praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 25

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: emsc » 03 kwie 2021, 20:07

Avalyah pisze:
03 kwie 2021, 16:50
Prosisz o zwrot jeśli wysłałeś przez pomyłkę firmie, albo informujesz bank, że przelew błędny. Przecież jak się ktoś pomyli i przeleje Ci pół miliona złotych to nie możesz sobie tego zatrzymać.
Banku to nie obchodzi, że wpisałeś zły numer konta albo złą kwotę. Bank robi swoje w ramach kompetencji. Ty autoryzujesz i odpowiadasz za czeskie błędy. Bank nie ma także żadnych możliwości aby anulować przelew który już został zrealizowany i potwierdzony.
A odbiorca? Odbiorca może tę kwotę np przelać dalej w szeroki świat i tak samo tłumaczyć, że nawet nie zauważył, że też się pomylił i mu się trzy zera dodatkowo wcisnęły. I NIC mu nie zrobisz, nic nie odzyskasz.
kamar pisze:
03 kwie 2021, 19:56
To jeszcze wytłumacz po cholerę ma płacić spitem jak nie ma nic na subkoncie ? :) Żeby se więcej poklikać ? :)
"Tyle tłumaczył" ale dla niektórych nadal za mało...
Powtarzam: płacąc splitem zabezpieczasz WŁASNE tyły. Bo zapłacenie zwykłym przelewem na konto które okaże się kontem lewej firmy, może skończyć się odpowiedzialnością KS nie mówiąc już o przepadku VAT z tej płatności. A jeśli płacisz splitem to nawet błąd w tym przelewie (np błędny identyfikator zobowiązania) powoduje że nic ci nie grozi. A "więcej poklikać" to jest śmieszne, bo przy stałych klientach masz stałych odbiorców w serwisie banku, z przypisanymi NIP-ami. Jedyne co trzeba ekstra dopisać, to kwotę VAT. Czyli dwa kliknięcia myszą kopiuj-wklej z programu księgowego. Zakładam że nie płacisz 100 faktur dziennie, że to może robić różnicę.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2021, 20:19 przez emsc, łącznie zmieniany 2 razy.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: rdarek » 03 kwie 2021, 20:28

kamar pisze:
03 kwie 2021, 19:56
rdarek pisze:
03 kwie 2021, 19:36
.
Splitem (płatnością podzieloną) możesz zapłacic każdą fakturę nawe jak byś miał na subkoncie vat 0.00
To jeszcze wytłumacz po cholerę ma płacić spitem jak nie ma nic na subkoncie ? :) Żeby se więcej poklikać ? :)
Racjonalności kapkę w działaniach.I niech Cie nie zwodzi nazwa - subkonto VAT. Dochodowe i od wynagrodzeń tez z niego idą więc bycie czy nie bycie vatowcem nie ma znaczenia.

Mnie ta nazwa nie zwodzi już o tym pisałem i cytowałem przepisy na co zgromadzone środki można przeznaczyć
Po taką cholerę aby podać informację dla banku ile na ktore konto odbiorcy ma trafic wtedy nie podlegasz między innymi pod:

W nawiązaniu do tej zmiany ustawa doprecyzowuje również następujące kwestie:

nabywca nie ponosi odpowiedzialności solidarnej ze sprzedawcą towarów wskazanych w załączniku nr 15 do ustawy o VAT w przypadku nabycia towarów udokumentowanego fakturą, w której kwota należności ogółem przekracza wielkość 15.000 zł lub jej równowartość wyrażoną w walucie obcej (art. 105a ust. 3 pkt 5 ustawy o VAT),
faktura powinna zawierać wyrazy „mechanizm podzielonej płatności” wówczas, gdy kwota należności ogółem przekracza wielkość 15.000 zł lub jej równowartość wyrażoną w walucie obcej, obejmujących dokonaną na rzecz podatnika dostawę towarów lub świadczenie usług, o których mowa w załączniku nr 15 do ustawy o VAT (art. 106e ust. 1 pkt 18a ustawy o VAT).
Kolejną zmianą w stosowaniu MPP od 1 stycznia 2021 roku jest możliwość dokonywania płatności z rachunku VAT podatku z tytułu importu towarów czy też należności celnych nie tylko na rachunek urzędu skarbowego, ale także na rachunek agencji celnych. Dodatkowo, rozszerzony został katalog podmiotów mogących występować z wnioskiem o przekazanie środków z rachunku VAT na rachunek rozliczeniowy o:

podmioty niebędące podatnikiem VAT,
podmioty nieposiadające siedziby działalności gospodarczej lub stałego miejsca jej prowadzenia na terytorium kraju,
posiadające środki na rachunku VAT.

Dodane 12 minuty 28 sekundy:
CFA pisze:
03 kwie 2021, 20:03
rdarek pisze:
03 kwie 2021, 19:36
A przeczytałeś co zacytowałeś?
A Ty zrozumiałeś na co ja zwróciłem uwagę?
Dobra to lecimy łopatologicznie. Podziel cytowaną przez Ciebie moją wypowiedź na dwie części to może zrozumiesz ( albo ja nie umiem tłumaczyć)

"Splitem (płatność podzielona) można zapłacić każdą fakturę."

"Natomiast z subkonta VAT można zapłacić tylko i wyłącznie płatności w ramach zobowiązań podatkowych czy ZUS."

Nieco wcześniej zacytowałem podstawę prawną.
I tak :mrgreen: możesz bezpośrednio z subkonta vat zrobić przelew ale na inne subkonto vat prowadzone w tym samym banku :mrgreen:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 kwie 2021, 20:38

rdarek pisze:
03 kwie 2021, 20:28
Po taką cholerę aby podać informację dla banku ile na ktore konto odbiorcy ma trafic wtedy nie podlegasz
Jak to po co - żeby mu dokuczyć :) A czym mniejszy tym bardziej to odczuje :) Całe szczęście , że punktom skupu już przeszło bo drobnym zbieraczom też płacili splitem a ci klęli w żywy kamień.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Post napisał: Avalyah » 03 kwie 2021, 21:04

emsc pisze: Odbiorca może tę kwotę np przelać dalej w szeroki świat i tak samo tłumaczyć, że nawet nie zauważył, że też się pomylił i mu się trzy zera dodatkowo wcisnęły

Odbiorca będzie się wtedy tłumaczył przed sądem. Wszystkie przelewy można dokładnie prześledzić. Jeżeli odbiorca odmówi oddania przelanej kwoty, to bank udostępnia jego dane nam i dalej już droga sądowa. Ale trzeba mieć sporego pecha nie dość, że mylić się przy przelewie (w końcu numer konta zwykle kopiujemy, a jeśli nie to przed błędem chroni suma kontrolna) to jeszcze trafić na jakiegoś słupa, który nie będzie chciał oddać pieniędzy i będzie trzeba go sądzić.

Zresztą jak Ci się zdarzy taka pomyłka to i tak zauważysz raczej zbyt późno, nie będziesz sobie po wykonaniu przelewu myślał "ale czy aby na pewno wysłałem go na dobry rachunek?" i poprawiał przed sesją przelewową.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 03 kwie 2021, 21:13

kamar pisze:
03 kwie 2021, 20:38
Całe szczęście , że punktom skupu już przeszło bo drobnym zbieraczom też płacili splitem a ci klęli w żywy kamień.
Żartujesz? Jak przy płatności gotówkowej.
Teraz też ponownie jestem mały ale niektórzy klienci płacą raz splitem raz normalnie. Zależy jak im się czknie :mrgreen:
Za to kumpel na usłudze płacze, bo deweloperzy mu płacą splitem i to z obsówami koszty drobne najczęściej gotówka także ciągle ma zamrożoną jakąś kasę. Zgłoszenie się do US po kasę = kontrola.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 kwie 2021, 21:31

rdarek pisze:
03 kwie 2021, 21:13

Za to kumpel na usłudze płacze, bo deweloperzy mu płacą splitem
Bo łańcuszek się zamyka, dostał splitem to i płaci bo co ma zrobić.
I nie rozumie , że to dla jego dobra :)
Budżetówka ma chyba nakaz bo każdy grosz przychodzi podzielony.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 03 kwie 2021, 21:46

