praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 17:59

CFA pisze:
04 kwie 2021, 17:13
bo nie czytasz ze zrozumieniem wpisów innych.
A da się zrozumieć wpis, ze deklaracji nigdzie oficjalnie nie ma, ale u mnie jest i obowiązuje ?
To faktycznie przekracza moje pojmowanie.

Dodane 1 minuta 42 sekundy:
atlc pisze:
04 kwie 2021, 17:51
ta druga to nic innego jak deklaracja VAT-7 ubrana w formę prostą do przetwarzania automatycznego.
Co to za tekst i dla kogo ? Dla przedszkolaka czy przedsiębiorcy ?
To "nic innego" ma nazwę i format oficjalny do stosowania.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 18:01

kamar pisze:
04 kwie 2021, 17:25
CFA pisze:
04 kwie 2021, 17:01
. Gdzie jest podany zakres informacji, które muszą się znaleźć w tym jpk. Nawet jeśli zapis brzmi: "to co było wcześniej w VAT-7" ale gdzie to jest zapisane?
W jakim rozporządzeniu?
Wszystko ma być w danych firmy czy płatnika. I z nich ma generować aktualnie potrzebne dokumenty a nie grzebać w starych, nieaktualnych deklaracjach. Jeśli tak robi to współczuję . I tyle z mojej strony. Walczcie dalej z wiatrakami. :)
Panie Andrzeju, do jasnej cholery - proszę myśleć odrobinę przed odpowiedzią i nie robić z siebie durnia publicznie. W jakich danych firmy czy płatnika znajdują się informacje o kwocie i terminie zwrotu podatku albo o podstawie opodatkowania eksportu czy usług czy innych rzeczy potrzebne do wypełnienia bieżącej informacji o zobowiązaniu podatkowym? Czyli to co ktoś tam ładuje do tego pliku kontrolnego? Z jakich danych firmy chcesz to brać? Kto napisał, żeby to brać ze starych danych?
Nawet nie zrozumiał Pan posta, na który bezpośrednio odpowiada.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 18:05

CFA pisze:
04 kwie 2021, 18:01
Kto napisał, żeby to brać ze starych danych?
Łatwo szafujesz durniami, nie oddam choć pamiętam te PIT 5 potrzebne do wyliczenia pracownikowi.
Dosyć.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 18:08

kamar pisze:
04 kwie 2021, 18:05
CFA pisze:
04 kwie 2021, 18:01
Kto napisał, żeby to brać ze starych danych?
Fatwo szafujesz durniami, nie oddam choć pamiętam te PIT 5 potrzebne do wyliczenia pracownikowi.
Dosyć.
Wolę czyste sytuacje. Nie wiem o co chodzi z tym PIT5.
Jeśli nie potrafisz przyznać się do błędu, to zostaniesz durniem - w temacie VAT-7.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 18:10

CFA pisze:
04 kwie 2021, 16:32
(tak samo jak co miesiąc program sporządza mi deklarację PIT-5L, zeby sprawdzić czy nie należy się płacenie zaliczki i niby deklaracji PIT-5 też nie ma, ale dane z jej dawnych pozycji trzeba wyedytować i wg zasad obrobić mimo, że deklaracji składać od wielu lat nie trzeba)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 18:14

kamar pisze:
04 kwie 2021, 18:10
CFA pisze:
04 kwie 2021, 16:32
(tak samo jak co miesiąc program sporządza mi deklarację PIT-5L, zeby sprawdzić czy nie należy się płacenie zaliczki i niby deklaracji PIT-5 też nie ma, ale dane z jej dawnych pozycji trzeba wyedytować i wg zasad obrobić mimo, że deklaracji składać od wielu lat nie trzeba)
No ale co w tym dziwnego?
Program generuje to jako swoją formatkę i tak ją nazywa. Nazwę zostawił, żeby użytkownikowi było wygodniej,
bo ten formularz to nic innego jak stare PIT-5.
A Twój program może inaczej nazywa tę formatkę z której wylicza czy musisz płacić PIT czy nie ale dane tam są takie same. Gdzie tu jest jakaś durnota?
No i nie pisałem nic o pracowniku - nawet naciągasz, żeby było bardziej głupio w cytacie.

