kamar pisze: ↑03 kwie 2021, 19:56
rdarek pisze: ↑03 kwie 2021, 19:36
.
Splitem (
płatnością podzieloną) możesz
zapłacic każdą fakturę nawe jak byś miał na subkoncie vat 0.00
To jeszcze wytłumacz po cholerę ma płacić spitem jak nie ma nic na subkoncie ?

Żeby se więcej poklikać ?

Racjonalności kapkę w działaniach.I niech Cie nie zwodzi nazwa - subkonto VAT. Dochodowe i od wynagrodzeń tez z niego idą więc bycie czy nie bycie vatowcem nie ma znaczenia.
Mnie ta nazwa nie zwodzi już o tym pisałem i cytowałem przepisy na co zgromadzone środki można przeznaczyć
Po taką cholerę aby podać informację dla banku ile na ktore konto odbiorcy ma trafic wtedy nie podlegasz między innymi pod:
W nawiązaniu do tej zmiany ustawa doprecyzowuje również następujące kwestie:
nabywca nie ponosi odpowiedzialności solidarnej ze sprzedawcą towarów wskazanych w załączniku nr 15 do ustawy o VAT w przypadku nabycia towarów udokumentowanego fakturą, w której kwota należności ogółem przekracza wielkość 15.000 zł lub jej równowartość wyrażoną w walucie obcej (art. 105a ust. 3 pkt 5 ustawy o VAT),
faktura powinna zawierać wyrazy „mechanizm podzielonej płatności” wówczas, gdy kwota należności ogółem przekracza wielkość 15.000 zł lub jej równowartość wyrażoną w walucie obcej, obejmujących dokonaną na rzecz podatnika dostawę towarów lub świadczenie usług, o których mowa w załączniku nr 15 do ustawy o VAT (art. 106e ust. 1 pkt 18a ustawy o VAT).
Kolejną zmianą w stosowaniu MPP od 1 stycznia 2021 roku jest możliwość dokonywania płatności z rachunku VAT podatku z tytułu importu towarów czy też należności celnych nie tylko na rachunek urzędu skarbowego, ale także na rachunek agencji celnych. Dodatkowo, rozszerzony został katalog podmiotów mogących występować z wnioskiem o przekazanie środków z rachunku VAT na rachunek rozliczeniowy o:
podmioty niebędące podatnikiem VAT,
podmioty nieposiadające siedziby działalności gospodarczej lub stałego miejsca jej prowadzenia na terytorium kraju,
posiadające środki na rachunku VAT.
Dodane 12 minuty 28 sekundy:
CFA pisze: ↑03 kwie 2021, 20:03
rdarek pisze: ↑03 kwie 2021, 19:36
A przeczytałeś co zacytowałeś?
A Ty zrozumiałeś na co ja zwróciłem uwagę?
Dobra to lecimy łopatologicznie. Podziel cytowaną przez Ciebie moją wypowiedź na dwie części to może zrozumiesz ( albo ja nie umiem tłumaczyć)
"Splitem (płatność podzielona) można zapłacić każdą fakturę."
I tak

możesz bezpośrednio z subkonta vat zrobić przelew ale na inne subkonto vat prowadzone w tym samym banku