[ Dodano: 2008-07-30, 10:53 ]
ps. podoba mi sie ta maszynka, mocna i z duza srednica toczenia

To jest alternatywa kolego. Piszesz, że toczyłeś turbiny do samolotów, że w tytanie, a ja nie widzę tu nic z tych rzeczy (dołączone rysunki!!!), więc nie ma co przesadzać. Nie będę się upierał przy CNMG, choć wykorzystuje się 8 krawędzi skrawających (słownie: wszystkie) + 2 oprawki -> chyba duża oszczędnośćDraco pisze:i pamietaj przecinak jest do przecinania a nie do toczenia!!!
Tu nie mogę się zgodzić. Płytki CNMG mają dwa naroża skrawające x dwie strony, co daje łącznie cztery naroża.Osiem efektywnych naroży mają płytki np. SNMG, może to o nie koledze kaleena chodziło?kaleena pisze: Nie będę się upierał przy CNMG, choć wykorzystuje się 8 krawędzi skrawających (słownie: wszystkie) (...)
nie porownuj wiertla ktore jest przystosowane do takich rzeczy z listwa przecinaka ktora ma 3mm a ty chcesz jej dac poczny opor... pochwal sie co toczyles przecinakiem a chetnie cie troche naprostuje w toku myslenia...kaleena pisze:Przecinak ma taką nazwę, jaką ma, a co powiesz na wiertło składane Corodrill Sandvika, którym można toczyć wewnątrz?
sa cztery naroza ktore wytrzymuja tylko polowe tego co inne noze... poprostu taka konstrukcja plytki ktora dostaje "ostro w du**" przy toczeniu...kaleena pisze:Są cztery naroża z jednej strony, jeśli masz oprawkę PCKNR do planowania.
Nie wiem już o co chodzi, bo mi się wydaje, że listwa przecinająca i przecinak jednak się od siebie różnią, choćby budową ->listwa ma jednakową grubość na całej długości, zaś przecinak nie - trzonek ma solidny. Obejrzyj sobie katalog Sandvika w dziale "Przecinanie i toczenie rowków", to zrozumiesz.Draco pisze:listwa przecinaka ktora ma 3mm a ty chcesz jej dac poczny opor... pochwal sie co toczyles przecinakiem a chetnie cie troche naprostuje w toku myslenia...
katalogi i noze sandvika jak i iscara znam na wylot, kazdy jeden model uzywalem. ty zamierzasz toczyc trzonkiem przecinaka? zycze wiec powodzenia. bo ja sadzilem, ze przecinak ostrze ma w czescie ktora jest ciensza i niczym nie rozni sie od listwy... jedyna roznica to mocowanie bo przecinak mocujesz w imak nozowy a listwe w specjalny blok, listwy zazwyczaj sa do wiekszych srednic niz przecinaki. czesc robocza jednego jak i drugiego jest identyczna... ale jak ktos chce trzonkiem ciac to ja nie bede zabranialNie wiem już o co chodzi, bo mi się wydaje, że listwa przecinająca i przecinak jednak się od siebie różnią, choćby budową ->listwa ma jednakową grubość na całej długości, zaś przecinak nie - trzonek ma solidny. Obejrzyj sobie katalog Sandvika w dziale "Przecinanie i toczenie rowków", to zrozumiesz.
Różnicą jest też kolego mocowanie płytki. Ja stosuję "przecinaki" z mocowaniem śrubą, w "listwach przecinających" płytki są na wcisk. Zwróć uwagę na kształt gniazda osadzenia płytki (albo w samej płytce) w "przecinaku" (np.: RF123), ma kształt pryzmy z rowkiem, więc toczenie wzdłużne jest możliwe. Oczywiście nie mówię o jakiś ekstremalnych parametrach, ale jest możliwe.Draco pisze:jedyna roznica to mocowanie bo przecinak mocujesz w imak nozowy a listwe w specjalny blok