Jakość noży tokarskich

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 09 cze 2008, 13:09

Ja jako amator mam już około 8 noży składaków a zaczołęm kupować w tym roku. jeden jakiś ruski reszta pafana. Średnio po 40 zł za nie płacę - trzonek 25x25.
Już po pierwszym zakupie przekonałem się do wyższości nad lutowanymi. Płytki jakie mi się trafią kupuję najtańsze ( często sa to firmówki ) . Gdzie tu jest sens ostrzenia i prubowania wyprofilować płytkę jak płytka wymienna obustronna np tnmg ma 6 krawędzi do wykorzystania. kilka sekund i płytka obrucona, nóż nie wyciągany z imaka i własciwie obrucona płytka robi ten sam wymiar a cena jak się trafi to 2 zł za płytkę baildonitu

Tagi:

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 09 cze 2008, 13:21

Jak mozna twierdzic iż
Pewnie, jeśli masz do przetoczenia jeden detal na trzy miesiące, to możesz to zrobić byle czym, tylko od razu trzeba zastrzec, że takie postępowanie może być tolerowane jedynie w modelarstwie, okazjonalnej zabawie obróbką, ale nigdy w produkcji. W końcu zniszczenie detalu (bo program nie uwzględniał zużycia narzędzia) może kosztować dużo więcej.
to lekka przesada... tak jestem modelarzem buduje wyczynowe slizgi z napedem elektrycznym gdzie wał zasilany silnikiem indukcyjnym ma 36 tys na minute... i nie ma tu mowy o wytoczeniu czegos z dokładnoscia inna niz 1 setka . wszystko inne dyskwalifikuje do uzycia... i uzywam nozy lutowanych. tak wiec modelarz tez potrzebuje dokładności.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 09 cze 2008, 16:26

Dodam jeszcze że kupując noże składaki z trzonkiem np 25 a wysokość osi mam 27 mm to podkładam podkładkę 2 mm i gotowe - natomiast te lutowane to non stop mierzenie wysokości i grzebanie w podkładkach.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: CNCRob » 10 cze 2008, 00:33

widze, ze sami modelarze sie wypowiadaja. ja dodam cos od siebie, przetestowalem bardzo duzo nozy i oprawek, zaczynajac od pafany, poprzez sandvika i iscara az po kennametal. pafana - oprawki dobre jesli nie robimy typowej seryjnej roboty, czesto zdarzaja sie wadliwe mocowania plytki, trzeba dobrac mocowanie uniemozliwiajace podnoszenie plytki. sandvik i iscar to porownywalne firmy, kazda ma dobre oprawki ale jak wyzej, trzeba sie zastanowic co bedziemy robic i dobrac mocowanie, ich oprawki w przeciwienstwie do pafany i kennametal inaczej leza w dloni, sprawiaja wrazenie jakby trzymaly sie kupy i byly bardziej masywne co sprawdza sie w prakyce. sam osobiscie jak zamawiam oprawki to biore iscara w drugiej kolejnosci sandvika ale to ze wzgledu na cene plytek bo jakosci sa porownywalne. wole zaplacic raz wiecej niz po kilku miesiacach kupowac drugi noz pafany.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 28 lip 2008, 19:18

Mam pytanie do tokarzy- kupiłem sobie nóż wewnętrzny STFCR 09 w którym po założeniu w imak płytka ma położenie skośne. Wszystie noże które do tej pory miałem mają płytkę mniej więcej w poziomie. Fakt ze toczy się tym nożem super ale czy tak ma być?

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 28 lip 2008, 23:21

tak istnieja takie noze i w zaleznosci od plytki jaka zastosujesz mozesz miec noz z ostrzem dodatnim lub ujemnym... wszystko jest ok.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 29 lip 2008, 00:15

Dzięki :wink: , dla kogoś który tylko od czasu do czasu korzysta z tokarki (mam na myśli siebie) było to trochę dziwne, ale jak tak ma być to niech tak będzie :mrgreen:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Piotrjub » 29 lip 2008, 09:48

W tym tygodniu stanę się szczęśliwym posiadaczem tokarki CNC. Minusem tego jest to że trzeba będzie od początku gromadzić narzędzia do niej. Trzeba kupić uchwyty VDI40 i same noże . Jakie typy noży trzeba kupić na początek?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 lip 2008, 10:12

na poczatek z pafany :D bo z szybkotnącej to chyba zakładał nie bedziesz, a suport masz tradycyjnie czy skosny od góry ? bo kwestia nozy prawych lub lewych
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 29 lip 2008, 11:12

Pafana? daruj sobie kolego z takimi radami, chyba, ze lubicie po 5 razy kupowac narzedzia zamiast raz a porzadnie. nie spotkalem zadnego dobrego noza pafany. na koniec i tak wyjdzie, ze kupujac najtansze noze po kilka razy wydacie wiecej niz gdybyscie kupili jeden noz dobrej marki. polecam jedynie sandvika i iscara. jakie noze? powiedz co bedziesz toczyl... jaka maszyne kupujesz dokladnie i na jakim sterowaniu? moze male szkolenie jest tobie potrzebne?

[ Dodano: 2008-07-29, 11:14 ]
bartuss1 pisze:a suport masz tradycyjnie czy skosny od góry
?????????????????????????????????? suport? widziales kiedys glowice na oprawki VDI? ona nigdy nie idzie tradycyjnie... chyba, ze masz dwie glowice i jedna jest na dole... tu pytanie raczej czy ma glowice jednostronna czy gwiazdzista?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”