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 04 kwie 2021, 18:40

Nie dość że to nie durnota to wygoda. Skoro z jakiegoś formatu formularza korzystało się przez lata to jest się z nim opatrzonym i łatwo znaleźć tam potrzebne dane.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 18:50

Rozumiem, jakoś trzeba wytłumaczyć niedociągnięcia tanich programów :)
Aktualizacje kosztują, łatwiej coś zepchnąć na stary.
Jakie to dane wyszukujesz w tym opatrzonym formacie ? Kwotę do zapłaty ? :)
U mnie wyświetla od razu obok nazwy pliku. :)

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 25

Post napisał: emsc » 04 kwie 2021, 19:58

CFA pisze:
04 kwie 2021, 17:01
A wiesz może gdzie podziały się informacje o tym co powinno być deklaracji?
Bo rozporządzenie o formularzach deklaracji VAT-7 uchylono po wprowadzeniu tego zbiorczego pliku JPK_V7
ale na podstawie czegoś informatycy tworzą te pliki do wysyłania. Gdzie jest podany zakres informacji, które muszą się znaleźć w tym jpk. Nawet jeśli zapis brzmi: "to co było wcześniej w VAT-7" ale gdzie to jest zapisane?
W jakim rozporządzeniu?
Deklaracje VAT7 nadal funkcjonują za okres sprzed wprowadzenia JPK z deklaracją. Jeśli się składa korektę VAT-7 np za kwiecień 2020, to nadal na formularzu VAT-7 czy to elektronicznie czy na papierze.
Nie pamiętam w tej chwili, ale jest ogólnie dostępna struktura pliku xml dla JPK i deklaracji, opis wszystkich pół itp. Nawet mam to gdzieś na dysku, bo na początku coś mi nie działało i chciałem sprawdzić.
Normalnie pobrałem z sieci, bez żadnych tylnych drzwi.
atlc pisze:
04 kwie 2021, 17:51
JPK V7 ma dwie części, ewidencyjną i deklaracyjną - ta druga to nic innego jak deklaracja VAT-7 ubrana w formę prostą do przetwarzania automatycznego.
Pokazywanie przez program tych danych użytkownikowi w formie deklaracji VAT-7 to ułatwienie, bo odczytywanie tego bezpośrednio z pliku JPK jest znacznie mniej czytelne.
Przede wszystkim struktura JPK zawiera pola które nie są obowiązkowe obecnie albo nie są obowiązkowe dla wszystkich. Część deklaracyjna zawiera informacje których w podstawowym JPK-VAT najzwyczajniej nie ma. I na odwrót.
kamar pisze:
04 kwie 2021, 17:25
Wszystko ma być w danych firmy czy płatnika. I z nich ma generować aktualnie potrzebne dokumenty a nie grzebać w starych, nieaktualnych deklaracjach. Jeśli tak robi to współczuję . I tyle z mojej strony. Walczcie dalej z wiatrakami. :)
Nie zauważyłem żeby ktoś stwierdził, że musi sam ręcznie tworzyć pliki xml. To oczywiste, że tak nie jest. Rozmawiamy o tym jako o ciekawostce. Tak to rozumiem.
W ogóle brak konsekwencji ze strony osoby, która jeszcze nie dawno była gotowa zarąbać się linuxem i jego koszmarnie powolnym jak na standardy cnc cyklem zegarowym. 8) Co w tym złego, że ktoś się interesuje tym co program wysyła do urzędu i za co to on - podatnik odpowiada?

Dodane 23 minuty 24 sekundy:
P.S.
CFA, tu sobie zobacz:
http://crd.gov.pl/xml/schematy/dziedzin ... nicjeTypy/

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 04 kwie 2021, 20:07

Tak jak piszesz emsc.
Generalnie wchodzę w program księgowy, wybieram JPK-V7M, klikam generuj, klikam sprawdzanie statusu VAT, wyślij, przychodzi UPO i zapominam o temacie.
Dodatkowe wyświetlanie kwot zgodnie z wzorem VAT-7 w żaden sposób nie przeszkadza, a jak potrzebuję na szybko sprawdzić sobie jakieś kwoty z dany miesiąc to tam zaglądam. Bo szybciej i przejrzyście. W końcu jest tam "kilka" rubryczek więcej niż należny VAT.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”