praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 16:32

kamar pisze:
04 kwie 2021, 16:07
Nie podpisałem żadnej i w oparciu o żadną nie będę karany.
Skoro z niej zrezygnowali to widać jej nie potrzebują.
Dla rozwiania wątpliwości wykaz aktualnie dostępnych deklaracji VAT.
I nie z byle programu księgowego a z Miłościwie Nam Panującego , ministerstwa.
https://www.podatki.gov.pl/vat/e-deklar ... larze-vat/
Żadne odkrycie.
Przecież pisałem Ci już, że nie ma jej w platformie.
CFA pisze:
04 kwie 2021, 13:43
(tak samo jak co miesiąc program sporządza mi deklarację PIT-5L, zeby sprawdzić czy nie należy się płacenie zaliczki i niby deklaracji PIT-5 też nie ma, ale dane z jej dawnych pozycji trzeba wyedytować i wg zasad obrobić mimo, że deklaracji składać od wielu lat nie trzeba)
kamar pisze:
04 kwie 2021, 16:07
Czas chyba zmienić program :) A starego nr. paszportu nie woła ? :)
Z tego co piszesz wynika, że nawet nie przeczytałeś tego co pisałem - a już na pewno nie zajrzałeś do ustawy.
Ale może nie chciałeś zrozumieć. Każdy program ma jakieś tam swoje schematy wg których opracowuje dane niezbędne do wyliczenia tego co wymagają obecne przepisy. Do ustalenia zobowiązania w PIT programy jakoś tam nazywają swoje wewnętrzne formatki, podobnie w VAT. Dla większej czytelności zachowują jak najwięcej ze starych ustawień modyfikując tylko to co niezbędne. Jeśli Twój program tak nie robi, to w mojej ocenie jest słaby i mało dba o użytkownika. Dodatkowo nie bardzo wiesz nawet co składasz i podpisujesz.
A gdybyś zajrzał do ustawy, to byś wiedział że deklarację zgodnie z ustawą składasz.

Odszukaj jaką deklarację składasz zgodnie z przepisami albo napisz jaką deklarację w zakresie VAT składasz wg swojego programu, którego tak cenisz.

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 25

Post napisał: emsc » 04 kwie 2021, 16:43

Najpierw była deklaracja VAT-7x, potem w automatcznej kontroli informatycznej powstał plik kontrolny JPK. Następnie, aby do systemu nadzoru wprowadzić automatycznie komplet danych, połączono obydwa dokument w twór o nazwie JPK z DEKLARACJĄ. Plik zawiera w sobie JPK oraz WSZYSTKIE dane z wcześniejszego formularza VAT-7. Dwa w jednym, przesyłane w jednej sesji. I oczywiście wszystko co było wcześniej w VAT-7 jest nadal odczytywalne w tej formie. A podpisuje się, oczywiście - autoryzacja przez profil zaufany albo kwoty podatkowe sprzed 2 lat. Takie samo uwierzytelnienie jak każde inne. Jak najbardziej jest to wiarygodny i odpowiedzialny podpis.
Poza systemem pozostaje nadal VAT-UE, ciągle jako osobny byt.
VAT-7 jest DEKLARACJĄ a nie ZEZNANIEM podatkowym. Deklaracja ma charakter informacyjny i jej złożenie jest obowiązkowe. Można karać za jej niezłożenie w terminie a nie za zawartość.

"Czynny żal" to formalna nazwa czynności prawnej. Nie ma się co czepiać.
Czynny żal w przypadku deklaracji VAT7 miewał zastosowanie, ale w przypadku JPK z deklaracją już nie da się z niego skorzystać.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 17:01

emsc pisze:
04 kwie 2021, 16:43
Najpierw była deklaracja VAT-7x, potem w automatcznej kontroli informatycznej powstał plik kontrolny JPK. Następnie, aby do systemu nadzoru wprowadzić automatycznie komplet danych, połączono obydwa dokument w twór o nazwie JPK z DEKLARACJĄ. Plik zawiera w sobie JPK oraz WSZYSTKIE dane z wcześniejszego formularza VAT-7. Dwa w jednym, przesyłane w jednej sesji. I oczywiście wszystko co było wcześniej w VAT-7 jest nadal odczytywalne w tej formie.
A wiesz może gdzie podziały się informacje o tym co powinno być deklaracji?
Bo rozporządzenie o formularzach deklaracji VAT-7 uchylono po wprowadzeniu tego zbiorczego pliku JPK_V7
ale na podstawie czegoś informatycy tworzą te pliki do wysyłania. Gdzie jest podany zakres informacji, które muszą się znaleźć w tym jpk. Nawet jeśli zapis brzmi: "to co było wcześniej w VAT-7" ale gdzie to jest zapisane?
W jakim rozporządzeniu?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 17:05

