No ale ja się nie czuję gorszy, są zasady współpracy które przestrzegają obie strony, albo to nie jest współpraca tylko sporadyczne interesy. Czuję się lepszy o tyle, ze dzwoniąc z drogi do dostawcy stali, aluminium czy tworzyw konstrukcyjnych nie muszę poświadczać zamówienia , meilem czy przelewem. Realizuje bez zbędnej zwłoki. W drugą stronę też mi się zdarza przyjąć zamówienie na grube złote, telefonicznie.
praca na etacie a własna firma?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 139
- Kontakt:
Re: praca na etacie a własna firma?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 55
Przysyłać to sobie mogą - jak nie podpadam z ustawy, to mogą pisać, że mam robić przelew na czczo i dokładnie tyle to znaczy. Ja płacić mogę jakkowiek - raz coś tam mi się na rachunku VAT pojawiło - to ZUS zlikwidował, ale mam samych zagranicznych klientów, więc nic tam na koncie VAT nie ma szansy być.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
U ciebie? A ty jesteś masz jakieś specjalne papiery?

Potwierdzenie przelewu jest dostępne wówczas, gdy przelew został złożony i ZREALIZOWANY. Przelew złożony ale nie zrealizowany zawsze można cofnąć i dlatego w tym przedziale czasu nie można dostać potwierdzenia. Realizacja przelewu ma miejsce w momencie sesji międzybankowej. A takich sesji w ciągu DNIA ROBOCZEGO jest kilka. Zazwyczaj 2 lub 3.
Wyjątkiem są przelewy wewnętrzne, w ramach jednego banku. Oraz dodatkowo płatne przelewy NATYCHMIASTOWE, ale one odbywają się także wyłącznie w godzinach roboczych.
To nie ma nic do rzeczy. Podzielona płatność możesz zapłacić każdej firmie, bez względu na to czy jest takie wymaganie na dokumencie sprzedaży czy nie. Ale ma to tę zaletę, że nikt ciebie potem nie będzie ciągał ani karał, że miałeś jakiś kontakt z karuzelą czy innym oszustem. Podzielona płatność mocno zabezpiecza płatnika faktury.
Poczytaj przepisy, zanim wdepniesz we własne g..no

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2021, 14:28 przez emsc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 63
emsc pisze:U ciebie? A ty jesteś masz jakieś specjalne papiery?
Nie wiem. Mam w mBank Company Net. potwierdzenie mogę sobie wysłać kilka minut po zleceniu przelewu, więcej mnie nie interesuje. Klikam w aplikacji przycisk "Wyślij potwierdzenie", podaję maila i gotowe, zaraz jest.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 25
Ja też mam w mBank i do około 6 rano mogę każdy przelew w kolejce skasować. I do mniej więcej 6:30 nie mam przy żadnym złożonym przelewie dostępu do potwierdzenia.
Powtarzam: potwierdzenie ZŁOŻENIA DYSPOZYCJI PRZELEWU to nie to samo co potwierdzenie WYKONANIA PRZELEWU. Tak dzialająą typowe konta firmowe. Ale są inne mechanizmy pseudo przelewów, gdzie bank na subkoncie lub inna instytucja finansowa blokuje środki związane z przelewem i operacji nie można już cofnąć. Np wszelakie szybkie przelewy tak działają. Tyle że to dotyczy drobnych kwotowo operacji konsumenckich. Rzadko za kilka tysięcy, zazwyczaj po kilkaset złotych a nawet mniej. Podobnie jest z rachunkiem karty kredytowej, który formalnie jest... własnością banku.
Powtarzam: potwierdzenie ZŁOŻENIA DYSPOZYCJI PRZELEWU to nie to samo co potwierdzenie WYKONANIA PRZELEWU. Tak dzialająą typowe konta firmowe. Ale są inne mechanizmy pseudo przelewów, gdzie bank na subkoncie lub inna instytucja finansowa blokuje środki związane z przelewem i operacji nie można już cofnąć. Np wszelakie szybkie przelewy tak działają. Tyle że to dotyczy drobnych kwotowo operacji konsumenckich. Rzadko za kilka tysięcy, zazwyczaj po kilkaset złotych a nawet mniej. Podobnie jest z rachunkiem karty kredytowej, który formalnie jest... własnością banku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 55
Płacić to mi wszystko jedno jak. Przy podzielonej więcej trzeba się naklikać , nr faktury, NIP
Dodane 2 minuty 18 sekundy:
W Santim mam przelew po kliknięciu jako zrealizowany i mam potwierdzenie.
Nie mogę tego nijak cofnąć. Ale w innym banku wisi przelew i czeka na sesję, wtedy mogę go usunąć,
więc w systemie nie ma wtedy potwierdzenia. Każdy bank ma to inaczej.
-
- Posty w temacie: 63
emsc pisze:Ja też mam w mBank
Zwykłym czy korporacyjnym? To dwa różne oddziały. Bo prywatnie działa to tak, jak mówisz, potwierdzenie mogę wydrukować dopiero, jak przelew dojdzie. Na firmowym koncie przelew dostaje status "zaksiegowany" i potwierdzenie jest dostępne. Mbank wysyła maila o treści:
Dokument ma nazwę "Potwierdzenie realizacji przelewu". Czy to to samo, co "wykonanie" nie wiem, ale czy potwierdzenie wysyłam kilka minut po zleceniu czy kilka dni później to wygląda tak samo, więc raczej tak.W załączeniu do niniejszej wiadomości przesyłamy potwierdzenia transakcji, wygenerowane na podstawie dyspozycji użytkownika uprawnionego w systemie mBank CompanyNet.