Żadne odkrycie.kamar pisze: ↑04 kwie 2021, 16:07Nie podpisałem żadnej i w oparciu o żadną nie będę karany.
Skoro z niej zrezygnowali to widać jej nie potrzebują.
Dla rozwiania wątpliwości wykaz aktualnie dostępnych deklaracji VAT.
I nie z byle programu księgowego a z Miłościwie Nam Panującego , ministerstwa.
https://www.podatki.gov.pl/vat/e-deklar ... larze-vat/
Przecież pisałem Ci już, że nie ma jej w platformie.
CFA pisze: ↑04 kwie 2021, 13:43(tak samo jak co miesiąc program sporządza mi deklarację PIT-5L, zeby sprawdzić czy nie należy się płacenie zaliczki i niby deklaracji PIT-5 też nie ma, ale dane z jej dawnych pozycji trzeba wyedytować i wg zasad obrobić mimo, że deklaracji składać od wielu lat nie trzeba)
Z tego co piszesz wynika, że nawet nie przeczytałeś tego co pisałem - a już na pewno nie zajrzałeś do ustawy.
Ale może nie chciałeś zrozumieć. Każdy program ma jakieś tam swoje schematy wg których opracowuje dane niezbędne do wyliczenia tego co wymagają obecne przepisy. Do ustalenia zobowiązania w PIT programy jakoś tam nazywają swoje wewnętrzne formatki, podobnie w VAT. Dla większej czytelności zachowują jak najwięcej ze starych ustawień modyfikując tylko to co niezbędne. Jeśli Twój program tak nie robi, to w mojej ocenie jest słaby i mało dba o użytkownika. Dodatkowo nie bardzo wiesz nawet co składasz i podpisujesz.
A gdybyś zajrzał do ustawy, to byś wiedział że deklarację zgodnie z ustawą składasz.
Odszukaj jaką deklarację składasz zgodnie z przepisami albo napisz jaką deklarację w zakresie VAT składasz wg swojego programu, którego tak cenisz.