No ale dmuchawa i kwestia powietrza to 3 element. Pierwszy element to właśnie ten bęben i wał, bo to ten mechanizm i jego praca jest podstawą wszystkiego i do jego działania dostraja się resztę. Druga kwestia to sama konstrukcja, którą gabarytowo się dostosuje do owego bębna...no może druga jednocześnie z dmuchawą, ale tutaj już można kombinować.
Metoda prób i błędów jest na pewno dobra

ale to się tak łatwo pisze. Bo popatrz na mnie. Ja szukam informacji na temat czegoś zbliżonego do " pręta co się obraca, z mniejszymi prętami"no więc szukam ....wałów. Szukam i wyskakują mi wały za 4 tyś od BMW..są jakieś tańsze za 600 zł...ale ja na to patrzę:) i to nie są takie pręty o jakie mi chodzi. Ja na prawdę jestem w tym zielony:)..Mam niby 5 tyś na robienie tego, ale to przecież nie chodzi o skupienie 10 rzeczy i popatrzenie na nie i dojście do wniosku "to jednak się nie nada" a potem "no nie udało się zbudować"...Bo obawiam się że to moje budowanie tym się zakończy.
Jeśli chodzi o powietrze, to ktoś tu mi chyba trafnie podpowiedział, że trzeba zbudować komorę laminarną i sa po prostu nawiewniki laminarne. Dmuchawy laminarne, które się prawdopodobnie nadadzą i są wydaje się idealne. Są nawiewniki wyporowe Można coś wybrać i rzeczywiście się bawić i to ma sens...ale zbudowanie samej dmuchawy laminarnej było by już dla mnie nie możliwe. Tak jest z tym wałem i napędem. Kupić coś i próbować ok...ale budowanie od zera to już trochę gorzej.
Jeśli chodzi o ten napęd to kombinuję z bębnem. Bo przecież on musi być jakoś napędzany żeby wirować i może ten bęben można by z tego napędu "zdjąć" a sam napęd wykorzystać jako napęd tego całego pręta który by się do środka wsadziło....no ale jak napisałem. Na razie jestem na etapie szukania informacji na temat bębnów pralkowych:)