ale po co ściągać to jest w plikach w folderze gdzie masz zainstalowany mach 3 nawet w wersji demojr11 pisze:Panie Adamie nie udało mi się ściągnąć mach3
Silniki krokowe Producent CNC Profi.
Opinie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Re: Silniki krokowe Producent CNC Profi.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 39
Panie Adamie zasilacz wymieniony. Próbowałem zrobić Driver Test , ale aplikacja się nie uruchamia tylko pojawia się okno
< No Driwer sensed installed . Run DriverTest. > może w Mach3Version3.043.022en trzeba włączyć jakąś opcję, a może wina systemu Windows 10, lub to że jest na USB a nie na LTP?
< No Driwer sensed installed . Run DriverTest. > może w Mach3Version3.043.022en trzeba włączyć jakąś opcję, a może wina systemu Windows 10, lub to że jest na USB a nie na LTP?

Ostatnio zmieniony 07 lut 2021, 13:54 przez jr11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Takie coś jest na stronce producenta napisane odnośnie LPT "NOTE: Using the Parallel Port for machine control works with desktop style computers with 32-bit versions of windows 7 and XP." Więc driver test pewnie nie załączy się na usb i win10. Jest poprawa z tym nowym zasilaczem ?
-
- Posty w temacie: 9
jr11 pisze:lub to że jest na USB a nie na LTP?
to możliweDawid92 pisze:Więc driver test pewnie nie załączy się na usb i win10.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
Wydaje sie ze jest poprawa. Zmniejszyłem kroki do 1600 na osi Z i X, Y zostawiłem na razie 400kroków i załączyłem nie wielki projekt reliefu. przy projekcie 181 x 69mm maszyna wykonała to zgodnie z wymiarami. Wczesniej na starym zasilaczu frezowałem relief 550 x 400mm spiralną obróbką przy średnicy 450mm od środka materiału oś Z uciekła w górę z wymiarem 12mm , X w prawo jakieś 8mm, a Y do przodu 6mm. Wiec straszna lipa.
Jutro sprawdzę grawerowanie literek. Wczesniej grawerowałem text od środka materiału i wychodziło tak że maszyna zaczynała najpierw te litery najbliżej środka . Im dalej od środka tym głębiej frezowała. Dziwne przynajmniej dla mnie. Na grawerce Z szła w dół, a na reliefie w górę. Popróbuję na małych projektach . Stopniowo będę zwiększał ilości kroków i mam nadzieję że uda się dojść do optymalnych ustawień.
To dzisiejsza próba. Z lewej strony jest kreska więc widać że na odcinku 180mm trzyma się kreski. Wcześniej X uciekał na odcinku 30mm Y jakięś 9mm.
Dziękuję Bardzio wszystkim za nie ocenioną pomoc i wsparcie.
Będe informował jake efekty przyniosą kolejne próby.
Pozdrawiam
Dodane 28 minuty 22 sekundy:
Skoro Driver Test nie działa. Znalazłem program do testowania PC < UserBenchmark > Czy na podstawie wyników takiego programu nie udało by się uzyskać potrzebch dla nas wartości? Przynajmniej w jakimś przyblizeniu.
Jutro sprawdzę grawerowanie literek. Wczesniej grawerowałem text od środka materiału i wychodziło tak że maszyna zaczynała najpierw te litery najbliżej środka . Im dalej od środka tym głębiej frezowała. Dziwne przynajmniej dla mnie. Na grawerce Z szła w dół, a na reliefie w górę. Popróbuję na małych projektach . Stopniowo będę zwiększał ilości kroków i mam nadzieję że uda się dojść do optymalnych ustawień.
To dzisiejsza próba. Z lewej strony jest kreska więc widać że na odcinku 180mm trzyma się kreski. Wcześniej X uciekał na odcinku 30mm Y jakięś 9mm.
Dziękuję Bardzio wszystkim za nie ocenioną pomoc i wsparcie.
Będe informował jake efekty przyniosą kolejne próby.
Pozdrawiam
Dodane 28 minuty 22 sekundy:
Skoro Driver Test nie działa. Znalazłem program do testowania PC < UserBenchmark > Czy na podstawie wyników takiego programu nie udało by się uzyskać potrzebch dla nas wartości? Przynajmniej w jakimś przyblizeniu.
-
Testowałem wczoraj i dziś oś Z na grawerowaniu 0.3mm łębokokości i jest lipa. Silnik nadal gubi kroki. Przy 4000 kroków podczas pracy zagłębiła się o 0.4mm za głęboko, a przy 3200 krokach uciekła aż o 0.7mm w górę.
Wczoraj najlepięj wyszło przy 3200 krokach po powrocie od zera było tylko -0.1mm błędu.
Dzś przy 3200 krokach błąd był +0.7mm. Dałem więcej textu do grawerowania. Im więcej tym większy błąd. Czwarty wiersz textu maszyna grawerowała w powietrzu. Macie może pomysł jak to ogarnąć?
Wczoraj najlepięj wyszło przy 3200 krokach po powrocie od zera było tylko -0.1mm błędu.
Dzś przy 3200 krokach błąd był +0.7mm. Dałem więcej textu do grawerowania. Im więcej tym większy błąd. Czwarty wiersz textu maszyna grawerowała w powietrzu. Macie może pomysł jak to ogarnąć?
Ostatnio zmieniony 09 lut 2021, 23:50 przez jr11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
Cały czas za mało danych.
Jakie masz prędkości?
Oś Z można puścić powoli. Zresztą na takich dystansach nie zdąży się nawet rozpędzić.
Sprawdzałeś przy jakich prędkościach silnik całkowicie staje?
Na pewno nie jest to problem silników. One dźwigną bez wysiłku 200 kg.
Robiłeś testy z włączonym i wyłączonym wrzecionem?
Podejrzewam raczej jakieś zakłócenia.
Jakie masz prędkości?
Oś Z można puścić powoli. Zresztą na takich dystansach nie zdąży się nawet rozpędzić.
Sprawdzałeś przy jakich prędkościach silnik całkowicie staje?
Na pewno nie jest to problem silników. One dźwigną bez wysiłku 200 kg.
Robiłeś testy z włączonym i wyłączonym wrzecionem?
Podejrzewam raczej jakieś zakłócenia.