CFA pisze: ↑04 kwie 2021, 17:01
A wiesz może gdzie podziały się informacje o tym co powinno być deklaracji?
Bo rozporządzenie o formularzach deklaracji VAT-7 uchylono po wprowadzeniu tego zbiorczego pliku JPK_V7
ale na podstawie czegoś informatycy tworzą te pliki do wysyłania. Gdzie jest podany zakres informacji, które muszą się znaleźć w tym jpk. Nawet jeśli zapis brzmi: "to co było wcześniej w VAT-7" ale gdzie to jest zapisane?
W jakim rozporządzeniu?
Deklaracje VAT7 nadal funkcjonują za okres sprzed wprowadzenia JPK z deklaracją. Jeśli się składa korektę VAT-7 np za kwiecień 2020, to nadal na formularzu VAT-7 czy to elektronicznie czy na papierze.
Nie pamiętam w tej chwili, ale jest ogólnie dostępna struktura pliku xml dla JPK i deklaracji, opis wszystkich pół itp. Nawet mam to gdzieś na dysku, bo na początku coś mi nie działało i chciałem sprawdzić.
Normalnie pobrałem z sieci, bez żadnych tylnych drzwi.
atlc pisze: ↑04 kwie 2021, 17:51
JPK V7 ma dwie części, ewidencyjną i deklaracyjną - ta druga to nic innego jak deklaracja VAT-7 ubrana w formę prostą do przetwarzania automatycznego.
Pokazywanie przez program tych danych użytkownikowi w formie deklaracji VAT-7 to ułatwienie, bo odczytywanie tego bezpośrednio z pliku JPK jest znacznie mniej czytelne.
Przede wszystkim struktura JPK zawiera pola które nie są obowiązkowe obecnie albo nie są obowiązkowe dla wszystkich. Część deklaracyjna zawiera informacje których w podstawowym JPK-VAT najzwyczajniej nie ma. I na odwrót.
kamar pisze: ↑04 kwie 2021, 17:25
Wszystko ma być w danych firmy czy płatnika. I z nich ma generować aktualnie potrzebne dokumenty a nie grzebać w starych, nieaktualnych deklaracjach. Jeśli tak robi to współczuję . I tyle z mojej strony. Walczcie dalej z wiatrakami.

Nie zauważyłem żeby ktoś stwierdził, że musi sam ręcznie tworzyć pliki xml. To oczywiste, że tak nie jest. Rozmawiamy o tym jako o ciekawostce. Tak to rozumiem.
W ogóle brak konsekwencji ze strony osoby, która jeszcze nie dawno była gotowa zarąbać się linuxem i jego koszmarnie powolnym jak na standardy cnc cyklem zegarowym.

Co w tym złego, że ktoś się interesuje tym co program wysyła do urzędu i za co to on - podatnik odpowiada?
Dodane 23 minuty 24 sekundy:
P.S.
CFA, tu sobie zobacz:
http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzin ... nicjeTypy/