Jakość noży tokarskich

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: CNCRob » 30 lip 2008, 10:45

wiec zaczne tak: jesli potrzebujesz szkolenia daj znac a moge dojechac i przeszkolic za niewielka oplata (taniej niz serwis). co do narzedzi, jesli potrzebujesz szczegolow w oprawkach daj znac na priv i podaj od jakiego producenta chcesz kupowac a dobiore lacznie z symbolami, uzywam oprawek vdi od samego poczatku swojej kariery... zastanow sie nad podajnikiem pretow, jesli czesto bedziesz robil dlugie serie z preta wydluz go do 3200mm bo ten jest zdecydowanie za krotki. teraz noze, jesli interesuje cie dokladny dobor, odezwij sie na priv, natomiast teraz moje propozycje to: noz do obrobki zgrubnej na plytki WNMG, sa lekko drozsze od innych plytek ale masz szeroki wybor i do jednej oprawki pasuja plytki roznych producentow. nie bierz noza zgrubnego na CCMT jak to robi duzo odob, plytki sa tanie ale masz mniej narozy skrawajacych i pozniej wydasz na nie majatek bo szybciej siadaja. nastepnie noz do wykanczania z zewnatrz, najtaniej wyjdzie DCMT. nie bierze VBMT do rowniez zbankrutujesz na plytkach. Wytaczaki, masz spore otwory wiec wypada rowniez jechac na dwa, przetoczysz szybciej i zaoszczedzisz na czasie a wykonczenie bedziesz mial dokladniejsze. wykanczajace na otwor rowniez DCMT natomiast w zaleznosci od tego czym wiercisz i od jakiej srednicy wytaczasz mozesz zgrubnie dac CCMT jesli od malego otworu a WNMG jesli od otworu duzego. do wiercenia polecam wiertla na plytki firmy KENNAMETAL, uzywam ich do wiercenia tytanu i sa niezastapione wiec w tym beda szly jak w maslo. nie sluchaj glupot o toczeniu przecinakiem i nigdy tego nie stosuj!!! chyba, ze lubisz czesto zmieniac przecinaki. do przecinania tylko i wylacznie listwa sandvika! zadna inna! przetestowalem ich dziesiatki i inne poprostu nie daja rady na masowej robocie. i pamietaj przecinak jest do przecinania a nie do toczenia!!!

[ Dodano: 2008-07-30, 10:53 ]
ps. podoba mi sie ta maszynka, mocna i z duza srednica toczenia :) mozesz na niej poszalec i przy doborze nozy staraj sie brac te z mocowaniem gornym na plytke (u sandvika mocowanie RC) wtedy mozesz toczyc wieksza ilosc materialu jednym przejsciem, przy tradycyjnych mocowaniach zazwyczaj po jakims czasie zaczyna podnoscic plytki... natomiast jesli przytrafi sie tobie robota ze slabym trzymaniem w szczekach i planowaniem to kup do planowania osobny noz z plytka pod katek 45 stopni, podczas planowania dopycha ona material do szczek a nie go wyciaga, niektorzy powiedz tu, ze pisze glupoty ale nie raz mialem okazje sie o tym przekonac toczac w ostatniej firmie turbiny do samolotow.

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tagi:

kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: kaleena » 30 lip 2008, 11:08

Draco pisze:i pamietaj przecinak jest do przecinania a nie do toczenia!!!
To jest alternatywa kolego. Piszesz, że toczyłeś turbiny do samolotów, że w tytanie, a ja nie widzę tu nic z tych rzeczy (dołączone rysunki!!!), więc nie ma co przesadzać. Nie będę się upierał przy CNMG, choć wykorzystuje się 8 krawędzi skrawających (słownie: wszystkie) + 2 oprawki -> chyba duża oszczędność

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 30 lip 2008, 11:18

ale CNMG ma zly kat wejscia w material i dzieki temu o wiele mniejsza trwalosc. sprawdzalem to nie raz. takie alternatywy rowniez przerabialem, udalo mi sie zazwyczaj przetoczyc po dwie sztuki i to byly zazwyczaj testy przy przedstawiscielach jakiejsc firmy produukujacej narzedzia, wszyscy jacys bardzo zdziwieni byli bo walek byl nieoskorowany a oni chcieli go przecinakiem toczyc bo tak bedzie szybciej...
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

giuseppe
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7

Post napisał: giuseppe » 30 lip 2008, 15:05

kaleena pisze: Nie będę się upierał przy CNMG, choć wykorzystuje się 8 krawędzi skrawających (słownie: wszystkie) (...)
Tu nie mogę się zgodzić. Płytki CNMG mają dwa naroża skrawające x dwie strony, co daje łącznie cztery naroża.Osiem efektywnych naroży mają płytki np. SNMG, może to o nie koledze kaleena chodziło?
W każdym razie, w tym przypadku zgadzam się z kolegą Draco - WNMG do obróbki zgrubnej są bardzo efektywne, a wcale nie kosztują dużo drożej niż np. CCMT...
Co do detali-są proste, ale pozornie. Pierścienie(dwa ostatnie), żeby uzyskać wymaganą dokładność/tolerancję wykonania, wypadałoby szlifować. Poza tym elementy te wyglądają na bardzo podatne na odkształcenia podczas mocowania w uchwycie tokarskim ( detale są cienkie).
Zgadzam się także ze stwierdzeniem, że przecinak służy do przecinania a nie do toczenia - zresztą nie bez powodu nazywa się "przecinak" zamiast np. "przecinako-obtaczak" :razz:
A patrząc na chropowatość powierzchni, to i tak trzeba będzie planować z obu stron, po przecinaku powierzchnia nie wygląda najlepiej, poza tym nóż nie jest zbyt stabilny, to i wymiar trochę ucieknie...Ale jak już wspomniałem - chyba trzeba będzie szlifować.
Generalnie rzecz biorąc - niby proste elementy, jednak nad technologią trzeba solidnie pomyśleć, żeby nie wpaść na minę.Jeśli mam coś sugerować, to - o czym pewnie kolego piotrjub wiesz - przy dwóch ostatnich pierścieniach kompletnie nie ma sensu obróbka zgrubna na tokarce -> jako przygotówkę sugerowałbym wypałkę z lasera względnie plazmy, oczywiście z odpowiednimi naddatkami; przy blaszce #4mm nie powinno być większych problemów z cięciem.
Pozdrawiam
Uwielbiam wyprzedaże.Można za pół ceny kupić coś, czego normalnie nie wziąłbym za darmo.

kaleena

Post napisał: kaleena » 30 lip 2008, 16:59

giuseppe pisze:Płytki CNMG mają dwa naroża skrawające x dwie strony
Są cztery naroża z jednej strony, jeśli masz oprawkę PCKNR do planowania.
Przecinak ma taką nazwę, jaką ma, a co powiesz na wiertło składane Corodrill Sandvika, którym można toczyć wewnątrz?

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 30 lip 2008, 17:05

giuseppe,

i tu w koncu wypowiedzial sie ktos sensownie. podoba mi sie ta wypowiedz, aczkolwiek co do tolerancji to wcale nie sa one pod szlifowanie. uzyskiwalem duzo dokladniejsze po toczeniu rowniez po hartowaniu... oczywiscie zalezy jeszcze z jakiego materialu beda one robione... planowanie z drugiej strony rowniez nie sprawi wiekszych problemow jesli odpowienio przygotujemy sobie szczeki miekkie, robilem juz wielokrotnie takie pierscienie, wystarczy dobrac dobrze cisnienie a sladu po mocowaniu nie bedzie i odksztalcen rowniez. warunek, do planowania przy slabym mocowaniu z drugiej strony zastosowac noz 45 stopni jak opisalem wczesniej. przy inych nozach moze wyrywac sztuki ze szczek lub kazda bedzie miala inna dlugosc...

[ Dodano: 2008-07-30, 17:07 ]
kaleena pisze:Przecinak ma taką nazwę, jaką ma, a co powiesz na wiertło składane Corodrill Sandvika, którym można toczyć wewnątrz?
nie porownuj wiertla ktore jest przystosowane do takich rzeczy z listwa przecinaka ktora ma 3mm a ty chcesz jej dac poczny opor... pochwal sie co toczyles przecinakiem a chetnie cie troche naprostuje w toku myslenia...

[ Dodano: 2008-07-30, 17:09 ]
kaleena pisze:Są cztery naroża z jednej strony, jeśli masz oprawkę PCKNR do planowania.
sa cztery naroza ktore wytrzymuja tylko polowe tego co inne noze... poprostu taka konstrukcja plytki ktora dostaje "ostro w du**" przy toczeniu...

kaleena

Post napisał: kaleena » 30 lip 2008, 17:20

Draco pisze:listwa przecinaka ktora ma 3mm a ty chcesz jej dac poczny opor... pochwal sie co toczyles przecinakiem a chetnie cie troche naprostuje w toku myslenia...
Nie wiem już o co chodzi, bo mi się wydaje, że listwa przecinająca i przecinak jednak się od siebie różnią, choćby budową ->listwa ma jednakową grubość na całej długości, zaś przecinak nie - trzonek ma solidny. Obejrzyj sobie katalog Sandvika w dziale "Przecinanie i toczenie rowków", to zrozumiesz.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 30 lip 2008, 20:11

Nie wiem już o co chodzi, bo mi się wydaje, że listwa przecinająca i przecinak jednak się od siebie różnią, choćby budową ->listwa ma jednakową grubość na całej długości, zaś przecinak nie - trzonek ma solidny. Obejrzyj sobie katalog Sandvika w dziale "Przecinanie i toczenie rowków", to zrozumiesz.
katalogi i noze sandvika jak i iscara znam na wylot, kazdy jeden model uzywalem. ty zamierzasz toczyc trzonkiem przecinaka? zycze wiec powodzenia. bo ja sadzilem, ze przecinak ostrze ma w czescie ktora jest ciensza i niczym nie rozni sie od listwy... jedyna roznica to mocowanie bo przecinak mocujesz w imak nozowy a listwe w specjalny blok, listwy zazwyczaj sa do wiekszych srednic niz przecinaki. czesc robocza jednego jak i drugiego jest identyczna... ale jak ktos chce trzonkiem ciac to ja nie bede zabranial :)

Awatar użytkownika

rudzik6
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 31 lip 2008, 00:02

Troszkę wtrącę 3grosze, ale widzę, że akurat sa tu specjaliści, a ja amator. Kupiłem listwę kennmetal ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=390441746 ) czy do niej mogą byc płytki (przecinaki) innej firmy, bo widuję często na allegro np. baldoni, sanvik itp...Czy to jest jakas norma i zamiennośc, czy każdy producent ma swoje unikalne wymiary i tylko płytki do cięcia kennmetal się nadają?

Pozdrawiam

Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

kaleena

Post napisał: kaleena » 31 lip 2008, 07:36

Draco pisze:jedyna roznica to mocowanie bo przecinak mocujesz w imak nozowy a listwe w specjalny blok
Różnicą jest też kolego mocowanie płytki. Ja stosuję "przecinaki" z mocowaniem śrubą, w "listwach przecinających" płytki są na wcisk. Zwróć uwagę na kształt gniazda osadzenia płytki (albo w samej płytce) w "przecinaku" (np.: RF123), ma kształt pryzmy z rowkiem, więc toczenie wzdłużne jest możliwe. Oczywiście nie mówię o jakiś ekstremalnych parametrach, ale jest możliwe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”