praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28
Kontakt:

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: bartuss1 » 04 kwie 2021, 12:51

CFA pisze:A w skarbówce chyba 5 lat temu zapomniałem złożyć pracownicze PIT-4R, wystarczył chyba nawet mail z wyjaśnieniem jako czynny żal (bez sankcji)

a czapkę miętosiłeś? kto to k wysmyslił czynny żal? gdzie my zyjemy?

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 04 kwie 2021, 13:20

No ciekawe, bo co miesiąc składam JPK_V7M i deklaracja VAT-7 jest i mogę ją odczytać.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 13:22

atlc pisze:
04 kwie 2021, 13:20
i mogę ją odczytać.
Pokazać też ? :)
Panowie, trochę powagi. Najważniejszą klauzulą w deklaracji VA7 była zgoda na poddanie się egzekucji za błędne wypełnienie.
I taki dokument u Was gdzieś jest, wypełniony przez nie wiadomo kogo, jakimi danymi, podpisany też nie wiadomo jak :)
To są dokumenty w temacie, wypełnione i podpisane za które biorę odpowiedzialność i za żadne inne .

Obrazek

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 13:43

kamar pisze:
04 kwie 2021, 12:30
CFA pisze:
04 kwie 2021, 11:43
Otóż deklaracja VAT-7 jest i dane z niej przesyła się za pomocą pliku JPK-V7.
Pokaż tą swoją za marzec wypełniona za pomocą JPK_VK :) Skoro jest i istnieje to musi być odczytywalna :)
Ale przecie istnieje :) A tekst - zastępuje dotychczasową deklaracje dodali tylko tak sobie.
Uwierz mi na słowo, że w moim programie da się podejrzeć deklarację VAT-7.
(tak samo jak co miesiąc program sporządza mi deklarację PIT-5L, zeby sprawdzić czy nie należy się płacenie zaliczki i niby deklaracji PIT-5 też nie ma, ale dane z jej dawnych pozycji trzeba wyedytować i wg zasad obrobić mimo, że deklaracji składać od wielu lat nie trzeba)
Żeby pokazać Ci tę VAT-7 musiałbym robić zrzuty jpg i zamazywać dane.
A tego mi się nie chciało robić.
Ale z ciekawości pogrzebałem w ustawach - bo dla mnie to żadna podstawa prawna, że kamar w programie tak ma :-), to musi tak być :-).
Otóż jest trochę dziwnie, ale nie umiem się doszukać wzorca:
w ustawie ptu stoi, że (art 9911c) -"Deklaracje podatkowe, o których mowa w ust. 1-3, są składane zgodnie z wzorem dokumentu elektronicznego w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2019 r. poz. 700, 730 i 848), który obejmuje deklarację i ewidencję, o której mowa w art. 109 ust. 3. Dokument elektroniczny, o którym mowa w zdaniu pierwszym, jest przesyłany w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 193a § 3 Ordynacji podatkowej i zgodnie z wymaganiami określonymi w tych przepisach"
oraz art 99.13a. "Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi i udostępni na elektronicznej platformie usług administracji publicznej wzór dokumentu, o którym mowa w ust. 11c."

Odkopałem ten DU2019 poz 700 ale oprócz definicji czym jest wzór dokumentu elektronicznego nic tam nie ma -
natomiast na elektronicznej platformie usług administracji publicznej nie ma wzoru VAT-7 (ani innego - jedynie te dla nieczynnych podatników). A rozporządzenie wprowadzające ostatni wzór deklaracji VAT-7 uchylono właśnie od października - czyli formalnie i ustawowo nie ma żadnego wzoru deklaracji obecnie. Tzn ja nie umiem znaleźć.
Podejrzewam, że definicje formularzy zostały podane gdzieś w specyfikacjach informatycznych czyli tych strukturach plików xml, ale na tym się nie znam, nawet jak znajdę, to nie umiem odczytać, więc odpuszczam.
Każdy programista nazywa sobie teraz pewnie inaczej - u Ciebie nazwali nową deklaracją JPK_V7 zastępującą starą VAT-7 a u mnie w programie jest stara deklaracja VAT-7 a jedynie dane z niej wysyła się poprzez plik JPK_V7 razem z ewidencjami VAT i tyle.

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 04 kwie 2021, 13:48

Obrazek
Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 13:51

CFA pisze:
04 kwie 2021, 13:43
Podglądasz zrzut ekranu czy podpisany dokument z UPO. Bo jeśli to drugie to juz bym się bał :)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 14:02

kamar pisze:
04 kwie 2021, 13:51
CFA pisze:
Podglądasz zrzut ekranu czy podpisany dokument z UPO. Bo jeśli to drugie to juz bym się bał :)
Oczywiście, że formularz jest programowy. Składam zupełnie inny dokument i do niego masz UPO.
Może przeczytaj z większym zrozumieniem, bo spór jest w zasadzie o nazewnictwo -
tak ściśle to JPK_V7 nie jest deklaracją podatkową - to jest plik zawierający miks danych z deklaracji
(ale nie wiadomo jakiej - bo nie widać tego w ustawach ani rozporządzeniach, które w związku z tym wygooglowałem sobie) i danych z rejestrów sprzedaży i zakupów.
Jaka deklaracja obowiązuje czy jest wymagana do archiwizowania - tego nie wiesz na tę chwilę ani Ty ani ja.
PS
A jak tu w ogóle wkleić plik z dysku? Mam tylko opcję z url. Mam gdzieś "wieszać", żeby pokazać coś tutaj? Ctrl C+V nie działa z obrazkiem jpg.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 14:11

CFA pisze:
04 kwie 2021, 14:02
Jaka deklaracja obowiązuje czy jest wymagana do archiwizowania - tego nie wiesz na tę chwilę ani Ty ani ja.
Ja wiem, że mnie obowiązuje tylko to co podpisałem. Ale zawsze możesz zadzwonić do księgowości US i zapytać ile podatku wynika z deklaracji VAT7 bo się chwilę opóżniłeś a chciałbyć dobrze odsetki wyliczyć :)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 04 kwie 2021, 14:22

kamar pisze:
04 kwie 2021, 14:11
CFA pisze:
04 kwie 2021, 14:02
Ja wiem, że mnie obowiązuje tylko to co podpisałem.
I jaką konkretnie deklarację podpisałeś?
Nie pytam o plik jaki złożyłeś i podpisałeś tylko o deklarację, o której mowa w art 99 ustawy?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2021, 14:58

Nie podpisałem żadnej i w oparciu o żadną nie będę karany.
Skoro z niej zrezygnowali to widać jej nie potrzebują.
Co do programów księgowych to jednak bardziej swojemu ufam.
Po ostatnich rozbieżnościach między programem a kontrolującym skarbowym, dotyczących rozliczenia części i paliwa,
zaufałem jeszcze bardziej :)

Dla rozwiania wątpliwości wykaz aktualnie dostępnych deklaracji VAT.
I nie z byle programu księgowego a z Miłościwie Nam Panującego , ministerstwa. A pamięta ktoś nazwisko ministra finansów ?

https://www.podatki.gov.pl/vat/e-deklar ... larze-vat/
atlc pisze:
04 kwie 2021, 13:20
i deklaracja VAT-7 jest
Uważaj, żeby Ci zgody na eutanazję nie wygenerował :)
CFA pisze:
(tak samo jak co miesiąc program sporządza mi deklarację PIT-5L, zeby sprawdzić czy nie należy się płacenie zaliczki i niby deklaracji PIT-5 też nie ma, ale dane z jej dawnych pozycji trzeba wyedytować i wg zasad obrobić mimo, że deklaracji składać od wielu lat nie trzeba)
Czas chyba zmienić program :) A starego nr. paszportu nie woła ? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”