Elektrownia wiatrowa z krokowca

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 100

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

Post napisał: strikexp » 01 maja 2021, 11:55

Po prostu ARGUS jak zwykle rzuca bezpodstawne oskarżenia, oczerniając innych. Ja już na niego po prostu leję.

Dodane 3 minuty 13 sekundy:
zwyczajny pisze:
01 maja 2021, 07:27
"wyjechaliśmy na weekend czyli 3 dni w chwili, kiedy były największe upały, a temperatury przekraczały 30 stopni. Po powrocie okazało się, że na dachu czujnik wskazywał temperaturę ponad 170 stopni Celsjusza, oczywiście temperaturę płynu w instalacji."
Dlatego te solary stawia się na ogół obok domu i latem częściowo zasłania. Niestety jak przez większość roku ma działać to latem jest zdecydowanie za duża moc układu.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ARGUS » 01 maja 2021, 15:59

strikexp pisze:Dlatego te solary stawia się na ogół obok domu i latem częściowo zasłania. Niestety jak przez większość roku ma działać to latem jest zdecydowanie za duża moc układu.

Następna bzdura tobie ktoś płaci za pisanie takich bredni? Ty masz pojęcia jakiekolwiek o czym piszesz?
strikexp pisze:Po prostu ARGUS jak zwykle rzuca bezpodstawne oskarżenia, oczerniając innych.

Czujesz się oskarżony i oczerniony?? ja bym powiedział że w realu nie doceniony i zakompleksiony dlatego na forum
wiesz wszystko na każdy temat.
Systemy grzewcze w tym "solary" , pompy ciepła, technika kondensacyjna, to moja branża i znam się na tym
ale takich pierdół to nawet sprzedawcy nie wygadują
więc jeszcze raz Ci napiszę NIE PISZ NA TEMAT O KTÓRYM NIE MASZ POJĘCIA.
strikexp pisze: Ja już na niego po prostu leję.

Jest takie przysłowie "pluj świni w ryj a ona że deszcz pada"
Pasuje do Ciebie.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 01 maja 2021, 16:11

ARGUS pisze:
01 maja 2021, 15:59
strikexp pisze:Dlatego te solary stawia się na ogół obok domu i latem częściowo zasłania. Niestety jak przez większość roku ma działać to latem jest zdecydowanie za duża moc układu.

Następna bzdura tobie ktoś płaci za pisanie takich bredni? Ty masz pojęcia jakiekolwiek o czym piszesz?
Na pewno większe od Ciebie fantasto.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: tristar0 » 01 maja 2021, 18:49

A tak szczerze o co wam chodzi ( sex wam wspólny nie wyszedł :P )bo jak o solary to działają u znajomych i nie ma problemu z nadmiarem mocy a jak ktoś spartaczył przepływ albo oszczędzał na pompie nie wspomnę o wymienniku( bojlerze ) to się rozgląda żeby za ciepło nie było ale to chyba akurat nie jest problem raczej gdy jest mało nasłoneczniony dzień .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 01 maja 2021, 19:05

W zimę i w lato? W słoneczny dzień i przy oberwaniu chmury? Bo zimą energia na m2 spada do 20% szczytu letniego. To jest nie do pogodzenia.
Ludzie mają w zwyczaju się przechwalać. Więc albo nie mówi całej prawdy, albo ma wspomaganie elektryczne w zimie.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 01 maja 2021, 19:22

ja mam zamiar używać do podgrzewania wody latem a co będzie zimą to mam w planie zalać instalację glikolem żeby się nie zastanawiać czy czasem nie zamarznie i na tyle co do zimy .

Dodane 1 minuta 11 sekundy:
strikexp pisze:Ludzie mają w zwyczaju się przechwalać
no czasem zauważam cie czytając :lol:

Dodane 3 minuty 1 sekunda:
O zimie nawet nie myślę z grzaniem puki co ,przyjdzie to spradzę czy grzeje czy tylko wygląda na dachu a i tak mam zamiar postawić drugi bojler z własną pompą i instalacją .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 01 maja 2021, 19:39

Akurat tego że w lato będzie grzało to możesz być pewny. Inna sprawa to moc instalacji do zużycia, ale jeden panel latem wystarcza. Pokazywałem filmik jak ze starych okien i grzejników robili panel co gotował wodę.
Natomiast zimą tych solarów musi być więcej, i co ważne muszą być próżniowe żeby szybkość podgrzewania nie była mniejsza od szybkości wyziębiania. Osobiście nie znam ludzi, ale słyszałem że zimą też nie ma większego problemu. No ale zimą to trochę ma się to w 4 literach, piec i tak pracuje. Bardziej się przydaje wiosną i jesienią, gdy w domu zimno, ale w piecu się jeszcze nie pali.

zwyczajny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: zwyczajny » 01 maja 2021, 21:31

ARGUS pisze:skąd kolega takie mundrości zaczerpnął
Napisałem tylko 3 słowa, reszta to były cytaty z podanego linku. Nie widać? Zaślepiło? Trzech słów nie zrozumiał, a niby taki mądry i doświadczony w tym temacie.
http://ptes-ises.itc.pw.edu.pl/art/2017_4.pdf

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ARGUS » 01 maja 2021, 21:44

zwyczajny pisze: reszta to były cytaty

wzięcie w cudzysłów nie oznacza cytatu.
zwyczajny pisze: a niby taki mądry i doświadczony w tym temacie.
następny mądrala którego "boli" krytyka? ( i dogryza nie potrzebnie.)

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 01 maja 2021, 22:08

strikexp pisze:Pokazywałem filmik jak ze starych okien i grzejników robili panel co gotował wodę

Pisałem wyżej że nie interesuje mnie sposób na MacGyvera tylko oryginalne panele solarne może bojler też mam sobie zrobić ze starej beczki po paliwie :shock: przemyslałem większość już i mam w planie zmieścić się w max 4500pln wszystko ze sterownikiem, pompą ,z zaworem 3 drożnym przełaczającym ciepłą wode miedzy bojlerami , zabezpieczeniem ciśnieniowym i instalacją cieczy w otulinie.

Dodane 4 minuty 48 sekundy:
ARGUS pisze:następny mądrala którego "boli" krytyka
daj spokój , młody jest na forum to sobie bryka bo tak teraz chowają bezstresowo im niej się ma do powiedzenie tym się głośniej odzywa.
zwyczajny pisze: Nie widać? Zaślepiło? Trzech słów nie zrozumiał, a niby taki mądry i doświadczony w tym temacie.
odrobina kulutry wcale by ci nie zaszkodziła a nie zaraz pyskujesz, szanuj innych to też bedziesz szanowany.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”