputer do działania, można pliki wrzucać z karty.
Mach3 to sterowanie zainstalowane na komputerze, który liczy każdy krok (chyba, że ma kontroler ruchu). Część rozwiązań wymaga komputera z portem LPT, których już się nie produkuje. Ale możliwości ma dużo większe od GRBL.
-
- Kontakt:
Napisz skąd jesteś, czasami ktoś w okolicy może pokazać i wytłumaczyć.
-
"GRBL to najprostsze sterowanie oparte na mikro kontrolerze. Teoretycznie nie jest potrzebny komputer do działania, można pliki wrzucać z karty." tak robiłem podobnie wgrywałem na usb i do kontrolera frezarki usb i cięło. To w tych wersjach frezarek co pokazywałem trzeba ręcznie kontrolować pracę frezarki i robić samemu kody a nie program do tego.
Dodane 29 sekundy:
Z Białegostoku
Dodane 2 minuty 41 sekundy:
A myślałem że za konwertuję dany plik np. literę "A" do np programu LightBurn lub Grbl Controller, a on przekonwertuje na kroki i będzie ciął.
Dodane 4 minuty 32 sekundy:
To co jak bym kupił fabrycznie skompletowany ten zestaw:
https://pl.aliexpress. com/item/1005001705490840.html
To i tak jak bym wgrał program dedykowany do obsługi danego sterowania, to bez nauki bym nie wyciął?
Dodane 29 sekundy:
Z Białegostoku
Dodane 2 minuty 41 sekundy:
A myślałem że za konwertuję dany plik np. literę "A" do np programu LightBurn lub Grbl Controller, a on przekonwertuje na kroki i będzie ciął.
Dodane 4 minuty 32 sekundy:
To co jak bym kupił fabrycznie skompletowany ten zestaw:
https://pl.aliexpress. com/item/1005001705490840.html
To i tak jak bym wgrał program dedykowany do obsługi danego sterowania, to bez nauki bym nie wyciął?
-
- Kontakt:
GRBL Controller służy tylko do wysyłania kodu do GRBL. Sam kod (program) trzeba przygotować w programie CAM.
Takie proste programy można wysłać na dowolne urządzenie i uzyskać ten sam efekt.
Natomiast LightBurn jest programem CAD/CAM i senderem w jednym. Ale tylko do lasera.
Takie proste programy można wysłać na dowolne urządzenie i uzyskać ten sam efekt.
Natomiast LightBurn jest programem CAD/CAM i senderem w jednym. Ale tylko do lasera.
-
Muszę przypomnieś cobie jakiego programu używałem cam jakiś chinski był dostarczony do frezarki Seron, ale właśnie w nim robiło kod do GRBL praktycznie kilka kliknięć tylko ustalałem punkt zero grubość freza i praktycznie robiło mi kod automatycznie , który wgrywałem na usb i podpinałem do kontrolera frezarki i cięło...
-
Dokładnie była to frezarka CNC Seron 1325 a robiłem to w programie Ucancam

Dodane 11 minuty 19 sekundy:
Wracając do początku postu Chińczycy zaproponowali:pole pracy - 1800mm x 1000mm, workbee, UC300, 1.5kw, z napędem pasowym! (nie na śrubie by uniknąć skakania ) za 6600zł ze wszystkim, przekracza to budżet ale taka nie wystarczy do tego jako jedna?

Dodane 11 minuty 19 sekundy:
Wracając do początku postu Chińczycy zaproponowali:pole pracy - 1800mm x 1000mm, workbee, UC300, 1.5kw, z napędem pasowym! (nie na śrubie by uniknąć skakania ) za 6600zł ze wszystkim, przekracza to budżet ale taka nie wystarczy do tego jako jedna?