kamar pisze:Aż się boję pomyśleć co by było, gdybym się kilkanaście lat temu zwrócił o podobną poradę na tym forum
Budżet 8-10 k zł. wystarczy jak się wie i umie. A żeby wiedzieć i umieć to trzeba babcię zrobić tak jak się myśli i się nauczyć
BairStrokes pisze:Dokładności powiedzmy do 0.01-0.02 było by super.
Ależ Ja absolutnie niczego nie ujmuję takim przeróbką. Twoje przeróbki mają jedną ważną cechę. Zaczynają się i kończą tam gdzie powinny. Doskonale wiesz czego możesz później po takiej maszynie oczekiwać i nie ma zawodu że frezami nie idzie zamiatać jak na youtubie bo brakuje obrotów wrzeciona, bo obudowy nie ma itd. Dlatego napisałem o wymianie max śrub kulowych, zamontowaniu krokówek i poprowadzeniu po prostu przewodów po maszynie do jakiegoś prostego pulpitu. Może trochę z tą dokładnością przesadziłem jedynie... Ale jeśli ktoś chce na starej maszynie zbudować coś na wzór centrum no to już zupełnie się to nie opłaca. I wiem, bo to przechodziłem. Ilość roboty przy projektowaniu zabudowy, pulpitu i tych wszystkich drobnostek jest tak duża, że lepiej sobie od razu kupić CNC do retrofitu. Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno