Jakość noży tokarskich
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ja jako amator mam już około 8 noży składaków a zaczołęm kupować w tym roku. jeden jakiś ruski reszta pafana. Średnio po 40 zł za nie płacę - trzonek 25x25.
Już po pierwszym zakupie przekonałem się do wyższości nad lutowanymi. Płytki jakie mi się trafią kupuję najtańsze ( często sa to firmówki ) . Gdzie tu jest sens ostrzenia i prubowania wyprofilować płytkę jak płytka wymienna obustronna np tnmg ma 6 krawędzi do wykorzystania. kilka sekund i płytka obrucona, nóż nie wyciągany z imaka i własciwie obrucona płytka robi ten sam wymiar a cena jak się trafi to 2 zł za płytkę baildonitu
Już po pierwszym zakupie przekonałem się do wyższości nad lutowanymi. Płytki jakie mi się trafią kupuję najtańsze ( często sa to firmówki ) . Gdzie tu jest sens ostrzenia i prubowania wyprofilować płytkę jak płytka wymienna obustronna np tnmg ma 6 krawędzi do wykorzystania. kilka sekund i płytka obrucona, nóż nie wyciągany z imaka i własciwie obrucona płytka robi ten sam wymiar a cena jak się trafi to 2 zł za płytkę baildonitu
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jak mozna twierdzic iż
to lekka przesada... tak jestem modelarzem buduje wyczynowe slizgi z napedem elektrycznym gdzie wał zasilany silnikiem indukcyjnym ma 36 tys na minute... i nie ma tu mowy o wytoczeniu czegos z dokładnoscia inna niz 1 setka . wszystko inne dyskwalifikuje do uzycia... i uzywam nozy lutowanych. tak wiec modelarz tez potrzebuje dokładności.Pewnie, jeśli masz do przetoczenia jeden detal na trzy miesiące, to możesz to zrobić byle czym, tylko od razu trzeba zastrzec, że takie postępowanie może być tolerowane jedynie w modelarstwie, okazjonalnej zabawie obróbką, ale nigdy w produkcji. W końcu zniszczenie detalu (bo program nie uwzględniał zużycia narzędzia) może kosztować dużo więcej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 31
widze, ze sami modelarze sie wypowiadaja. ja dodam cos od siebie, przetestowalem bardzo duzo nozy i oprawek, zaczynajac od pafany, poprzez sandvika i iscara az po kennametal. pafana - oprawki dobre jesli nie robimy typowej seryjnej roboty, czesto zdarzaja sie wadliwe mocowania plytki, trzeba dobrac mocowanie uniemozliwiajace podnoszenie plytki. sandvik i iscar to porownywalne firmy, kazda ma dobre oprawki ale jak wyzej, trzeba sie zastanowic co bedziemy robic i dobrac mocowanie, ich oprawki w przeciwienstwie do pafany i kennametal inaczej leza w dloni, sprawiaja wrazenie jakby trzymaly sie kupy i byly bardziej masywne co sprawdza sie w prakyce. sam osobiscie jak zamawiam oprawki to biore iscara w drugiej kolejnosci sandvika ale to ze wzgledu na cene plytek bo jakosci sa porownywalne. wole zaplacic raz wiecej niz po kilku miesiacach kupowac drugi noz pafany.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
tak istnieja takie noze i w zaleznosci od plytki jaka zastosujesz mozesz miec noz z ostrzem dodatnim lub ujemnym... wszystko jest ok.
-
Pafana? daruj sobie kolego z takimi radami, chyba, ze lubicie po 5 razy kupowac narzedzia zamiast raz a porzadnie. nie spotkalem zadnego dobrego noza pafany. na koniec i tak wyjdzie, ze kupujac najtansze noze po kilka razy wydacie wiecej niz gdybyscie kupili jeden noz dobrej marki. polecam jedynie sandvika i iscara. jakie noze? powiedz co bedziesz toczyl... jaka maszyne kupujesz dokladnie i na jakim sterowaniu? moze male szkolenie jest tobie potrzebne?
[ Dodano: 2008-07-29, 11:14 ]
[ Dodano: 2008-07-29, 11:14 ]
?????????????????????????????????? suport? widziales kiedys glowice na oprawki VDI? ona nigdy nie idzie tradycyjnie... chyba, ze masz dwie glowice i jedna jest na dole... tu pytanie raczej czy ma glowice jednostronna czy gwiazdzista?bartuss1 pisze:a suport masz tradycyjnie czy skosny od góry