Avalyah pisze:Co jak co, ale na zajęciach to się człowiek programowania nie nauczy, na AGH również.
Oczywiście że nie. Ale pozna człowiek budowę czy zasadę działania pewnych mechanizmów przez co jakość jego oprogramowania będzie wyższa. Mam na myśli to, że będzie pisał pewne części kodu bardziej świadomie a nie tylko dlatego bo tak było w internecie/na kursie/przykładzie i działało. W technikum i na studiach nauczyłem się innego podejścia do takich zagadnień. Projektując jakieś sterowanie skupiam się nie na tym żeby robiło to co chcę, tylko na tym co się będzie działo jak jakiś element zawiedzie i co może pójść nie tak. To jest też powód dla którego bardzo ostrożnie podchodzę do modyfikowania skryptów w maszynach etc. Bo to że zmieniłem coś i działa nie oznacza, że zadziała w każdym przypadku (poprawnie lub zgłosi błąd a nie narobi mambarasu). Dlatego łączy się to bezpośrednio z resztą mojej wypowiedzi, że studia są dla dociekliwych.
Dodane 1 minuta 46 sekundy:
Ps. Tego co tam usłyszysz nie należy traktować jako prawdy objawione. Są tam też leśne dziadki które uczą starych lub wyimaginowanych rozwiązań. Dlatego największą wartością dla mnie byli ludzie których poznałem. Od siebie nawzajem idzie się nauczyć naprawdę wiele i to, że jest kogo zapytać to bardzo cenna rzecz.