Tak mi się przypomniało.
Jakieś 4-5 lat temu dzielnie walczyłem tworząc program CAD/CAM.
Przedstawiałem go nawet na forum, nazywał się program Cadicam.
Program miał być kombajnem do wszystkiego co potrzebuje a w efekcie stał się programem do niczego bo poświęciłem na niego zbyt dużo czasu i energii i utknąłem, zapał mi minął a efekty były różne. Trochę sie zagmatwałem, narobiłem sporo błędów których nie miałem energii odkręcać. Programu nie kontynuowałem ale odnalazłem wersję z 2016 roku.
Program miał moduł do PCB. Czytał pliki gerber, generował ścieżkę narzędzia po obrysie i zapisywał gkod. Ale była też opcja wygenerowania pliku dxf ze ścieżki narzędzia, wiec zamieszczam program do pobrania, może komuś się przyda.
http://www.machmaker.pl/data/files/cadicam.zip
Otworzyłem program, ściągnąłem pierwszy lepszy przykładowy projekt z gerberami z internetu i zadziałało.
Generalnie aby wygenerować dxf z gerberów trzeba włączyć moduł CADICAM-PCB i otworzyć plik (na warstwie miedź)
Następnie można sobie dodać narzędzie z przyzerową średnicą
Wybrać to narzędzie, wygenerować ścieżkę narzędzia i zapisać jako dxf
Powinien się wygenerować plik dxf (tu otwarty w innym programie)
Co do poprawności i jakości nie będę czynił żadnych zapewnień

Nie będę też polecał korzystania z tego już nie wspieranego oprogramowania z wątpliwego źródła

Natomiast tak mi przyszło do głowy więc udostępniam wersję full. Co tam działa a co nie działa w tej aplikacji na dzień dzisiejszy nie wiem i nie pamiętam i nawet nie chce mi się odpamietywać. Pewnie sporo nie działa...