CFA pisze:
04 kwie 2021, 16:32
- a już na pewno nie zajrzałeś do ustawy.
A to na pewno bo i po co ? Żeby wyczytać to czego nie ma ? Mam ludzi w wFirmie od tego aby nie robić nic niepotrzebnego :)
Poczekam jak Wam się trafi kontrola i panienka zawoła pliki zgodne z ustawą a nie jakieś wydumane , nieaktualne.
A pierwsze co zawoła to JPK FA i JPK PKPiR a z VAT 7 wyśmieje :)
I "informacyjny " charakter deklaracji VAT 7

Obrazek

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 17:13

kamar pisze:
04 kwie 2021, 17:05
CFA pisze:
04 kwie 2021, 16:32
- a już na pewno nie zajrzałeś do ustawy.
A to na pewno bo i po co ? Żeby wyczytać to czego nie ma ? Mam ludzi w wFirmie od tego aby nie robić nic niepotrzebnego :)
Poczekam jak Wam się trafi kontrola i panienka zawoła pliki zgodne z ustawą a nie jakieś wydumane , nieaktualne.
A pierwsze co zawoła to JPK FA i JPK PKPiR a z VAT 7 wyśmieje :)
Wszyscy mamy pliki zgodne z ustawą i aktualne. A do ustawy miałeś zajrzeć, żeby nie ośmieszać się w dyskusji na forum. Nieaktualne informacje masz Ty, bo nie czytasz ze zrozumieniem wpisów innych. Widzę, że dyskusja z Tobą, to rzucanie kulą w drewnianą ścianę.

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 04 kwie 2021, 17:17

No nie ma sensu - pokazałem przecież na zrzucie ekranu prawidłowy plik JPK, ten który wysyłam do skarbówki, za który dostaje UPO i co do którego nikt się nie przyczepi.
Kamar wie jednak lepiej, w tym temacie już kilka razy miał udowodnione że jest inaczej niż twierdzi, ale co tam, zawsze można próbować ośmieszać innych w ramach obrony własnych "racji".

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 17:25

CFA pisze:
04 kwie 2021, 17:01
. Gdzie jest podany zakres informacji, które muszą się znaleźć w tym jpk. Nawet jeśli zapis brzmi: "to co było wcześniej w VAT-7" ale gdzie to jest zapisane?
W jakim rozporządzeniu?
Wszystko ma być w danych firmy czy płatnika. I z nich ma generować aktualnie potrzebne dokumenty a nie grzebać w starych, nieaktualnych deklaracjach. Jeśli tak robi to współczuję . I tyle z mojej strony. Walczcie dalej z wiatrakami. :)

Dodane 1 minuta 36 sekundy:
atlc pisze:
04 kwie 2021, 17:17
Kamar wie jednak lepiej,
Bo to kamarowi generuje to czego nie ma :)

Obrazek

I jeszcze zdolna bestia wymyśliła numer wersji (21) :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 04 kwie 2021, 17:31

to ja juz wole dac ksiegowej te 150 zł na miesiąc niz sie z jakimis pierdami zastanawiać czy dobrze wypełnilem, czy nie zapomniałem czegos itd.
oprogramowania mu sie zakciało zeby przyoszczędzić hehehe, dopóki prawo podatkowe bedzie takie a nie inne, to wolę nie ryzykować.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 17:46

bartuss1 pisze:
04 kwie 2021, 17:31
oprogramowania mu sie zakciało zeby przyoszczędzić
Już mu przeszło jak zobaczył co inne potrafią :)

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 04 kwie 2021, 17:51

JPK V7 ma dwie części, ewidencyjną i deklaracyjną - ta druga to nic innego jak deklaracja VAT-7 ubrana w formę prostą do przetwarzania automatycznego.
Pokazywanie przez program tych danych użytkownikowi w formie deklaracji VAT-7 to ułatwienie, bo odczytywanie tego bezpośrednio z pliku JPK jest znacznie mniej czytelne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”