grawer pisze: ↑14 mar 2021, 22:48
Bardzo mało informacji na ten temat.
Niestety, ale bardzo mało. Co zresztą mnie też zniechęciło (lub wstrzymało czasowo raczej) do zakupu.
Mnie interesuje, czy da się takim "programatorem-zadajnikiem" (lub dwoma w moim przypadku) wysterować dwa silniki krokowe tak,
aby jeden wykonywał - ileś tam zadanych z pokrętełka lub guzików - kroków w lewo i z powrotem w prawo do tego samego miejsca (oś "X").
W tym momencie drugi silnik (oś "Y") miała by wykonać ileś kroków i wtedy znowu oś "X" startuje i wykonuje swój cykl i tak do najechania
na krańcówkę, wtedy następuje nawrót osi "Y" i znów małymi kroczkami dodaje skoki do przeciwnej krańcówki, po wykonaniu cyklu lewo-prawo przez oś "X".
Chodzi mi po prostu aplikacja, która identycznie działa jak stół w szlifierce do płaszczyzn (magnesówce).
Nie chcę stosować żadnych płyt, macha, laptopów. Ma być tylko prosty pulpit sterowniczy, z przyciskiem start-stop dla cyklu pracy, pokrętełko lub guziki do ustawiania długości przejazdu osi "X" i wielkości doskoku osi "Y" oraz ewentualnie do prędkości posuwu na osi "X".
No i teraz pytanie - czy taki sterownik lub dwa podołają zadaniu?