Elektrownia wiatrowa z krokowca

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

atlc
Posty w temacie: 17

Re: Wiatraczek z krokowca

Post napisał: atlc » 17 mar 2021, 22:00

IMPULS3 pisze:Niezupełnie, stosują na nich jakieś soczewki które skupiają więcej światła niż te tradycyjne panele przy takich samych wymiarach. Mówi się też o panelach które mogą pracować także w nocy na podczerwieni wiec to się rozwija i kto wie co za kilka lat powstanie. Może będą takie które przez całą dobę coś tam będą dostarczać prądu.

Dobra, o magii nie będę dyskutował, za cienki na to jestem. No ale papier cierpliwy, wszystko przyjmie, a w rękach speców od marketingu to i światła słonecznego w nocy nie zabraknie..

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: tristar0 » 17 mar 2021, 22:03

Poznałem wielu Rosjan to wspaniały naród szczery życzliwy podzielą sie z tobą ostatnią kromką chleba i kieliszkiem wódki
a własciwie samogonu i cebuli . tyle że rządzili u nich najpierw carowie potem komuniści a dla przeciętnego rosjanina róznica chyba żadna.jedni i drudzy ich gnębili .Też w szkole musiałem się uczyc rosyjskiego przeklinałem to nie raz ale teraz czesem doceniam ,rozmawiając z ludżmi .wszedzie ludzie sa tacy sami tylko polityka stawia mury .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: IMPULS3 » 17 mar 2021, 22:06

atlc pisze:a w rękach speców od marketingu to i światła słonecznego w nocy nie zabraknie..

Uważasz że masz wiedzę większą od ludzi którzy pracują nad tym? To tylko pogratulować. Ja bym się nie odważył tak uważać.
https://elektrowoz.pl/oze/panele-slonec ... -dziennej/

Dodane 1 minuta 14 sekundy:
tristar0 pisze:wszedzie ludzie sa tacy sami tylko polityka stawia mury .

Dokładnie tak. :)

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: tristar0 » 17 mar 2021, 22:09

atlc pisze:Dobra, o magii nie będę dyskutował, za cienki na to jestem
nie wiem czy zdobyłbym sie na takie wyznania ,pewnie jeszcze nie nie stem na tym etapie. :lol:
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 100

Post napisał: strikexp » 17 mar 2021, 22:41

Masz świadomość że takie artykuły można kupić za 2-5 tyś zł?

atlc

Post napisał: atlc » 17 mar 2021, 23:09

IMPULS3 pisze:Uważasz że masz wiedzę większą od ludzi którzy pracują nad tym? To tylko pogratulować. Ja bym się nie odważył tak uważać.

Bo to bzdura i nie mam tu na myśli badań naukowych bo z nimi wszystko ok, tylko interpretację pismaka który ten artykuł spłodził.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 mar 2021, 07:13

Nie chce mi sie dyskutować z dwoma teoretykami którzy na wszystkim się znają i wszystko wiedzą tylko nic nie widać. Więc z trojga złego wybieram pismaków którzy śledzą dana tematykę.
Cytat:
"Obiecujące badania prowadzą także badacze z University of California, którzy opisali innowacyjne panele zdolne do wytwarzania energii elektrycznej w trakcie nocy. System zwany Anti-solar cell bazowałby na technologii paneli termoradiacyjnych wykorzystujących materiał zdolny do pochłaniania ekstremalnie długich fal świetlnych. Teoretyczna wydajność tej technologii powinna być równa 25 proc. wydajności klasycznych paneli krzemowych."
https://www.energetyka24.com/ogniwa-fot ... gie-w-nocy

atlc

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 10:32

IMPULS3 pisze:Nie chce mi sie dyskutować z dwoma teoretykami

To nie dyskutuj.
Zastanów się tylko nad praktycznym zastosowaniem paneli które:
- mają odbierać energię od nagrzanej ziemi
- nie mogą jej w ciągu dnia zasłaniać, bo przecież ziemia musi się nagrzać.
Czyli co, będziesz je składał na dzień, żeby na noc rozkładać?
Myślałeś nad powyższym czy ten drobny szczegół umknął Ci w zachwycie nad nowym odkryciem?
Dlatego piszę Ci, że zjawisko jest ok, badania są ok, ale praktyczne zastosowanie jest bzdurne.
Jeśli ziemia będzie zasłonięta w dzień ogniwem pracującym w "klasyczny" sposób, to nie będzie czego z tej ziemi odzyskiwać nocą.
Za to już teraz istenieją systemy które pozwalają taką energię odzyskiwać i przetwarzać - gruntowe pompy ciepła, gruntowe wymienniki ciepła, magazyny ciepła oparte o przemianę fazową (może wiesz czemu o przemianę fazową, a nie klasyczny bufor?), panele fotowoltaiczne zintegrowane z kolektorem słonecznym.
W tych ostatnich odzyskuje się ciepło a przy okazji obniża temperaturę paneli, a być może wiesz, że sprawność paneli krzemowych maleje wraz ze wzrostem ich temperatury.
Cieszę się że czytasz dużo artykułów, ja w latach 2012-2014 wykonałem kilkadziesiąt instalacji fotowoltaicznych i kilkanaście pomp ciepła z bezpośrednim odparowaniem. Jeśli masz takie doświadczenie to chętnie podyskutuję.
Jeśli ja jestem teoretykiem, to kim Ty jesteś?

Interesują mnie nowe technologie, zielona energia itd, nie mniej odkąd pamiętam czytałem już o setkach "przełomowych" technologii które jednak nie chcą wyjść z fazy teoretycznej lub badań laboratoryjnych. Podchodzę do tego na chłodno.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 mar 2021, 11:20

atlc pisze:To nie dyskutuj.

Nawet nie mam zamiaru, posłucham tych co się tym zajmują a nie tych co udają głupiomadrych na forum.

atlc

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 11:26

Brak argumentów?
Podaj sposób użycia takich paneli, to z chęcią przyznam Ci rację.
Póki co nie zaprezentowałeś nawet swojego zdania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”