No na początku chciałem to wszystko wypruć w cholerę ( jeszcze nic straconego), no ale było sprawne. Co prwda wywaliłem wpierw motherboarda i z nim razem płyte przekaznikową bo ponoć sterowana masą. Potem zamowiłem przejsiowki na te tasmy silników, pospinałem jak trzeba, dla pewnosci poszperałem po tych cnc zonach ilinuxach orgiach i fakt te same sposoby podłączenia przejsciowki, nie ma tu zadnych czarymary, piny wejsciowe wypiąłem bezposrednio z listwy wejsciowej, podobnie hamulec osi Z, I wsystko fajnie tylko nic mi ani mru mru, nawet z pulpitu nie dało sie załaczyc zwory, trza było od tyłu srubokretem. Potem wsadziłem z powrotem tą plyte przekaznikową i nagle guziki z przodu ozyły, przy okazji znalazłem piny estopu - poprzedni kabel od cnc key z pulpitu wyleciał cały d razu, ten od płyty głownej tez.
Patrze po tych niemieckich schematach co tam jest na listwach wejsc i wyjsc. no na wejsciach pstryczki start stop i estop to akurat spiąłem, w wyjsciach chyba nic nie grzebałem, chyba. Ale widze tu jakąś pętelkę serwo ein i jakies exreset czy off, widocznie trzeba w tym pogrzebać, bo a nuż to jakas pierdoła jest której nie zauwazyłem.
No ale faktycznie jak nie dam rady t mam dwa serwa yaskawy 0,75 kw z serwopakami step dir i ze dwa chyba 400W, zawsze moznaby kupić co innego, no zobaczymy
póki co wywala mi błedy, na podglądzie plugina tez patrzyłem, ze jak wcisne strzałke na klawiaturze to zanim zapali sie błąd widac skok napiecia sterującego na wyjsciach czyli sterownik coś ta daje.
Podłączyłem również bateryjkie pod wyjscie sterujące kostki i ni chu chu ani dla osi ani dla wrzeciona.
enable to enable - po prostu zwarcie dwoch wejsc w kostkach przyłaczniowych, i nic tam poza enkoderem jeszce nie ma czyli 8 przewodów w sumie plus petelka enable.
czeski film
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign