Nie mam takiej opcji, żeby cokolwiek innego poza ZUS i podatkami zapłacić z podzielonej. Ale dobre i to.
praca na etacie a własna firma?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 139
- Kontakt:
Re: praca na etacie a własna firma?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
Jeśli bank zabiera środki z konta lub blokuje, to może wystawić potwierdzenie. Jeśli nie blokuje, to nie może wystawić. Dla drobnych płatności jest wygodne, żeby potwierdzenie było natychmiastowe. I żeby to było "kompatybilne" z szybkimi przelewami. Natomiast z punktu widzenia przedsiębiorcy wygodniejsze i bezpieczniejsze jest, kiedy przelew jest realizowany dopiero w czasie sesji. Bo może naprawić błąd.
Mi się np zdarzyło wycofać przelew już raz wcześniej zapłacony. Albo skasować zleconą płatność podatku, żeby poczekać na wpływ na subkonto VAT.
Ja z zasady płace zawsze faktury splitem. Za wyjątkiem jakichś pierdół za usługi telekomunikacyjne i zakupy na Allegro.
Jeśli zostaje ci coś na subkoncie VAT, to znaczy że płacisz z własnej prywatnej kieszeni zamiast państwowymi.
Mi się np zdarzyło wycofać przelew już raz wcześniej zapłacony. Albo skasować zleconą płatność podatku, żeby poczekać na wpływ na subkonto VAT.
A więc dostaje z US zwrot VAT, prawda?
Mylisz się głęboko. WSZYSTKO na dowolne konto firmowe możesz zapłacić splitem i nikt nie ma prawa ci tego zabronić. Co więcej, MF zachęca do tego bonusami.
Ja z zasady płace zawsze faktury splitem. Za wyjątkiem jakichś pierdół za usługi telekomunikacyjne i zakupy na Allegro.
Jeśli zostaje ci coś na subkoncie VAT, to znaczy że płacisz z własnej prywatnej kieszeni zamiast państwowymi.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2021, 15:46 przez emsc, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty w temacie: 63
emsc pisze:Dla drobnych płatności jest wygodne
Nie zauważyłem żadnych ograniczeń kwotowych.
emsc pisze:Bo może naprawić błąd.
Zawsze można błąd naprawić, nawet jak przelew przejdzie. Plus jest taki, że można wystawić potwierdzenie natychmiast i zyskać potencjalnie dzień wcześniej zamówienie. Dla mnie to jest wygodniejsze niż możliwość cofnięcia przelewu, jeszcze nie miałem powodu, żeby w ogóle sprawdzać taką możliwość. A potwierdzenie natychmiast się przydało parę razy, żeby towar doszedł w piątek, a nie już w poniedziałek.
-
Jakim cudem?
Ja mam na to inny sposób. "Przestańcie się wygłupiać, albo następnym razem kupię już gdzie indziej". Bardzo skuteczne.A potwierdzenie natychmiast się przydało parę razy, żeby towar doszedł w piątek, a nie już w poniedziałek.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2021, 15:49 przez emsc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 139
- Kontakt:
Długo tak możesz bez zrozumienia ?
Jak mówie , że nie ma u mnie opcji to znaczy nie ma. Chyba , że dofinansujesz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 55
Ale zwrot nie jest na konto VAT tylko na normalne.emsc pisze: ↑03 kwie 2021, 15:38Jeśli bank zabiera środki z konta lub blokuje, to może wystawić potwierdzenie. Jeśli nie blokuje, to nie może wystawić. Dla drobnych płatności jest wygodne, żeby potwierdzenie było natychmiastowe. I żeby to było "kompatybilne" z szybkimi przelewami. Natomiast z punktu widzenia przedsiębiorcy wygodniejsze i bezpieczniejsze jest, kiedy przelew jest realizowany dopiero w czasie sesji. Bo może naprawić błąd.
Mi się np zdarzyło wycofać przelew już raz wcześniej zapłacony. Albo skasować zleconą płatność podatku, żeby poczekać na wpływ na subkonto VAT.A więc dostaje z US zwrot VAT, prawda?
Dodane 3 minuty 18 sekundy:
CFA pisze: ↑03 kwie 2021, 15:49Ale zwrot nie jest na konto VAT tylko na normalne.emsc pisze: ↑03 kwie 2021, 15:38Jeśli bank zabiera środki z konta lub blokuje, to może wystawić potwierdzenie. Jeśli nie blokuje, to nie może wystawić. Dla drobnych płatności jest wygodne, żeby potwierdzenie było natychmiastowe. I żeby to było "kompatybilne" z szybkimi przelewami. Natomiast z punktu widzenia przedsiębiorcy wygodniejsze i bezpieczniejsze jest, kiedy przelew jest realizowany dopiero w czasie sesji. Bo może naprawić błąd.
Mi się np zdarzyło wycofać przelew już raz wcześniej zapłacony. Albo skasować zleconą płatność podatku, żeby poczekać na wpływ na subkonto VAT.A więc dostaje z US zwrot VAT, prawda?
Ja w praktyce nic nie mam na rachunku VAT - firma co wióry jej oddaję płaci mi splitem zawsze i to jedyny wpływ na moje konto VAT. Znika po pierwszym ZUSie czy podatku. Kilku innych dostawców jak wystawia faktury z adnotacją MPP to im płacę podzieloną ale jak nie muszę, to szybciej jest dla mnie kliknąć zwykły.
-
Ja nie rozumiem???
Wytłumaczyłem skąd kolega przy eksporcie ma środki na subkoncie VAT? Dostaje albo z faktur albo z US. Innej opcji przecież nie ma.
Wytłumaczyłem, że możesz wszystkie płatności robić splitem, nie tylko ZUS i podatki?
Czego nie rozumiem, jaka głęboką tajemnicę skrywasz?

Każde konto firmowe z mocy prawa posiada podpięte subkonto VAT. Musi je mieć właśnie na przyjmowanie płatności podzielonych, który przychodzą, czy się to właścicielowi rachunku podoba, czy nie.
P.S.
Ach, już rozumiem czego kamar nie rozumie!
Jemu się wydaje, że skuteczne płatności podzielone można robić wyłącznie posiadając środki na subkoncie VAT!
Otóż: nie.
Tu jest tak samo jak z podatkami. W pierwszej kolejności wykorzystywane są środki (część VAT płatnosci) z subkonta. Tylko tyle.
Wytłumaczyłem skąd kolega przy eksporcie ma środki na subkoncie VAT? Dostaje albo z faktur albo z US. Innej opcji przecież nie ma.
Wytłumaczyłem, że możesz wszystkie płatności robić splitem, nie tylko ZUS i podatki?
Czego nie rozumiem, jaka głęboką tajemnicę skrywasz?

Rachunek masz, tylko nie masz na nim zazwyczaj środków. To chyba jest jednak pewna różnica?CFA pisze: ↑03 kwie 2021, 15:52Ja w praktyce nic nie mam na rachunku VAT - firma co wióry jej oddaję płaci mi splitem zawsze i to jedyny wpływ na moje konto VAT. Znika po pierwszym ZUSie czy podatku. Kilku innych dostawców jak wystawia faktury z adnotacją MPP to im płacę podzieloną ale jak nie muszę, to szybciej jest dla mnie kliknąć zwykły.

Każde konto firmowe z mocy prawa posiada podpięte subkonto VAT. Musi je mieć właśnie na przyjmowanie płatności podzielonych, który przychodzą, czy się to właścicielowi rachunku podoba, czy nie.
P.S.
Ach, już rozumiem czego kamar nie rozumie!

Jemu się wydaje, że skuteczne płatności podzielone można robić wyłącznie posiadając środki na subkoncie VAT!
Otóż: nie.
Tu jest tak samo jak z podatkami. W pierwszej kolejności wykorzystywane są środki (część VAT płatnosci) z subkonta. Tylko tyle.
-
A ty ze starego piernika któremu się wydaje że przez okno widział, że ta krowa mu w szkodę weszła.
A to tylko pies przechodził.

A to tylko pies przechodził.

-
- Posty w temacie: 63
emsc pisze:Jakim cudem?
Prosisz o zwrot jeśli wysłałeś przez pomyłkę firmie, albo informujesz bank, że przelew błędny. Przecież jak się ktoś pomyli i przeleje Ci pół miliona złotych to nie możesz sobie tego zatrzymać.