kamar pisze:
03 kwie 2021, 21:31
rdarek pisze:
03 kwie 2021, 21:13

Za to kumpel na usłudze płacze, bo deweloperzy mu płacą splitem
Tylko w jego branży jest nieco inny przepływ płatności i np. Na stacji paliw czy w papierniczym splitem nie zapłacisz szczegolnie jak tankujesz w różnych punktach i nie korzystasz z kart paliwowych (nie każdy może) a rozliczasz się z klientem fakturą raz na 6 miesięcy ;) cóż taka ta branża projektowa.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 kwie 2021, 21:53

rdarek pisze:
03 kwie 2021, 21:46
i nie korzystasz z kart paliwowych (nie każdy może)
Też się pogniewałem na Obajtka :) Potrzebowałem litr Castrolu a na Orlenie rzekli , ze handlują tylko Superolem ( wróć - Platinium :) ) I moja noga tam więcej nie postanie.

emsc
Posty w temacie: 25

Post napisał: emsc » 03 kwie 2021, 22:49

kamar pisze:
03 kwie 2021, 21:31
I dokładnie tak właśnie jest. Dostaje się zapłatę podzieloną, to także płatności robi się podzielone. A jak sprzedawca zastrzega, że nie chce, to się z niego rezygnuje.
To trochę podobnie jak było z VAT na początku. Płatnicy VAT zaczęli tworzyć zamknięty krąg. Nie chcieli kupować od nievatowców. Szczególnie takich cwaniaków (w ich własnym mniemaniu), którzy próbowali ten sam towar za kwotę netto sprzedać jak vatowcy brutto. I teraz ze splitem podobnie. Nie podoba się split, to sobie działaj w ramach drobnicy, zapomnij o większych przelewach. Bo firma która obraca większymi pieniędzmi nie będzie sobie zawracała gitary podwykonawcą, który "ma problemy" z metodą płatności. Dla księgowego split to dupochron i nie będzie płacił normalnie i ryzykował że mu ktoś VAT zakwestionuje.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: CFA » 03 kwie 2021, 23:03

rdarek pisze:
Dobra to lecimy łopatologicznie. Podziel cytowaną przez Ciebie moją wypowiedź na dwie części to może zrozumiesz ( albo ja nie umiem tłumaczyć)
Nie. Nie zrozumiałeś co mnie denerwuje w Twojej wypowiedzi. A poniżej dałeś tego przykład.
rdarek pisze:
I tak :mrgreen: możesz bezpośrednio z subkonta vat zrobić przelew ale na inne subkonto vat prowadzone w tym samym banku :mrgreen:
Może gdybyś użył zwrotu, że środki z rachunku VAT mogą być przeznaczone czy możesz za ich pomocą pokryć zapłatę VAT czy podatku, to bym nie zwrócił uwagi, ale jak piszesz, że z subkonta VAT możesz dokonać przelewu, to jest to irytujące -i jeszcze dodajesz "bezpośrednio" - gdybyś jeszcze dodał, że ten przelew pomiędzy swoimi subkontami, to by było bliżej prawdy. Akurat bezpośrednio nic nie możesz zrobić z subkonta VAT, bo nie jesteś do końca dysponentem tego rachunku. Sposób w jaki piszesz o dysponowaniu środkami z subkonta VAT sugeruje, że nie wiesz w ogóle jak to działa, a w kolejnej wypowiedzi wyjaśniasz, że wiesz, więc zwróć większą uwagę na precyzję wypowiedzi. I tylko o to mi chodziło.

Ktoś w tym wątku zapodał też głupotę, że potwierdzenie przelewu bank może wystawić jak przelew dotrze do odbiorcy czy, że zwrot VAT odbywa się na subkonto VAT- ale już nie miałem siły tłumaczyć ani z tym walczyć. Więc życzę już spokojnych Świąt i zdrowia na kolejne dni.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”