IMPULS3 pisze:Nie chce mi sie dyskutować z dwoma teoretykami
To nie dyskutuj.
Zastanów się tylko nad praktycznym zastosowaniem paneli które:
- mają odbierać energię od nagrzanej ziemi
- nie mogą jej w ciągu dnia zasłaniać, bo przecież ziemia musi się nagrzać.
Czyli co, będziesz je składał na dzień, żeby na noc rozkładać?
Myślałeś nad powyższym czy ten drobny szczegół umknął Ci w zachwycie nad nowym odkryciem?
Dlatego piszę Ci, że zjawisko jest ok, badania są ok, ale praktyczne zastosowanie jest bzdurne.
Jeśli ziemia będzie zasłonięta w dzień ogniwem pracującym w "klasyczny" sposób, to nie będzie czego z tej ziemi odzyskiwać nocą.
Za to już teraz istenieją systemy które pozwalają taką energię odzyskiwać i przetwarzać - gruntowe pompy ciepła, gruntowe wymienniki ciepła, magazyny ciepła oparte o przemianę fazową (może wiesz czemu o przemianę fazową, a nie klasyczny bufor?), panele fotowoltaiczne zintegrowane z kolektorem słonecznym.
W tych ostatnich odzyskuje się ciepło a przy okazji obniża temperaturę paneli, a być może wiesz, że sprawność paneli krzemowych maleje wraz ze wzrostem ich temperatury.
Cieszę się że czytasz dużo artykułów, ja w latach 2012-2014 wykonałem kilkadziesiąt instalacji fotowoltaicznych i kilkanaście pomp ciepła z bezpośrednim odparowaniem. Jeśli masz takie doświadczenie to chętnie podyskutuję.
Jeśli ja jestem teoretykiem, to kim Ty jesteś?
Interesują mnie nowe technologie, zielona energia itd, nie mniej odkąd pamiętam czytałem już o setkach "przełomowych" technologii które jednak nie chcą wyjść z fazy teoretycznej lub badań laboratoryjnych. Podchodzę do tego na chłodno.