kamar pisze: ↑04 kwie 2021, 12:30
CFA pisze: ↑04 kwie 2021, 11:43
Otóż deklaracja VAT-7 jest i dane z niej przesyła się za pomocą pliku JPK-V7.
Pokaż tą swoją za marzec wypełniona za pomocą JPK_VK

Skoro jest i istnieje to musi być odczytywalna

Ale przecie istnieje

A tekst -
zastępuje dotychczasową deklaracje dodali tylko tak sobie.
Uwierz mi na słowo, że w moim programie da się podejrzeć deklarację VAT-7.
(tak samo jak co miesiąc program sporządza mi deklarację PIT-5L, zeby sprawdzić czy nie należy się płacenie zaliczki i niby deklaracji PIT-5 też nie ma, ale dane z jej dawnych pozycji trzeba wyedytować i wg zasad obrobić mimo, że deklaracji składać od wielu lat nie trzeba)
Żeby pokazać Ci tę VAT-7 musiałbym robić zrzuty jpg i zamazywać dane.
A tego mi się nie chciało robić.
Ale z ciekawości pogrzebałem w ustawach - bo dla mnie to żadna podstawa prawna, że kamar w programie tak ma

, to musi tak być

.
Otóż jest trochę dziwnie, ale nie umiem się doszukać wzorca:
w ustawie ptu stoi, że (art 9911c) -"Deklaracje podatkowe, o których mowa w ust. 1-3, są składane zgodnie z wzorem dokumentu elektronicznego w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2019 r. poz. 700, 730 i 848), który obejmuje deklarację i ewidencję, o której mowa w art. 109 ust. 3. Dokument elektroniczny, o którym mowa w zdaniu pierwszym, jest przesyłany w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 193a § 3 Ordynacji podatkowej i zgodnie z wymaganiami określonymi w tych przepisach"
oraz art 99.13a. "Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi i udostępni na elektronicznej platformie usług administracji publicznej wzór dokumentu, o którym mowa w ust. 11c."
Odkopałem ten DU2019 poz 700 ale oprócz definicji czym jest wzór dokumentu elektronicznego nic tam nie ma -
natomiast na elektronicznej platformie usług administracji publicznej nie ma wzoru VAT-7 (ani innego - jedynie te dla nieczynnych podatników). A rozporządzenie wprowadzające ostatni wzór deklaracji VAT-7 uchylono właśnie od października - czyli formalnie i ustawowo nie ma żadnego wzoru deklaracji obecnie. Tzn ja nie umiem znaleźć.
Podejrzewam, że definicje formularzy zostały podane gdzieś w specyfikacjach informatycznych czyli tych strukturach plików xml, ale na tym się nie znam, nawet jak znajdę, to nie umiem odczytać, więc odpuszczam.
Każdy programista nazywa sobie teraz pewnie inaczej - u Ciebie nazwali nową deklaracją JPK_V7 zastępującą starą VAT-7 a u mnie w programie jest stara deklaracja VAT-7 a jedynie dane z niej wysyła się poprzez plik JPK_V7 razem z ewidencjami VAT i tyle.